Güncelleme Tarihi:
TÜRKİYE’de arıcılığın gelişmesine ürettiği malzemelerle önemli katkı sağlayan Temel Petek Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi (Temel Petek), Afrika pazarında uluslararası kalkınma örgütleriyle yürütülen projelere odaklandı. Tanzanya ve Etiyopya’da 10 bin, 20 bin dolarlık ‘petek’ ihaleleri kazanan Temel Petek, bu ülkelerde 1 milyon dolarlık çok sayıda ihale de girdi. Temel Petek, bir yandan Afrika’da tamamen karakovanla yapılan arıcılığı geliştirmeye çalışırken bir taraftan da bu ülkelerin balmumu kaynaklarını değerlendirmek için çalışıyor. Temel Petek’in sahibi Ahmet Özden şöyle başlıyor anlatmaya:
‘Şirketimizi babamız Fevzi Bey bacanağı Nuri Amil ile 1973’te ortak kurdu. Biz 3 kardeşiz, İsmail, Şaban ve ben. İlk imalat yeri babamızın Etiler’deki marketinin alt katıydı. Nuri Bey teklif etmiş; ‘böyle bir iş yapalım’ diye. Babamın da aklına yatmış, başlamışlar. 1980’e kadar da ikisi ortak devam etmişler. Sonra Nuri Bey kendisi bir başka firma kurup ayrılmış. Biz de Temel Petek olarak devam ettik.’
30 BİN PETEK ÜRETİYORUZ:
Firmanın isminin zamanla ‘petek’ işinde jenerik isim olarak da algılandığını belirten Ahmet Özden, ‘Şu anda günde 2 ton (30 bin adet) petek üretme kapasitemiz var’ diyor. Temel Petek’in kuruluşundan itibaren üretimde hijyene önem verdiğini söyleyen Ahmet Özden, babası ile ortağının 1973’te şirketi kurduklarında Almanya’ya gidip, oradan fenni petek yapımı için gerekli en son teknolojiye uygun makineleri getirdiklerini hatırlatıyor ve aynı anlayışlar şimdi de balmumu işleme sisteminin diğer petek firmalara göre çok önde olduğunu belirtiyor. Özden şöyle konuşuyor:
BALMUMUNUN RENGİ:
‘Malum; arılarda hastalıklar olabiliyor. Bu hastalıkların yayılmaması için bal alınır ve mum (balmumu) süzülür ayrıştırılır. Balmumu bizim gibi tesislere gelir (tekrar petek üretimi için). Balmumunun erime noktası 64 derece civarındadır. Bu erime olunca birçok firma hemen üretime geçer. hijyene önem veren petekçiler ise ısıyı 120 dereceye kadar çıkarırlar ve balmumu sıvılaştıktan sonra zararlı bakterilerin, sporların ölmesini sağlarlar. Sonra balmumu dinlenmeye bırakılır ve özgül ağırlığı sudan daha hafif olduğu için içindeki yabancı maddelerin çökmesi beklenir, yani bir süre dinlendirilir. Bunun için de büyük kazan lazımdır. 120 derece ısı için de daha masraflı bir ısıtma sistemi gerekir. Bunları yapınca hastalıkların ‘balmumu yoluyla’ yayılması önlenir. Bu temizleme işlemi balmumunu pislikten arındırır ve rengi de açılır. Yüzde 2-3 de fire verilmiş olur. Balmumunu böyle işlemeyen işyerlerinden çıkan peteklerin balmumları koyu renkte olur. Ne yazık ki vatandaş o koyu renktekini gerçek balmumu sanıyor.’
Afrika karakovanda kalmış, çok iyi pazar
TEMEL Petek İhracat Müdürü Kenan Çolpan, Tanzanya ve Etiyoplya’da uluslararası kalkınma örgütlerinin desteklediği ‘arıcılık’ projelerine odaklandıklarını belirtiyor ve şöyle devam ediyor:
‘Bizde ne yazık ki petekle birlikte balmumu da yeniliyor. Oysa bunun vücuda pek yararı yok. Balmumunun ayrılması ve tekrar bal üretimi için kullanılabilmesi çok önemli. Tanzanya ve Etiyopya’ya petek satalım derken hakiki balmumunu da keşfettik. Çünkü bu ülkelerde işin yüzde 90’ı karakovanda yapılıyor. Şimdi bu ülkelere balmumu kaynağını yine o ülkeler için daha iyi değerlendirmek istiyoruz. Balmumu toplayıp, petek ve ekipman satmak için çalışıyoruz. Tanzanya’da depo tutmak ve kalıcı olmak istiyoruz. Şu anda ABD’li kozmetik firmaları oraları keşfetmiş durumda. Etiyopya’da özel sektörle ihalelere giriyoruz. 1 milyon euroluk çok sayıda ihaleye girdik. ilk etapta 10-20 bin dolarlık petek ihaleleri aldık. Oralarda İtalyanlarla yarışıyoruz. Arıcı için gerekli 50’ye yakın alet var ve biz bunların hepsini tedarik edebiliyoruz. Geçen yıl Yunanistan’a 50 bin parça arıcı kıyafeti gönderdik. İstanbul’da bir tane arıcılık malzemeleri satılan mağaza açmak istiyoruz. Çünkü son zamanlarda çiftliği ya da küçük bahçesi olanlar bile arıcılığa merak saldılar. Bir kovanla bile arıcılık yapanlar var. Bu iş bir hobiye de dönüşüyor.’
İhracatımız hızlı artıyor yeni pazarlara giriyoruz
TEMEL Petek İhracat Müdürü Kenan Çolpan, firma olarak ihracata çok önem verdiklerini belirtiyor ve ‘Yunanistan, Bulgaristan, Türk Cumhuriyetleri, İrlanda, Ortadoğu ülkelerinden İsrail düzenli ihracat yaptığımız pazarlar. Şimdi yeni pazarlara giriyoruz. Son olarak Afrika’yı keşfettik. Etiyopla ve Tanzanya’ya girdik’ diyor. Bu sezon 500 bin dolarlık petek ihracatı yaptıklarını anlatan Kenan Çolpan, gelecek yıl 1 milyon dolar hedeflediklerini söylüyor. Çolpan, ‘Firmamızın yıllık cirosu şu anda 2 milyon dolar civarında. Ancak Tanzanya ve Etiyopya’da çok büyük ihalelere girdik. Bir anda ciromuzda katlanma olabilir’ diye konuşuyor.
Sarar, Eskişehir Otogarı’nı istiyor
SARAR Şirketler Grubu Başkanı Cemalettin Sarar, eski otogar binası için ihale açılması durumunda dördüncü kez ihaleye katılacaklarını söyledi. Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı da olan Sarar, kendi menfaatleri için değil, kentin geleceğini düşünerek ihaleye katılacaklarını belirterek, bundan sonra Sarar’ın ‘menfaat, para kazanma’ gibi davasının olmadığını kaydetti. Sarar, şöyle konuştu:
‘Buraya kenti güzelleştirmek için talibiz. Yoksa ben ne yapayım 50 yıllık eski binayı. Bu kent için küsmek, darılmak yok. Eski otogar binasının satışı için ihale açılırsa dördüncü kez katılacağız. Gücümüz yeterse alacağız. Bu kent için neler yapılabilir her gün bunu düşenmemiz lazım. Birlik ve bareberlik içinde çalışarak Eskişehir’i bir dünya kenti yapmalıyız. Peşkeş çeken yok, avanta veren yok. Herkes ihaleye girebilir.’
Sarar, eski otogar binasına 15 trilyon liralık yatırım gerektiğini belirterek, ‘Afyonkarahisar’dan da termal tesis yapmamız için teklif geldi. Bunun için 210 dönüm arsayı bedava verecekler. Ancak, ilk önce Eskişehir’i düşünüyoruz’ dedi.
Yataş’tan mobilya tasarım yarışması
YATAŞ, tasarımcıların, yeni, çarpıcı ve özgün fikirlerini tüm dünya ile paylaşmalarına olanak sağlamak için ‘My Way-Mobilya Tasarım Yarışması’ düzenledi. Yataş İcra Kurulu Üyesi Nuri Öztaşkın, ‘Ciddi bir tasarım açığı var. Bu yarışma ve sonrası yapılacak çalışmalarla, kopyacılığı mümkün olduğu kadar azaltmak istiyoruz’ dedi. Tasarım odaklı üretim hedefiyle organize edilen yarışmaya, mimar, iç mimar ve endüstriyel tasarımcıların yanı sıra halen konuyla ilgili alanlarda öğrenci olanlar katılabilecek. Katılımcılar yarışmaya, Yataş bayileri kanalıyla veya www.yatas.com.tr adresinden 30 Ağustos’a kadar başvurabilecekler.
TOBB ETÜ, New Mexico Tech’le işbirliği yapacak
TÜRKİYE Odalar ve Borsalar Birliği Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ), ilk yurtdışı üniversite işbirliği anlaşmasını ABD’deki New Mexico Tech Üniversitesi ile yaptı. Anlaşma, iki üniversitenin her türlü akademik faaliyetlerde işbirliği yapmasını kapsıyor. Anlaşmaya göre öğrenci ve öğretim üyesi değişimi, ortak araştırma ve ortak uluslararası projeler üstlenilmesi alanlarında işbirliği yapılacak. Ayrıca, New Mexico Tech Üniversitesi, TOBB ETÜ öğrencilerine ücret bakımından New Mexico eyaleti vatandaşı statüsü uygulayacak ve TOBB ETÜ öğrencileri yurtlardan da faydalanabilecek. TOBB ETÜ öğrencileri, New Mexico Tech Üniversitesi’nden belirlenecek ders kredisi miktarı kadar eğitim gördüklerinde, kendi alanlarında bu üniversiteden de diploma alabilecekler ve İngilizce eğitimlerini geliştirecekler.
New Mexico Tech, TOBB ETÜ öğrencilerinin ABD’de işyerlerinde pratik eğitimi yapmaları için de çaba sarf edecek.
Cartier kalem ve çakmaklar LPI bayilerinden satılacak
LPI Ticari İşletmeler A.Ş. (LPI), Cartier kalem ve çakmaklarını da ürün yelpazesine ekledi. Cartier’in kalem ve çakmakta Türkiye distribütörlüğünü