Eti Krom özelleştirmesi yargıya taşınıyor

Güncelleme Tarihi:

Eti Krom özelleştirmesi yargıya taşınıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 03, 2004 11:11

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu, Eti Krom'un özelleştirme ihalesini yargıya götüreceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yönetim Kurulu tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, Türkiye krom rezervinin önemli bir kısmına sahip olan Eti Krom'un 3 Mayıs 2004 tarihinde yapılan özelleştirme ihalesi sonucunda Yıltaş İnşaat Ticaret A.Ş'ye satıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, Eti Krom'un satış bedelinin 58 milyon 100 bin dolar olduğunu belirterek, bu değerin Eti Krom'un yıllık ihracat gelirinin altında olduğu ifade edildi.

Eti Krom'un 1999 yılında 60 milyon dolar ihracat geliri elde ettiğinin belirtildiği açıklamada, şöyle denildi: “Eti Krom'un üretim ve satış faaliyetleri Özelleştirme İdaresi bünyesine alındıktan sonra büyük ölçüde sekteye uğratılmıştır. Buna rağmen, söz konusu satış bedeli Eti Krom'un sahip olduğu rezervler bir yana, nakit ve hemen nakde çevrilebilir varlıkları göz önüne alındığında çok düşük bir değerdir. Çünkü Eti Krom'un hali hazırda stoklarında 50 milyon dolar değerinde (375 bin ton) hammaddesi mevcuttur. Atık cüruf içindeki metal değeri ise yine yaklaşık 50 milyon dolardır. Ayrıca, stoklardaki 15 bin tonluk ferrokromun değeri de yaklaşık 15 milyon dolardır. Yani, işletmenin nakde çevrilebilir varlıklarının toplamı 115 milyon dolardır. Bunun yanında ihalenin yapıldığı tarihte Eti Krom'un kasasında 8 milyon 500 bin dolar nakit para mevcuttu.”

Haberin Devamı

Sendika açıklamasında, ülke krom rezervinin yüzde 70'ini elinde bulunduran Eti Krom'u satın alan işletmenin bu alanda özel bir tekel haline geleceği de savunuldu.

Açıklamada, sendika üyelerinin ve Türk halkının çıkarına aykırı olan bu özelleştirmeye karşı, ihalenin onaylanmasının ardından idare mahkemesine dava açılacağı vurgulandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!