Güncelleme Tarihi:
GAZİANTEP’teki eski Tekel rakı fabrikası dünyanın en büyük mozaik müzelerinden biri oldu. 45 milyon lira harcanarak, 2 yılda tamamlanan Zeugma Mozaik Müzesi’nin tanıtımını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, rehabilite edilen diğer mozaiklerle birlikte 2 bin 500 metrekarelik bir sergi alanı bulunduğunu söyledi.
Arkeolojik zenginlik
Türkiye topraklarından ‘dünyayla yarışacak kadar petrol’ çıkmadığını belirten Günay, şöyle konuştu: “Ancak arkeoloji açısından dünyanın en zengin ülkelerinden biriyiz. Bu topraklardan dünyayla yarışacak kadar bütün öteki zenginliklerin önünde zenginlikler çıkıyor. Son geldiğimde buraya birkaç ay önce sevinç gözyaşları döktüğümü söyleyebilirim. Güzel bir müzemiz oldu, dünyanın öteki müzelerini artık kıskanmayacağız.”
Günay, şöyle devam etti: “Ben bu kadar kısa zamanda bitirebileceğimizi hayal ediyordum ama tahmin edemiyordum. Vali bey her konuda bize yardımcı oldu. Asım bey (Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey) de tabii bu işin mimarıdır. Böyle bir müzenin projesini o şekillendirdi, binayı yaptı bize teslim etti. Maliye Bakanı’ndan parayı, hep beraber milletvekillerimizle çıkardık. Devletin, kamunun bütün imkanları ve halkın katılımıyla ortaya çok güzel eser çıktı.”
ÖİB’den satın alındı
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Zeugma Mozaik Müzesi ve Konferans Merkezi’nin inşaatının iki yılda tamamlandığını belirterek şunları söyledi: “Zeugma Mozaik Müzesi bugün sergi alanı ile dünyanın en büyük mozaik müzesi oldu. Burası 90’lı yılların sonunda Tekel’in rantabıl olmadığı için kapattığı rakı fabrikasıydı. Biz burayı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’ndan aldık. İnşaatını tamamladık ve Kültür Bakanlığı’na devrettik.”
Zeugma, Tunus Bardo’nun unvanını elinden alacak
ZEUGMA Mozaik Müzesi, dünyanın en büyük mozaik müzesi olarak bilinen ve bin 200 metrekare alanda mozaik sergileyen Tunus Bardo Müze’sinin unvanını elinden alacak.
Zeugma Mozaik Müzesi’nde şu anda bin 500 metrekare mozaik sergileniyor. 6 ay sonra 2 bin 500 metrekare mozaik sergilenecek.
Müzede, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan mozaiklerin yanı sıra “Doğu Roma Dönemi” koleksiyonu da ilk defa görücüye çıkıyor.
Müze, 7 bin metrekare kapalı sergi alanı ve 30 bin metkerake kurulum alanına sahip.
Depolarda saklanan ya da arazide bulunarak müzeye getirilen bazı mozaiklerin rehabilitasyonu devam ediyor.