Eti Maden Avrupa’da ’bor’ davaları açacak

Güncelleme Tarihi:

Eti Maden Avrupa’da ’bor’ davaları açacak
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2008 00:00

Avrupa Birliği’nin (AB), boru "üremeye olumsuz etkili toksik madde" listesine almasına karşı, Türkiye ülke olarak Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) nezdinde dava açmaya hazırlanırken, boru işleyen ve ihraç eden Eti Maden İşletmeleri de hukuki platformda hakkını aramak için harekete geçti.

Eti Maden İşletmeleri Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Orhan Yılmaz, ihracat yaptıkları ülkelerde, AB’nin sınıflandırma kararına karşı, "ticareti sınırlandırdığı, teknik engel çıkardığı, haksız rekabete neden olduğu" gerekçesiyle dava açacaklarını ve bu amaçla avukatlarla sözleşmeler imzalandığını bildirdi.

Etkiyi araştıracak

Eti Madencilik, ayrıca, borun insan sağlığı üzerindeki etkileri konusunda, yabancı bilimadamlarının da yer alacağı bir araştırma başlattı. Yılmaz, "AB; daha önce, borda çalışan insanların kan ve sperm örnekleri üzerinde yapılan araştırmayı kabul etmiyor. Bu nedenle yeni çalışma yaparken, yabancı bilimadamlarını da araştırmaya davet ettik" dedi. AB’nin kararı uyarınca bu maddelerin özel şartlarda taşınması, ambalajlanması ve taşınması gerektiğini, bunun da kullanıcı şirketler açısından maliyeti artırdığını anlatan Yılmaz, AB’de boru kullanan sektörlerin de AB’nin bu kararından rahatsız olduğunu ve Türkiye ile birlikte hareket ettiğini belirtti.

550 milyon dolar

Bu yıl 550 milyon dolar bor ihracatı öngörüldüğünü, bunun yüzde 43’ünün Avrupa’ya, yüzde 43’ünün Asya’ya ve yüzde 12’sinin de ABD’ye yapıldığını kaydeden Yılmaz; şu bilgiyi verdi: "AB’ye sadece biz bor satmıyoruz. ABD’liler de, Şili, Arjantin, Rusya, Çin de aynı şekilde bizimle birlikte hareket ediyor. AB’de boru kullanan sektörler de bu karardan rahatsız oldu ve bizimle birlikte hareket ediyorlar. AB’nin mantığı yanlış ama bu yanlış sadece bize yönelik değil. İkame ürünler, hammaddeler oluşturulmasını istiyorlar. Bunun doğal sonucu, sanayileri, kirli üretim, Asya’ya, Afrika’ya kayıyor. Ama sonuçta, AB’de konan kural bütün ticareti etkiliyor. Asya’da üretilen bir mal Avrupa’ya ABD’ye ihraç ediliyor. Dolayısıyla bütün üretimi etkiliyor."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!