Eski lastikten granül üretiyor koşu ve yürüme pistleri yapıyor

Güncelleme Tarihi:

Eski lastikten granül üretiyor koşu ve yürüme pistleri yapıyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2009 00:00

Adanalı Ali Necdet Duru, bankadan emekli olduktan sonra emeklilikten sıkıldı ve girişimci olmaya karar verdi.

Danışmanlıkla başlayan iş hayatında önce gıda ihracatı yaptı. Ardından eski oto lastiklerini granül hale getirerek Almanya’ya ihraç etti. Kuru, şimdi Adana’daki fabrikasında spor alanlarına koşu ve yürüyüş pistleri, atlar için barınak, satranç alanları, bariyerler üretiyor.

BAZILARI hayatlarının son baharında girişimci oluyor. İşte Adanalı Ali Necdet Duru da bunlardan biri. Tam 31 yıl bankalarda memur olarak çalışıp 1999’da emekli olan Duru, emeklilik hayatından sıkıldı ve girişimci olmaya karar verdi. Mesleğine uygun olarak bir finans danışmanlık şirketi kuran, A. Necdet Duru, bir süre sonra kendisini gıda ihracatı yaparken bulur. Ardından eski oto lastiklerini granül hale getirerek Almanya’ya satmaya başlar. Duru’nun şirketi Ün-Sal, Danışmanlık Gıda Tekstil endüstriyel Ürünleri Sanayi ve Ticaret Ltd. (Ün-Sal Ltd), şimdi Adana’daki fabrikasında spor alanlarına koşu ve yürüyüş pistleri, atlar için bbarınaklar, satranç alanları, takozlar, hız bariyerleri üretiyor.

Memur çocuğu, bankacı

Ali Necdet Duru şöyle başlıyor anlatmaya: "1949 Adana doğumluyum. 6 çocuklu bir memurun oğluyum. Babam cezaevi müdürüydü. En son Ankara Çocuk Islah Evi müdürüyken vefat etti. İlk, orta ve lise eğitimimi Adana’da tamamladım. Ankara’da İktisat okumaya başladım. Gece okuyor, gündüzleri Yapı Kredi Bankası’nda çalışıyordum. Bir süre sonra üniversiteyi bıraktım, bankacılığa devam ettim. 31 yıl bankacılık yaptım. Yapı Kredi Bankası ve Esbank’ta çalıştım. 1999’da bölge müdürü olarak emekli oldum. Emeklilikten sonra 1 yıl Malkara’da bir süt fabrikasının Genel Müdürü oldum. Sonra da Adana’ya emeklilik hayatı yaşamak için döndüm."

Emeklilik bana göre değil

Bankacılık gibi hızlı tempolu bir işten emekli olunca büyük bir boşluğa düştüğünü anlatan Ali Necdet Duru, bir süre sonra kendisini oyalayacak işler aramaya başladığını söylüyor. 2001’de finans ve proje danışmanlığı yapmak için bir danışmanlık şirketi kurmaya karar verdiğini belirtiyor. Duru şöyle devam ediyor: "Küçük kardeşim Adnan Almanya’da bir kauçuk firmasının Türkiye’den ’raspa tozu’ istediğini söyledi. Lastik kaplamacılarının atığı olan bir ürün bu. Biz de hemen şirketimizle bunun ihracatına başladık. İki kardeş ofis dışında hiç bir şeyimiz yoktu. TIR’ları kaplamacıların önünde ’rasta tozuyla’ doldurup ihraç ediyorduk. Ayrıca Güney Kore’ye de peynir altı suyu tozu ihracatı yapmaya başladık. Kuzey Irak’a gıda ürünleri derken işlerimiz büyüdü. UEFA ve FİFA’nın sentetik çim halı sahalarla ilgili ’kauçuk standartları’ belirlediğini öğrenince, kauçuğu bu standartlara uygun işlemeye ve halı saha imalatçılarına satmaya başladık. Granül ürünü oluştururken bir de toz oluşuyordu ki, bunları değerlendirmek, rejenere hamuru elde etmek için bir rejenere tesisi de kurduk. Böylece piyasaya kauçuk ayakkabı tabanı ökçe paspas, conta, takoz yapanlara da kauçuk satmaya başladık. Sonra o ürünleri biz de üretmeye başladık."

Almanya’ya ihracat tıkanınca esnek zemin kaplamacısı olduk

ÜN-SAL Ltd Yönetim Kurulu Başkanı Ali Necdet Duru, Almanya’ya hammadde geridönüşüm ihracatının bir süre sonra aksamaya başladığını belirterek şöyle konuşuyor: "Biz de Almanya’ya gittik ve gönderdiğimiz mallarla ne yapıldığını inceledik. Gördük ki bizim ürünlerden kauçuk granül ve esnek zemin kaplamaları üretiyorlardı. ’Neyimiz eksik’ dedik ve Adana’da üretim teşkilatını kurduk. 2004 yılı sonunda piyasaya kauçuk granüllü esnek zemin kaplamaları üreticisi olarak çıktık. Bu piyasada iç üretim itibariyle çok büyük açık vardı. Malzemelerimizin kalitesini kanıtlayan sertifikalarımızı da aldık. 2005 başından itibaren kauçuk granüllü esnek zemin kaplamasını modüler ya da dökme üretmeye başladık. 2008’e kadar hızlı büyüdük. Bu arada 2.600 metrekare kapalı alana sahip bir tesisimiz oluştu."

Atlara box, ineklere hayvan yatağı yapıyoruz

YILDA 3-4 bin ton arası kauçuk artığını işleyebildiklerini anlatan Ali Necdet Duru, "Üretimde 24 kişi çalışıyor. Yaz dönemlerinde 40 kişi oluyoruz. Uygulama ekipleri ayrıca çalışıyor. Kıbrıs, Özbekistan ve Kuzey Irak’a ihracat yapıyoruz. Suriye ve Azerbaycan’da ortak üretim yatırımı yapacağız. Makineleri burada yapıp oraya ihraç edeceğiz ve orada üretime ortak olacağız. Geçen yıl 2 milyon lira ciro yaptık" diyor. Açık alan spor sahaları, atış poligonları, fitness grupları, apartman girişleri, atlı spor kulüplerinin alanları, yüzme havuzu kenarları gibi yerlere uygulama yaptıklarını anlatan Duru, çevreyi lastik atıklardan kurtardıklarını, Nevşehir, Adana, Mersin, Gaziantep yöresindeki lastik kaplamacılardan atık topladıklarını anlatıyor. Duru şöyle devam ediyor: "Hayvan yatağı da yapıyoruz, atların barındıkları Box denilen barınakları da üretiyoruz. At orada yere de yatar. Biz zemini ve 1.5 metre kadar duvarı kaplıyoruz. Adana Atlı Spor’u yaptık, Ankara ile görüşüyoruz. Çorum’da büyük baş hayvan çiftliğinin hayvan yataklarını yaptık. Süt inekleri artık daha sağlıklı bir ortamda yatıyor. Bunun için hayvanların her türlü hareketini ağırlığını dikkate alarak 3-4 santimetre kalınlığında pütürsüz özel bir karışım üretiyoruz. Ahırların zemin ve duvar döşemelerini de yapıyoruz. Bu uygulama ile süt verimi yüzde 10-15 artabiliyormuş."
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!