Güncelleme Tarihi:
I. Bölüm: Kebabı da lahmacunu da yendik
II. Bölüm: Domino's rotayı Anadolu'ya çevirdi
- Pizza üretimi dükkanlarda mı yapılıyor?
Bizim üç fabrikamız var. Gebze, İzmir ve Ankara'da. Bu fabrikalarda pizzanın hamurunu üretip dükkanlara dağıtıyoruz. Böylece dükkanlarda herhangi bir üretim işi için hem yere, hem zamana, hem insana ihtiyacımız kalmıyor.
Dükkanların ihtiyacı olan tüm malzemeyi bu fabrikadan gönderiyoruz. Dükkandaki elemanın tek yaptığı hamuru açıp malzemeyi üzerine koymak... Böylece 1-2 gün içerisinde pizza ustası yaratabiliyoruz.
- Bayilik için şartlarınız neler?
Bir kere bayinin işin başında duruyor olması lazımç. Bu bizim en önemli kriterimiz. Bundan sonra yeterli finansman gerekiyor. Bunun anlamı da 170-180 bin dolarlık yatırım. Bu kadar, başka bir kriter yok...
- Her istedikleri yere açabiliyorlar mı?
Hayır, her istediği yerde açamaz. Bizim göstereceğimiz noktalarda açılabilir...
- Ne kadar talep var?
- Restaurantların kaç tanesi bayi?
Senede 30 dükkan açıyorsak bunun 20 tanesi bayiler, 10 tanesi bizim tarafımızdan açılıyor. Ayrıca bir bayinin ikinci ve üçüncüyü açma oranı çok fazla. Bizim şu anda bir bayimizin ortalama 2.5 restaurantı var. Tek dükkan açıp kalan çok çok az.
ÜÇ GRUP BAYİ VAR
- Bayileriniz kimler?
Bir kere bayilerimizin hiç biri öyle para babası ve zengin insanlar değil. Hepsi bu işe herşeylerini koyup 24 saatlerini veren insanlar. Bir grup bizim dükkanlarımızda motorcu veya vardiya müdür olarak çalışmaya başlamış insanlar. Başlamışlar, 5-6 sene çalışıp kendi dükkanlarını açmışlar.
İkinci grup aileler. Baba-anne-oğul hepsi bir dükkanda çalışarak bütün vakitlerini harcıyorlar ve çok başarılı oluyorlar. Özellikle Anadolu'da bu tip örneklere çok rastlıyoruz.
Üçüncü grup ise eskiden profesyonel yöneticilik yapmış ve kendi işini kurmak isteyen grup.
- Kaç çalışanınız var?
2 bin kişiye yakın çalışanımız var. İlk hedef bu sayıyı 2010 sonunda 3 bin 500'e çıkarmak.
- Çalışanlar şirket içerisinde yükselebiliyor mu?
Tabii ki. Biz zaten onları geleceğin müdürleri olarak görüyoruz. Operasyon müdürüm mesela, burada servis elemanı olarak başlamıştı. Ayrıca aralarında bayimiz olanlar da var.
- Dominos Türkiye'nin sahibi kim?
Yüzde 50 Türk-ABD ortaklığı. Türkiye'deki sahibi Ataman ailesi...
- Ne zamandan beri Dominos'tasınız?
1996 yılından bu yana, yani ilk kurulduğundan beri.
ÖNCE BORSACI SONRA PİZZACI
- Daha önce sektörde tecrübeniz var mıydı?
Ben İstanbul İşletme'yi bitirdim, üzerine finans mastırı yaptım. 1-2 sene borsada çalıştım, sonra 1-2 sene metal alım satımı yaptım. Bu ikisinin arasında da kısa bir süre sağlık sektöründe çalıştım. Zaten Dominos'a girişim de o sayede oldu.
-Nasıl?
O dönemde yabancı bir ortağım vardı ve o bana dedi ki, "Dominos diye bir marka var. Türkiye'ye getirmekle ilgilenir misin?" O dönemde ilk önce 'hayır' dedim, 'bu yaştan sonra pizzacılık mı yapacağız?' Sonra o dönem çalıştığım ortaklarıma projeyi götürdüm, onlar da Amerika'yı biliyorlardı ve proje hoşlarına gitti. Bana da 'sen bu işin başında dur gerekirse başına başka birisini koyarız dediler.' Ama o gün bugündür işin başındayız. Sonuçta bu iş biraz tesasüf oldu. Şu anda belki metal satacaktık ama pizza satıyoruz.