Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Başkanı Erdal Bahçıvan, “Türkiye’de ithal et her zaman tabu olarak görülür. Vatandaş ithal eti benimsemediği için siyasetçi açısından kapıyı açmak da her zaman risk olur. Son dönemde yükselen fiyatlarla birlikte böyle bir siyasi riski ancak Başbakan alabilirdi. Nitekim, o riski de aldı, ithal ete kapı açan kararı önce Sayın Başbakan açıkladı” dedi.
40 liralık et de riskti
Yarın gerçekleşecek genel kurulda 6 yıldır sürdürdüğü SETBİR Başkanlığını bırakacağını açıklayan Erdal Bahçıvan, son günlerin güncel konusu et fiyatlarını şöyle değerlendirdi: “Bir kilo kuşbaşının 40-45 liraya çıkması, hiçbir şekilde normal değildi. Seçime bir yıl kala hiçbir hükümet, bu fiyatlara duyarsız kalamazdı. Nitekim hükümet bu fiyat düzeyinden rahatsız oldu.”
Tabu görmemek gerek
Türkiye’de et ithalatının hep tabu gibi görüldüğüne dikkat çeken Bahçıvan, şöyle konuştu: “Türkiye’ye binlerce ürün ithal ediliyor. Bunlar arasında gıda ürünleri de var. Dünyanın birçok ülkesi, başkalarından et ithal ediyor. Biz neden et ithal etmeyelim. İthal et bizde tabu olarak görüldüğü için, siyasetçi de kolay kolay o riski almıyordu. Böyle bir riski sadece Sayın Başbakan alabilirdi. Nitekim öyle oldu. İlk açıklamayı doğrudan Sayın Başbakan yaptı.”
Sözü bile yetti
Et ithalatına kapı açılacağının gündeme gelmesiyle birlikte fiyatlarda gevşeme olduğuna değinen Bahçıvan, şunları dile getirdi: “Daha ortada ithalat yok. Ancak, ithalata kapı açılacağının gündeme gelmesiyle birlikte et fiyatları düşmeye başladı. Birkaç günde yüzde 20 düşüş oldu. Demek ki fiyatlarda bir ‘köpük’ söz konusuydu. Fiyatlardaki iniş, bu durumu ispatlıyor.”
Et-Balık oyuncu olmamalıydı
Bahçıvan, Et-Balık Kurumu’nun piyasaya “güçlü oyuncu” olarak çıkmasını doğru bulmadıklarını belirterek, şunları söyledi: “Et-Balık Kurumu bir kamu kuruluşu olarak yeniden piyasada güç kazanan oyuncu oldu. Bunu özel sektör kuruluşları olarak doğru bulmuyoruz.”
Et-Balık, yükselen fiyatta rol oynadı
SETBİR Başkanı Erdal Bahçıvan, ithalat yetkisinin verilmesiyle öne çıkan Et-Balık Kurumu’nun piyasada oynadığı rol konusunda şunları dile getirdi: “Et-Balık Kurumu’nun alım fiyatı kilo başına 12.5 lira düzeyindeydi. 10 gün kadar önce 14 liraya çıkardı. Tarım Bakanlığı’nda önceki pazar günü bir toplantı yapıldı. Et sektörü temsilcileriyle birlikte Et-Balık Kurumu da toplantıda vardı. Ertesi gün Et-Balık’ın alım fiyatı 16 liraya çıktı. Bunun üzerine piyasada ipin ucu kaçtı.”
Bahçıvan, hayvancılık sektörüne yapılan yatırımlarla ilgili de şu verilere dikkat çekti:
Ziraat Bankası, et hayvancılığı için 2008’de 1.2 milyar lira, 2009’da 890 milyon lira, bu yılın ilk 3 ayında da 283 milyon lira kredi kullandırmış durumda.
Süt hayvancılığı için de bu yılın ilk 3 ayında 500 milyon lira kredi kullandırılmış. Kısacası hayvancılıkta yatırım iklimi var. Fiyat dengesini bu iklimi bozmayacak şekilde tutmak gerek.
Yurtdışında kesim İslami usule göre olacak
TARIM ve Köy İşleri Bakanı Mehdi Eker, et fiyatını aşağıya çekmek için yurtdışından yapılacak canlı hayvan ve et ithalinin şartlarını açıkladı. Yurtdışındaki kesimlerin İslami usullere uygun olacağını belirten Eker, şu bilgileri verdi:
Canlı hayvan ve et ithali tamamen Et ve Balık Kurumu’nun denetiminde olacak. Deli dana hastalığı (BSE) riskine karşı her türlü önlem alınacak.
Canlı ithal, Dünya Sağlık Örgütü ve uluslararası sağlık kuruluşlarının son güncel raporlarına göre yapılacak..
İthal edilecek her canlı hayvan ayrıca kontrol edilecek. Uzmanlar son onayı verdikten sonra kesim işlemi yapılacak.
İthal edilecek et için de benzer yöntemler kullanılacak. Yurtdışında kesim yapılacak mezbahanelere uzmanlar gönderilecek.
Kesimler uzmanlarımızın gözetiminde, tamamen İslami usullere göre yapılacak. Bu konuda vatandaşlarımız hiç endişe duymasınlar.
Etler ülkeye giriş yaptıktan sonra bir kez daha kontrol edilecek. Sıkı kontrollerle canlı hayvan ve et ithalinde riski sıfır noktasında tutulacak.