Güncelleme Tarihi:
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, et üretiminin 9 ayda 2 milyon tonu aşarak rekor kırdığını belirterek, kırmızı et, tavuk ve hindi eti üretiminin ocak-eylül döneminde yüzde 5,9 artarak 2 milyon 8 bin 701 tona çıktığını bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, kırmızı et, tavuk ve hindi üretim rakamlarını değerlendirdi.
Kırmızı et üretiminin 9 aylık büyüme eğiliminin devam etmesi durumunda 2013'te 1 milyon 47 bin tonu geçeceğini belirten Bayraktar, tavuk ve hindi etiyle birlikte toplam et üretiminin 2,86 milyon tona ulaşacağını kaydetti.
Et üretiminde hindi ve manda dışında artış görüldüğüne dikkati çeken Bayraktar, 9 aylık dönemde et üretiminin, keçi etinde yüzde 61, koyun etinde yüzde 16,9, sığır etinde yüzde 13,2, tavuk etinde de yüzde 2,9 arttığını bildirdi.
Kırmızı et üretiminin hala yetersiz olduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle devam etti:
"2013 yılında kişi başına kırmızı et üretimi 11,9 kilogramı sığır, 1,5 kilogramı koyun, 0,37 kilogramı keçi, kalanı manda olmak üzere 13,77 kilograma çıkacak. Kanatlı et üretimi 23,32 kilogramı tavuk, 0,5 hindi olmak üzere 23,82 kilograma, toplam kırmızı et ve kanatlı eti üretimi ise 37,58 kilogram olacak. ABD'de sığır eti tüketimi 38 kilogramı aşıyor. Tavuk eti tüketimi ise 42 kilogramın üzerinde. Bu ülkede sadece sığır ve tavuk eti olarak yılda kişi başına 80-81 kilogram et tüketiliyor. Diğer etlerle tüketim 116 kilogramı geçiyor. Avrupa Birliği'nin ortalama kişi başına yıllık et tüketimine ulaşılabilmesi için üretim en az iki katına, ABD seviyesi için en az 3 katına çıkarılması gerekiyor."
Bayraktar, Türkiye'nin kırmızı et tüketiminin sığır, koyun ve keçi eti üretimine dayandığını, özellikle Doğu Anadolu bölgesinin küçükbaş hayvancılıkta önemli bir potansiyel barındırdığını belirtti.
"ET VE SÜTTE FİYAT İSTİKRARI SAĞLANMALI"
Türkiye'de et üretiminin arttırılabileceğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:
"Ette girdi fiyatlarındaki yükseklik ve fiyattaki istikrarsızlık sorun yaratıyor. Bu açıdan çiğ süt fiyatları çok önemli. Üreticinin zarara uğradığında, üretimi sürdüremez hale geldiğinde olanları hepimiz biliyoruz.
2008 yılında birçok işletme küçülmek durumunda kalmış, buna bağlı olarak kırmızı ette yaşanan sıkıntı, 2,5 milyar dolardan fazla besilik, kasaplık canlı hayvan ve karkas et ithalatına neden olmuştu. Bunun yanında, ülke hayvancılığının tekrar eski haline gelebilmesi ve işletmelerin yeniden kurulabilmesi için sıfır faizli kredi ile hayvancılık işletmelerinin damızlık hayvan almaları teşvik edildi.
Takip eden iki yılda 80 bin baştan daha fazla damızlık hayvan için 300 milyon dolardan fazla döviz ödenerek ithalat yapıldı. Bundan dolayı hayvancılıkta fiyat istikrarı çok önemlidir. 2008'lerin bir daha yaşanmaması için hem ette hem de sütte fiyat istikrarının sağlanması gerekiyor."