Güncelleme Tarihi:
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin et üretimi rakamlarını değerlendirdi.
Sığır, koyun, keçi ve manda etinden oluşan kırmızı et üretiminin haziran ayı itibarıyla son bir yıllık dönemde bir önceki döneme göre, yüzde 22,57 artışla 801 bin 869 tondan 982 bin 845 tona yükseldiğini kaydeden Bayraktar, et üretiminin yüzde 62,98'inin tavuk, yüzde 31,09'unun sığır, yüzde 3,68'inin koyun, yüzde 1,44'ünün hindi, yüzde 0,8'inin keçi, yüzde 0,012'sinin manda etinden oluştuğunu bildirdi.
Türkiye'nin özellikle küçükbaş hayvancılıkta çok önemli bir potansiyeli olduğunu ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Toplam kırmızı et üretimi içinde koyun etinin payı yüzde 10,36, keçi etinin payı ise yüzde 2,25. Son yıllarda koyun ve keçi sayısı artsa da yeterli değil. Türkiye, rahatlıkla 60 milyon küçükbaş hayvanı besleyebilir. Sığırda kültür ırkı oranı gittikçe yükseliyor. Bu da verimi sürekli artırıyor. Kanatlı sektörü zaten çok modern tesislerde üretim yapıyor. Küçükbaş hayvancılıkta da verimi süratle artırmalıyız. Türkiye, hemen her bölgede ama özellikle Doğu Anadolu'da çok önemli küçükbaş hayvan üretme potansiyeline sahip. Bu değerlendirilmeli, küçükbaş hayvan etinin, kırmızı et üretimindeki payı yüzde 12,61 gibi düşük düzeyde kalmamalı, yüzde 20-25'lere çıkarılmalıdır."
"Et üretimindeki artış nüfus artışının üzerinde"
Son bir yıllık dönemde sığır eti üretiminin yüzde 27'den fazla artarken, et ithalatı istenmesinin bir gerekçesi olamayacağının altını çizen Bayraktar, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri ışığında, nüfusun geçen yıla göre yüzde 1,13 artacağını belirtti. Et üretiminin ise son 6 aylık dönemde yüzde 6,52, son bir yıllık dönemde yüzde 10,74 arttığına dikkati çeken Bayraktar, "İthalata ne gibi bir bahane bulunabilir" değerlendirmesinde bulundu.
Bayraktar, TZOB olarak et ithalatına kesinlikle karşı olduklarını, fiyatlarda bir yükselme beklemediklerini ve ette ithalat lobileriyle geçmişte olduğu gibi bugün de mücadeleyi sürdüreceklerini bildirdi.