Güncelleme Tarihi:
Yaklaşık 4 bin firması, yıllık 4.5 milyar TL'lik cirosu ile 350 bin kişiyi istihdam eden hazır yemek sektörü, et ithalatı izniyle rahatlasa da sebze ve meyve fiyatlarındaki rekor artışlar nedeniyle kazanları henüz tam kapasite kaynatamıyor. YESİDEF'in iki ayda bir yaptığı toplantıya katılmak için İzmir'e gelen Federasyon Genel Başkanı Basri Kalaycıoğlu, DHA'ya toplu yemek sektörü ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
BİRAZ NEFES ALACAĞIZ
Son bir yılda yüzde 70 oranında artan et fiyatlarıyla birlikte toplam maliyetlerinin yüzde 15 arttığına dikkat çeken Kalaycıoğlu, 23 Eylül'de çıkan kararname ile et ithalatı yapma yetkisi olan Et Balık Kurumu, kombinalar ve et işleme tesislerinin yanı sıra toplu yemek üreten firmalara da yer verildiğini hatırlattı. Uygulamadan memnun olduklarını, böylece biraz olsun nefes alabileceklerini dile getiren Kalaycıoğlu, “Son bir yıldır et fiyatlarıyla ilgili çok sıkıntı yaşadık. Bu fiyatlar elbette artacaktı ama bu mertebedeki bir artışa dayanabilmek mümkün değildi. Bu yüzde 70'lik artışın spekülatif olarak artırıldığına inanıyoruz. Özellikle 3-5 tane büyük firmanın Türkiye'deki hayvanları topladığını, fiyatları suni olarak yükseltip daha sonra elindeki ürünleri yüksek fiyatla piyasaya sürmeyi amaçladığını düşünüyoruz. Onun için de bu hareket sektörümüzdeki firmaları batırmaya yönelik bir harekettir” dedi.
SADECE DOMATES DEĞİL
Kalaycıoğlu, aynı olayı 2008'de yağ ve bakliyatta yaşadıklarını, toparlanmaya başlandığında da krizin geldiğini aktararak “Sonra etin krizini yaşadık. Tam rahatlıyoruz derken bu kez de domates fiyatları 5 katına çıktı. Yani her dönem bir şekilde yumruk yiyoruz. Domates bizim olmazsa olmazlarımızdan. Hep domatesten bahsediliyor ama onunla benzer oranlardaki sebze ve meyvelerin adı geçmiyor. Normalde en çok kar edeceğimiz dönemde biz zarar ediyoruz. Çünkü normalde bu dönem halin en ucuz olduğu dönemdir. Şimdi ise en pahalı dönemini yaşıyor” diye konuştu.