Güncelleme Tarihi:
Türk-İş Başkanı Meral, kamu toplu iş sözleşmelerine giren ve toplu pazarlık düzenine aykırı olduğu savunulan eşel-mobil sisteminin kaldırılması konusunda kesin bir karar almak üzere Başbakan Yılmaz'dan randevu istedi. Türk-İş, yüzde 35.4 oranında zam istiyor.
1997'de Refahyol döneminde bağıtlanan kamu toplu iş sözleşmelerine giren Eşel-Mobil sisteminin kaldırılması konusunda Türk-İş Başkanı Bayram Meral, Başbakan Mesut Yılmaz ile görüşmek için randevu istedi. Önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi beklenen Yılmaz-Meral görüşmesinde, Hükümet ile Türk-İş uzmanlarından oluşan alt komisyonun hazırladığı eşel-mobil maliyeti temelinde kesin bir karara varılması bekleniyor.
Türk-İş uzmanları, işçilerin 1 Ocak 1997'den geçerli olan toplu iş sözleşmelerde yüzde 31.6, 1 Mart 1997'den geçerli sözleşmelerde yüzde 28.6 oranında kayıp olduğunu hesapladılar.
Meral, eşel-mobil'in Türk-İş'i bölmek amacıyla önce bazı sendikacılara imzalatıldığı anımsatarak, sonra tüm sendikaların bir emrivaki ile bu yoldan gitmek zorunda kaldıklarını belirtti. Meral, ‘‘Sayın Başbakan ve bakanları, defalarca eşel-mobili kaldırma sözü verdiler. Şimdi bu sözlerini tutmalarını bekliyoruz’’ diye konuştu.
Türk-İş Başkanlar Kurulu, eşel-mobil uygulamasının kaldırılmaması durumunda bölgelerden başlayacak, Ankara'da büyük bir yürüyüş ve mitingle sonuçlanacak bir dizi eylem başlatmasını kararlaştırmıştı.
TEK ENGEL PARA
Hükümet ve Türk-İş, eşel-mobil uygulamasının toplu pazarlık düzenine aykırılığı ve kaldırılması konusunda aynı görüşte iken, sorunun çözümlenmesinde en büyük sorun; ortaya çıkacak maliyetin karşılanması. Hükümet, bütçede kaynak ayrılmadığı için buna sıcak bakmıyor. Hükümet ayrıca, eşel-mobili kaldırmanın toplu pazarlık düzenine müdahale anlamına gelebileceği görüşünü, Türk-İş'e karşı öne sürüyor.
Türk-İş, toplu sözleşme hükmüne dönüştürülerek aylık enflasyon oranında uygulanan eşel-mobilin, 6'şar aylık olarak uygulanmasını istiyor. Bu noktada, sözleşmelerin aylıktan 6 aylığa dönüştürülmesi sırasında doğacak farkın işçilere ödenmesini istiyor. Sözleşmelerin yürürlüğe girdiği 1 Ocak ve 1 Mart 1997'den itibaren işçilerin ilk 5 ayda zam almadıklarını anımsatan Türk-İş, bu dönemdeki kaybı yüzde 30 olarak hesaplıyor.