Güncelleme Tarihi:
Deprem bölgesini yerinde inceleyen ve yüksek ekonomik potansiyelin harekete geçirilmesi için ihtiyaçları gözlemlediğini belirten Tüzmen, “Öncelikle bu illerde morale ihtiyaç var. Psikolojik anlamda yeniden ayağa kalkma motivasyonu için bir dizi adımlar atılmalı. Bunların başında bu illerin gelir ve kurumlar vergisinden muaf hale getirilmesi geliyor” dedi.
BÖLGEYİ HIZLI TOPARLAR
Tüzmen, “Bunun sağlanabilmesi için ayağı yere basan bir proje olarak serbest bölgeyi düşünebiliriz. Çok büyük ölçekte bir serbest bölgeden bahsediyoruz. İçerisine bütün organize sanayi bölgelerini alacak, depremden zarar gören illeri gelir ve kurumlar vergisinden muaf haline getirilmesiyle dışarı giden göçün geri gelmesini sağlayacak bir serbest bölge düşünmek gerekiyor” dedi. Hürriyet’e konuşan Tüzmen, özetle şunları anlattı:
“Serbest bölge avantajlı bir yatırım ve ticaret olanağı getireceği için bu iller çok hızlı bir şekilde ayağa kalkacak. Bölgeyi düşündüğünüz zaman Türkiye’nin GSMH’sının yüzde 10-15’ini kapsıyor. Büyük oranda Türkiye’nin önemli bir bölgesi ama büyük bir felakete uğradı. Bahsettiğim avantajın kendilerine verilmesi halinde bölge hızla kendini toparlayacak. Bölgeleri dolaştıktan sonra geri dönüş ve yerli sermayenin de yeterli olmayacağını gözlemledim. Burayı ayağa kaldırmak ancak yabancı sermayeyi de çekerek olacak. Bunun için de sağlam bir serbest bölge altyapısını herkese vermek lazım.”
TİCARET, TARIM, LOJİSTİK
Kürşad Tüzmen’e göre deprem bölgesini ayağa kaldıracak dört ana alan var. Bunlar; ticaret, tarım, lojistik ve turizm. Tümzen, “Ticaret bu bölgenin genlerinde var. Turizm için birtakım çalışmalar yapılıyor. Antakya-Hatay, Kahramanmaraş, Gaziantep çok özel turizm kentleri. Bunlar ayrı ayrı işlenmeli. Tekrar canlanırız; bunu küçük ölçekli yaptık, bir de büyük ölçekli yapalım herkes görsün” diye konuştu.
DEVLETİN ALMADIĞI VERGİ ÜRETİME DÖNECEK
Tarımda girdi fiyatları çok pahalı olduğunu hatırlatan Tüzmen, getirdiği serbest bölge önerisiyle bu maliyetlerin deprem kentlerinde ucuzlatılacağını ifade etti. Tüzmen şunları söyledi: “Girdi maliyetleri ucuzlayınca tarım işletmeleri diğer bölümlere göre hızlı bir şekilde ayağa kalkacak. Devletin almadığı vergi burada yatırıma ve üretime dönüşecek. Stratejik düşünmek lazım. Nitelikli işgücünü geri çekmemiz gerekiyor. Kahramanmaraş’taki nitelikli işgücü Denizli’ye gitti, Aydın’a, Kayseri’ye gitti. Orada fabrikalar işçileri aldı. Onları cazip imkânlar vererek geriye getireceksiniz. Bunların hepsi bir Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine bağlı. Bir kararname ile hemen başlatılabilir. Türkiye’de yaklaşık 10’un üzerinde serbest bölgede benim çalışmam var. Bu işler bildiğimiz işler, dünyada bölgeleri gördük, burada Türkiye’de böyle bir şeye ihtiyaç var.”