Etikette ‘genetik’ bilgisi olan ürüne helal vizesi çıktı

Güncelleme Tarihi:

Etikette ‘genetik’ bilgisi olan ürüne helal vizesi çıktı
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2009 00:00

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) üyesi ülkelerin helal gıdada standartları belirlemek için oluşturduğu kurul, genetiği değiştirilmiş organizmaların (GDO) da helal olabileceğine karar verdi. Buradaki iki şart, değişiklikte kullanılan organizmanın da helal olması ve ürünlerin üzerinde ‘Genetiği değiştirilmiştir’ yazılması.

Haberin Devamı

İSTANBUL’da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün açılış konuşmasıyla başlayan İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) 25’inci Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi (İSEDAK) toplantısında; İKT üyesi 53 üye ülke ve 4 gözlemci ülke; ekonomik büyümeden emtia fiyatlarındaki düşüşe, yabancı sermayeden ikili ilişkilere kadar pekçok konuyu ele alıyor. Toplantıda bir gündem maddesi de ‘helal gıda’ oldu. İKT üyesi ülkelerin oluşturduğu kurul, genetiği değiştirilmiş organizmaların da helal olabileceğine karar verdi. Bunun iki şartı ise ‘değişiklikte kullanılan organizmanın da helal olması’ ve ürünlerin üzerinde ‘Genetiği değiştirilmiştir’ yazılması olarak belirlendi.
3 ayrı tüzük hazırlandı standartlar belirlendi
İKT üyesi ülkelerin Standardizasyon Uzmanları Grubu tarafından hazırlanan ‘helal gıda’, ‘helal gıda sertifikası verecek organlar’ ve ‘helal gıda sertifikası verecek organların akredite edilmesi’ konularında 3 ayrı tüzük, bu toplantılarda görüşülüp karara bağlanacak. Bu tüzüklerde hayvanlardan sebzelere, meyvelerden suya, katkı maddelerinden restoranlara kadar ‘helal’ damgasının vurulabilmesi için standartlar belirlendi.
Katkı ürünlerinde haram madde olmayacak
Her türlü gıdaya katılanlar, hayvanlara verilen yemlerdekiler, bitkilere verilenlere kadar katkı maddelerinde ‘haram’ bir madde bulunmaması gerekiyor. İçinde alkol bulunan yemekler, çikolatalar da haram. Genetiği değiştirilmiş organizmalar veya içerikler veya GDO içeren ürünler haram olan genetik maddeden yapılamıyor. Genetik geliştirme teknolojisiyle genin, başka yaşayan bitki, hayvan, mikrobiyolojik kaynağa aktarılması ve DNA’da yapılacak geliştirmelerle elde edilecek genetiği geliştirilmiş gıdalar da helal gıda üretiminde kullanılabilir. Eğer bir ürün genetiği değiştirilmiş gıda içeriyorsa, bu durum mutlaka etiketinde açıkça belirtilmeli.
Paketlerde de helal maddeden yapılacak
Paketlemede kullanılacak maddeler haram maddelerden yapılamayacak. Paketlemede kullanılacak maddeler, haram maddelerle teması olan ekipmanla da yapılamıyor. Hazırlama, paketleme, taşımada helal olmayan ürünlerle karışmaması için ayrılması gerekiyor. Helal olmayan üretim yapan bir tesis helal üretime geçmek istiyorsa tamamen bir temizlik sürecine girmeli ve tekrar helal olmayan üretime geçemiyor. Restoranlarda ve satışta kullanılan makine, araç-gereç, çatal-bıçak da sadece helal gıdalar için kullanılmalı. İçki servis edilmemeli. Marketlerdeyse helal gıdanın ayrı rafta bulundurulması gerekiyor.

Haberin Devamı

Ülkelerin rızasına bağlı

Haberin Devamı

İSLAM Konferansı Teşkilatı üyesi ülkelerin Standardizasyon Uzmanları Grubu tarafından hazırlanan standartları ülkelerin kabul etmesi, kendi rızalarına bağlı. Uygulamaya katılacak ülkeler
yine uzmanlar tarafından belirlenen kuruluşlar aracılığıyla helal ürün sertifikası dağıtacaklar. Ürünlerine helal gıda damgası basacak firmalar da çeşitli aşamalarda hem ulusal hem uluslararası kuruluşlarca denetlenecek.

Banttan ‘Bismillah’ olmayacak

TÜZÜKTE bitkisel ürünlerin yanı sıra hayvansal gıdalara ilişkin kurallara da yer veriliyor. Buna göre banttan ‘Bismillah’ kaydı dinletilerek kesim yapılması, eti helal kılmaya yetmiyor. Aynı zamanda tavuğun kafası makine tarafından vücudundan tamamen ayrılırsa o tavuk da haram kabul ediliyor. Kesilen tavuğun
en az 180 saniye kanının akması gerekiyor.

Haberin Devamı

Küresel kriz 100 milyon kişiyi daha aç bıraktı

BİRLEŞMİŞ Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Genel Müdür Yardımcısı Hafız Ganim, dünyada yetersiz beslenen ve açlık çeken insan sayısının mevcut küresel krizle 100 milyon artış göstererek bir milyarı aştığını bildirdi.

İslam ülkeleri ticareti artırılmalı

İSLAM Kalkınma Bankası (İKB) Başkanı Ahmed Muhammed Ali, ticaretin finansmanının İKB tarafından yapılan boyutunun 2.6 milyar dolar civarında oyduğunu belirtti. Ali, “Bu, 2008 yılının rakamı. 2008 yılında yüzde 83’lük bir artış sağladı.  2015 yılında 34 üye ülkede İKT içi ticareti yüzde 20’ye artırılmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!