ET KRALINA KAÇAKÇILIK SORUŞTURMASI

Güncelleme Tarihi:

ET KRALINA KAÇAKÇILIK SORUŞTURMASI
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2012 16:19

Namet markası ile et ve et ürünleri üreten Kayarlar Et Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve şirket sahipleri hakkında soruşturma başlatıldığı ortaya çıktı. Sakarya merkezli Kayarlar Et’e yönelik suçlamalar arasında, ‘gümrük kaçakçılığı’, ‘ihaleye fesat karıştırma’ ve ‘vergi kaçırma’ suçları yer alıyor. Soruşturma savcılığının şirket sahiplerini adli tatil sonrası ifadeye çağıracağı öğrenildi. Kayarlar Et, Et Balık Kurumu’nun yurtiçi tedarikçileri arasında yer alıyordu.

Haberin Devamı

Türkiye’nin en büyük et üreticilerinden Kayarlar Et’e yönelik soruşturma süreci Ankara’da başladı. Ankara Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Şube’ye gelen bir ihbar sonrası başlatılan çalışma sonrası hazırlanan dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na ulaştırıldı. Ankara Savcılığı, bir dizi suçlamayı içeren dosya ile ilgili görevsizlik kararı vererek dosyayı Sakarya Cumhuriyet Savcılığı’na gönderdi.

Sakarya Cumhuriyet Savcısı Sabri Yılmaz’ın yürüttüğü soruşturma 2012/6548 sayı numarası ile yürütülüyor. Soruşturma dosyasında şirket hakkında bir dizi suçlama yer alıyor. ‘Gümrük kaçakçılığı’, ‘ihaleye fesat karıştırma’ ve ‘vergi kaçırma’ suçlamalarının yer aldığı dosyanın şüphelileri arasında yer alan kurum ve kişiler şunlar: Kayarlar Et Sanayi ve Ticaret A.Ş., şirket sahipleri Kemal Kayar, Haluk Kayar, Faruk Kayar ve Tarık Kayar…

Haberin Devamı

ET BALIK’IN TEDARİKÇİLERİNDEN

Kayarlar Et, Et Balık Kurumu’na yurtdışından karkas et ve canlı hayvan getiren firmalar arasında yer aldı. Soruşturma dosyasına da giren suçlamalar arasında çarpıcı bir iddia yer alıyor. İddiaya göre, Et Balık Kurumu’nun Sakarya Kombinesi’ndeki bazı yöneticiler ile Kayarlar Et yetkililerinin yaptığı anlaşma sonrası, kurum adına ithal edilen bazı hayvanların telef olduğu yönünde rapor tutulduğu, ancak söz konusu hayvanların gerçekte ölmediği, Kayarlar Et’e düşük fiyata satıldığı iddiası soruşturma dosyasına da girdi.

İSO’NUN DEVLER LİSTESİNDE

Dört nesil önce Sakarya’da faaliyetine başlayan Kayarlar Et’in başlangıcında et ticareti yer alıyor. Üçüncü nesil olarak Kayarlar Et’i devralan Kemal Kayar ve devamında çocuklarının büyüttüğü şirket, Türkiye’nin en büyük entegre et tesislerine sahip.

Kayarlar Grubu’nun amiral şirketi konumundaki Namet Gıda, İstanbul Sanayi Odası’nın geçtiğimiz salı günü açıkladığı 500 büyük sanayi kuruluşu listesine 580 milyon TL ciro ile 120’inci sıradan girdi. İSO kayıtlarına göre şirketin çalışan sayısı 700 dolayında.

Namet Gıda, iki yıl önce Gebze Çayırova’da 100 milyon TL’lik yatırım ile Türkiye’nin en büyük et tesislerinden birini devreye almıştı. Tesisin açılışı Başbakan Tayyip Erdoğan’ın katılımı ile gerçekleştirilmişti.

Haberin Devamı

LÜLEBURGAZ’DA 9 KİŞİ TUTUKLANMIŞTI

Et Balık Kurumu yöneticilerini de kapsayan soruşturmalardan biri de geçtiğimiz haziran ayı başında yapılmıştı. Lüleburgaz Cumhuriyet Savcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 9 kişi tutuklanmıştı. 15 kişinin sorgulandığı soruşturma kapsamında tutuklanan isimler arasında, Et Balık Kurumu Ticaret ve Pazarlama Daire Başkanı Mustafa Sami Cüceloğlu, Sakarya Kombinası Müdürü Zekeriya Güler, İşletme Şefi Abdülkadir Demir, Lüleburgaz İşletme Müdürü İbrahim Karakuzu, mezbahane işletmecileri Turgut, Ersin ve Erkan İtikyıldırım, veteriner Fatih Duran ile hayvan alım satımı yapan özel bir firmanın yetkilisi Fatih Gülcan yer aldı.

Haberin Devamı

YILLIK TÜKETİM 1.2 MİLYON TON

Türkiye’nin yıllık et tüketimi 1 milyon 220 bin ton seviyesinde. Yıllık et tüketim miktarı ise 777 bin ton. Söz konusu tüketim rakamı içinde Türkiye’nin kendi üretimi 460 bin ton seviyesinde. 310 bin tonluk da yıllık ithalat söz konusu. Yıllık 450 bin tonluk etin ise kayıt dışı olduğu vurgulanıyor.

dgokce@hurriyet.com.tr

https://twitter.com/DinerGke


 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!