Etibank ve Bank Kapital'eel konuldu

Güncelleme Tarihi:

Etibank ve Bank Kapitaleel konuldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 27, 2000 00:00

Haberin Devamı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu, Medya-Sabah Holding'e ait Etibank A.Ş ile Ceylan holding'e ait Bank Kapital T.A.Ş'nin yönetim ve denetiminin, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredildiğini açıkladı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, bu bankaların fona devri kararı, 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 14. maddesinin 3 ve 4 numaralı fıkralarına istianeden alındı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun konuya ilişkin açıklaması şöyle:

''Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun 27.10.2000 gün ve 85 ve 86 sayılı kararları ile;

-Mali bünyeleri taahhütlerini karşılayamayacak şekilde zaafa uğrayan,

-Yetkili kurumlar tarafından yapılan uyarılara karşın, Kanunda belirtilen tedbirleri almayan,

-Gelir gider dengesi bozulan ve yükümlülüklerinin değeri varlıklarının toplam değerini aşan,

-Faaliyetlerini sürdürmesi mevduat sahiplerinin hakları ve mali sistemin güven ve istikrarı bakımından risk oluşturan Etibank AŞ ile Bank Kapital TAŞ'nin yönetim ve denetimi 4389 sayılı Bankalar Kanununun 14. maddesinin (3) ve (4) numaralı fıkralarına istinaden Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilmiştir.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu, yönetim ve denetimi kendisine devredilen Etibank AŞ ile Bank Kapital TAŞ'nin zararlarının sermayelerine tekabül eden tutarlarındaki kısımlarını ödeyerek, bu bankaların hisse senetlerinin mülkiyetine, 4389 sayılı Kanunun 14. maddesinin 5 numaralı fıkrasının (a) bendinin (ab) alt bendine dayanarak sahip olmuştur.

Buna göre, Etibank AŞ ve Bank Kapital TAŞ, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun sahipliği altında, bugünden itibaren normal faaliyetlerini sürdürecekler ve her türlü yükümlülüklerini yerine getirmeye devam edeceklerdir. Diğer bir ifadeyle bu bankalar sahip değiştirerek, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu güvencesi altına alınmış olup, mevcut şubeleri ile her türlü bankacılık hizmetlerini sürdüreceklerdir.

Bu bankalarla ilişkide bulunan mudilerin ve diğer alacaklıların endişe etmelerini gerektirecek bir durum söz konusu değildir.

Bu çerçevede, halkımızın asılsız söylentilere ve spekülasyonlara itibar etmemesi tamamen kendi yararınadır.Kurumumuz kendisine yasa ile verilmiş olan; tasarruf sahiplerinin haklarını korumak, bankacılık sisteminin güven ve istikrarını sürdürmek ve kredi sisteminin ekonomik kalkınmanın gereklerine uygun olarak etkin bir şekilde çalışmasını sağlamak için bankalar üzerindeki denetim ve gözetim görevini hassasiyetle ve titizlikle yürütmektedir. Bu bağlamda, alınan bu önemli kararla bankacılık sistemi daha sağlıklı bir yapıya kavuşturulmuş bulunmaktadır.

Halkımızın, yetkisi bulunmayan kişiler tarafından bankalara ilişkin olarak yapılan beyan ve açıklamalara itibar etmemesi, ayrıca Basınımızın da bu tür haberler konusunda daha duyarlı davranması beklenmektedir.

Kanuna aykırı işlemlerde bulunanlar hakkında gerekenin yapılacağından da kimsenin kuşkusu olmamalıdır.

RAKAMLARLA ETİBANK RAKAMLARLA BANKKAPİTAL
  • Etibank, 14 Haziran 1935 tarih ve 2805 sayılı kanunla; Atatürk'ün talimatıyla kuruldu.

  • Kuruluş kararnamesinde her türlü bankacılık etkinliklerinin de bulunmasına rağmen, ilk yıllarda Etibank sadece kendi kurduğu ve iştirak ettiği sanayi ve ticari kuruluşların finansmanına yönelik hizmetlerle ön plana çıktı.

  • Etibank 1955 yılında bankacılık sektöründe de faaliyete başladı.

  • Etibank'ın bankacılık çalışmaları 1958 yılında açılan İskenderun ve Pangaltı şubeleriyle daha aktif hale geldi. 1957 yılı sonunda 5 olan şube sayısı 1995 yılı sonu itibariyle 130'a ulaştı.

  • Devlet tarafından 1989 tarihinde Etibank'ın bankacılık bölümünün işletmeler bölümünden ayrılarak anonim şirket haline dönüştürülmesi kararının 1993 yılında işlerlik kazanması sonrasında Etibank Bankacılık A.O. ünvanı ile Etibank Genel Müdürlüğü'ne bağlı 1 trilyon TL nominal sermayeli bir ortaklık kuruldu.

  • Etibank, 2 Mart 1998 tarihinde Medya - Sabah Holding ortak girişimi tarafından satın alındı.

  • Etibank, özelleştirildiği tarihte 2.3 trilyon TL sermayeye sahipti. Yeni yönetim bankanın sermayesini 30 trilyon TL'ye çıkardı. 2000 yılı sonunda ödenmiş sermayesinin 50 trilyon TL'ye çıkarılması planlandı.

  • 151 şubeye sahip olan bankada 2.034 kişi çalışıyor.

  • Fransız sermayeli bir banka olan Banque Indosuez Generale Euro Türk A.Ş. hisselerinin yüzde 99.9'u, Mart 1995'te Ceylan Grubu tarafından satın alındı.

  • Söz konusu kuruluş yeniden yapılandırılarak Bank Kapital'e dönüştürüldü ve Temmuz 1995'ten itibaren yeni kadrosuyla faaliyete geçti.

  • Bankanın 33 şubesinde 595 kişi çalışıyor.

  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!