Et fiyatları iki ayda yüzde 20 arttı

Güncelleme Tarihi:

Et fiyatları iki ayda yüzde 20 arttı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 2009 11:16

Küçükbaş hayvan üretiminin azalması ve yükselen maliyetler dolasıyla et fiyatlarında, son iki ayda yüzde 20 oranında artış yaşandığı, gelecekte sorunun ciddi boyutlara ulaşmasının önlenmesi için hayvancılığa destek sağlanması gerektiği bildirildi.

Türkiye Kasaplar, Besiciler Et ve Et Ürünleri Esnaf ve Sanatkarları Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yılın aralık ayında başlayan küçükbaş hayvan eti fiyatlarındaki artış trendinin sürdüğünü söyledi.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığının verilerine göre Türkiye'de 30 milyon dolayında küçükbaş hayvan bulunduğunu ifade eden Yalçındağ, bunun gerçekleri yansıtmadığını ve sayının da her geçen gün hızlı azaldığını savundu.

Girdi maliyetlerinin yüksek olması ve yapılan masrafı satışlardan elde edilen gelirle karşılamakta bile güçlük çekilmesinin geçimini hayvancılıkla temin edenlerin sayısında düşüşe yol açtığını vurgulayan Yalçındağ, buna paralel olarak da hayvan üretiminde daralma yaşandığını bildirdi.

Yalçındağ, üreticilerin yaşadığı sorunların et fiyatlarına da artış olarak yansıdığına dikkati çekerek, “Küçükbaş hayvan üretiminin azalması ve yükselen maliyetler, et fiyatlarında aralık ayından bu yana yüzde 20'lik artış olarak kendini gösterdi” dedi.

Nisan-Mayıs döneminde kesim yapılacak gelişme seviyesine ulaşan kuzu sayısındaki artış dolayısıyla nispi bir fiyat düşüşü beklendiğini ifade eden Yalçındağ, “Üretimden kaynaklanın ciddi problem var. Küçükbaş hayvan sayısı her geçen gün azalıyor. Hükümet acilen hayvancılığa destek vermeli. Önlem alınmazsa gelecek yıl için ciddi şekilde endişeliyiz” diye konuştu.

BESİCİLER DERTLİ

Adana Besiciler Odası Başkanı Yusuf Ziya Üçdağ da besicilik sektörünün sadece ekonomik olarak değil beslenme boyutuyla da son derece önemli olduğunu, ancak sektörde yaşanan olumsuzlukların boyutunun sürekli arttığını, 5 yıl önce büyükbaş hayvan üretiminde başlayan azalmanın son bir yıldır küçükbaşta da kendisini hissettirdiğini söyledi.

Girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle besicilikten adeta bir kaçış yaşandığını vurgulayan Üçdağ, “Artık esnaf besicilik yapmak istemiyor. Besicilere gerekli destek verilmiyor, teşvik sağlanmıyor. Bu nedenle besicilikten uzaklaşan üretici sayısı her geçen gün artıyor ve vatandaş daha pahalıya et yemek durumunda kalıyor” diye konuştu.

Üçdağ, ayakta kalabilmenin mücadelesini veren besicilerin banka kredilerinden de yüksek meblağlarda teminatlar istenmesi nedeniyle yeterince yararlanamadıklarını kaydetti.

Adana Kasaplar, Tavukçular ve Balıkçılar Odası Başkanı Murat Yağmur da et fiyatlarındaki artışın satışları düşürdüğünü, meslektaşlarının bunun sıkıntısını yaşadığını ifade etti.

Yağmur, 10 gün öncesine kadar kemikli koyun-kuzu etinin kilosunun 12 TL'den 14 TL'ye, kemiksiz etin ise 14 TL'den 17 TL'ye yükseldiğini hatırlatarak, bu artışın yakın bir dönemde düşmesinin beklenmediğini bildirdi.
Kriz nedeniyle halkın alım gücünün azaldığını, yaşanan fiyat artışlarının da buna adeta “tuz biber ektiğini” vurgulayan Yağmur, şunları söyledi:
“Kasapçılar çarşısında işlerimiz durma noktasına geldi. Bunda et fiyatlarındaki artış etkili oluyor. Bu nedenle halk kırmızı et yerine daha ucuz olan beyaz ete yöneldi. Tavuk eti fiyatının kırmızı ete göre daha ucuz olması satışları artırdı. Pazarda tavuğun kilosu 3 TL'ye satılıyor. Bu tavuk ürünü satanları sevindiriyor, ancak kırmızı et satışı yapan esnafımızı üzüyor.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!