Et fiyatlarını fırsat bilen kaçakçılar Suriye'ye yöneldi

Güncelleme Tarihi:

Et fiyatlarını fırsat bilen kaçakçılar Suriyeye yöneldi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 2011 11:05

Türkiye'de et fiyatlarının yüksek oluşu ve Suriye'de yaşanan karışıklık, hayvan kaçakçılarını harekete geçirdi.

Haberin Devamı

Suriye'den daha ucuza aldıkları küçük ve büyükbaş hayvanları sınırdan geçirip, Türkiye'de birkaç misli fazlasına satarak gelir elde etmeye çalışanlar, Suriye sınırında sık sık hayvan kaçakçılığına teşebbüs ediyor.

Alınan bilgilere göre, Suriye ile en uzun kara sınırına sahip olan Şanlıurfa'nın sınır hattındaki Akçakale, Ceylanpınar ve Suruç ilçelerinde mayınlı olmayan bölgeleri, eskiden kaçakçılık yapanlar aracılığıyla tespit eden bazı kişiler, Suriye'de önceden anlaştıkları kişiler aracılığıyla sınır bölgesindeki köylere getirdikleri hayvanları, otlatma bahanesiyle tel örgülere yakın alanlara bırakıyor.

Fırsatını buldukları anlarda tel örgülerin altından geçirilerek, Türkiye'ye getirilmek istenen hayvanlar, çoğu zaman sınır hattında görev yapan Türk askerlerince yakalanıyor. Kimi kaçakçılar henüz sınır hattını geçmeden gözaltına alınırken kimileri de Suriye tarafına dönerek izini kaybettirmeye çalışıyor.

Haberin Devamı

Ülkedeki karışıklık nedeniyle sınır bölgesinde aksaklığın yaşandığı Suriye'den Türkiye'ye yılın ilk yarısında yasa dışı yollarla getirilen çok sayıda küçük ve büyükbaş hayvan güvenlik güçlerince ele geçirildi. İşlemleri tamamlandıktan sonra İlçe Tarım Müdürlüğünde veteriner hekimler kontrolünde sağlık kontrolünden geçirilen hayvanlar, bir süre önce Kaçakçılık Kanununda yapılan değişiklik dolayısıyla açık artırma usulüyle satışa çıkarılıp, en uygun fiyatı veren kasaplar aracılığıyla kilosu 14-16 TL arasında değişen fiyatlarla tüketiciye sunuluyor.

AKÇAKALE KAYMAKAMI ŞEFİK AYGÖL

Akçakale Kaymakamı Şefik Aygöl, bu yıl yalnızca kendi ilçelerinde şu ana kadar yüzde 10'u büyükbaş olmak üzere 2 binin üzerinde hayvanın ele geçirildiğini söyledi.

Akçakale'nin, Suriye ile 82 kilometrelik sınırı bulunduğunu ve söz konusu bölgenin sınır birlikleri tarafından 12 karakol ile korunduğunu anlatan Aygöl, kaçakçılıkla etkin bir mücadele yürütüldüğünü belirtti.

Geçen yıl neredeyse yok denecek kadar az olan hayvan kaçakçılığının özellikle Suriye'deki gelişmeler sonrasında arttığını ifade eden Aygöl, “Gerek bizim vatandaşlarımız gerek Suriye vatandaşları sınırları zorluyor. Özellikle kaçak hayvan geçişiyle ilgili bir yükseliş söz konusu. Canlı hayvan fiyatlarının Türkiye tarafında daha yüksek oluşunu değerlendirmek isteyen fırsatçılar, sınırdan geçiş yapmaya çalışıyor. Şu ana kadar yüzde 10'u büyükbaş olmak üzere 2 binin üzerinde hayvan ele geçirildi. Bunlar devlet malı haline getirildi ve ihale süreci yapıldı” dedi.

Haberin Devamı

Önceki yıllarda mahkemeler tarafından tasnif kararı alındıktan sonra ele geçirilen hayvanların yediemine teslim edildiğini anımsatan Aygöl, ondan sonra defterdarlıklar aracılığıyla satışın gerçekleştirildiğini hatırlattı.

Ancak bu konuda yeni bir kanun çıktığını aktaran Aygöl, şunları kaydetti:

“Kanun, ele geçirilen hayvanların gümrük müdürlüğü tarafından devlet malı haline getirilip, tarım müdürlükleri tarafından kesildikten sonra satılması yönünde düzenlendi. Bunun ilk uygulaması Akçakale ilçemizde yapıldı. Hayvanlar ele geçirildikten sonra devlet malı yapıldı. Gerekli sağlık kontrolleri yapıldıktan sonra da hastalıklı olmayanlar kesilip ihaleyle satıldı. Geliri ise hazineye aktarıldı.”

İTHALATA İHTİYAÇ VAR

Şanlıurfa Kasaplar Odası Başkanı Abbas Tumbul da Güneydoğu'da küçükbaş hayvan sayısının yetersiz olduğunu savunarak, ihtiyacın giderilip, kaçakçılığın önüne geçilmesi için komşu ülkelerden ithalat yapılması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Tumbul, Suriye'den kaçak geçişlerin piyasayı etkilediğini ancak devlet eliyle yapılacak küçükbaş hayvan ithalatının et fiyatlarını düşüreceği gibi piyasanın da beklentilerine cevap verebileceğini ifade etti.

Bu konuda en iyi tercihin bölgenin iklim yapısıyla aynı özellikleri taşıyan Suriye olacağını düşündüklerini aktaran Tumbul, şöyle devam etti:

“Bu bölge ile Suriye arasında bir fark yok. İklim aynı. Buradan küçükbaş hayvan gelse bizim için iyi olur ama devletin kanalıyla gelmeli. Bu bölgede insanlar genellikle küçükbaş hayvan tüketimini tercih ediyor. Güneydoğu'da küçükbaş hayvan sayısı yetersiz, komşu ülkelerden ithalat yapılmalı. Buradaki küçükbaş hayvan sayısı talebi karşılayamıyor. O nedenle et fiyatları yükseliyor. Piyasanın rahatlaması için Suriye, Ürdün veya İran'dan küçükbaş hayvan ithalatına ihtiyaç var.”

Haberin Devamı

Şanlıurfa Besiciler Odası Başkanı Rızvan Rızvanoğlu da yüksek olan et fiyatlarının makul bir seviyeye düşürülmesi için ithalata ihtiyaç duyulduğunu savundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!