Güncelleme Tarihi:
2017, Türkiye yine kadınların istihdama, iş dünyasına ve sosyal yaşama katılımında sorunlarını aşamıyor. Türkiye, halen daha kadın istihdam oranında Avrupa Birliği ülkeleri arasında yüzde 27.5 oran ile en kötüsü.
YÜZDE 30 ARTIŞ FIRSATI
Tüm bunların ekonomiye de olumlu katkısı oldu. Uluslararası araştırmalar, kadınların katılımının artmasının hem yerel hem küresel ekonomiyi geliştirdiğini ortaya koyuyor. Nitekim Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP) araştırmasına göre kadınların 2025 yılında işgücüne katılımı erkekler kadar olabilirse, küresel ekonomi 28 trilyon dolar daha artacak. KAGİDER Başkanı Sanem Oktar da, kadınların ekonomiye dâhil olmasının milli gelirin yüzde 30 artması anlamına geldiğini belirterek “Kadınlar girişimci olunca daha fazla kadını istihdam ediyor. Ekonomik olarak güçlenen kadın, hem ailesinin hem de toplumun güçlenmesine katkı sağlıyor” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) da dün İstatistiklerle Kadın 2016 araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Bu veriler bize Türkiye’de kadınların sayıca eşit olduğunu ancak ne eğitimde ne de iş hayatında sayıca eşitliğini kullanamadığını gösterdi. Toplam istihdam oranı yüzde 46 iken, bu oran erkeklerde yüzde 65, kadınlarda ise yüzde 27.5 oldu.
Kadınlar erkeklerle aynı eğitim seviyesindeyken kazandıkları ücret ise aynı olmadı. Erkekler yıllık ortalama 22.6 bin lira kazanırken kadınlar 17.9 bin lira elde edebildi.
ECZACIBAŞI’NDA HEDEF EŞİTLİK
ECZACIBAŞI Topluluğu, “birliktebiz” adını verdiği fırsat eşitliği projesi ile işe alım süreçlerinden lider yetiştirme metotlarına kadar tüm iş süreçlerini yeniden kurguluyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde hayata geçirilen projeyle, Türkiye’nin geleceğine de katkı verecek bir dönüşüm başlatılması amaçlanıyor. Proje kapsamında 2020 yılı itibarı ile beyaz yakalı çalışanlarda kadın işe alım oranını yüzde 50’ye, beyaz yakalı kadın çalışan oranını yüzde 40’a, yönetimde kadın oranını ise yüzde 35’e çıkarmayı hedefleniyor.