Ertaş: Her şeyi kanundan beklemeyin

Güncelleme Tarihi:

Ertaş: Her şeyi kanundan beklemeyin
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 02, 2013 14:15

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Başkanı Vahdettin Ertaş, "Her şeyi kanundan beklersek önümüzdeki dönemde hayal kırıklığına uğrayabiliriz" dedi.

Haberin Devamı

Ertaş, "6362 Sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun Getirdiği Yenilikler ve Uygulamasının Değerlendirilmesi" programının açılışında, yeni Sermaye Piyasası Kanunu'nun pek çok düzenlemeyi sisteme kazandırdığını, bu kanunun geniş kapsamla ele alınmasının yapacakları ikincil düzenlemelere büyük ölçüde ışık tutacağını kaydetti.

Sermaye Piyasası Kanunu'nun değişim sürecini anlatan Ertaş, önceki kanunun son 10 yılda yaşanan değişim ve dönüşüme uzak kaldığını söyledi.

Ertaş, İstanbul'un dünyanın ilk 10 finans merkezinden biri haline getirilebilmek için yeni bir kanuna ihtiyaç olduğunu, güçlü ve lider bir ülke olabilmenin ekonomik açıdan da güçlü olmayı gerektirdiğini anlattı.

Ertaş, şunları kaydetti:

"Güçlü ekonominin en önemli unsurlarından biri finansal sistemin, güçlü, sağlıklı ve istikrarlı olmasını gerektiriyor. Güçlü bir finansal sistemin vazgeçilemez ön koşulu ise yüksek standartlarda hukuki alt yapıdır. Bu kanun da bu alt yapının temel bir taşıdır. Türk ekonomisinin son 10 yılda yaşadığı pozitif gelişmeler ve bunun devam edeceğine ilişkin kuvvetli beklentiler, yatırımcı taleplerine hızla cevap verebilecek, şirketlerimize alternatif finansman kaynakları sunabilecek güçlü bir sermaye piyasasına ihtiyacı her geçen gün artırmaktadır. Bu ihtiyacı karşılamak için sermaye piyasalarımızın hukuki, teknik ve piyasa alt yapısını da en üst düzeyde oluşturmanın gayreti içerisindeyiz."

Haberin Devamı

Uluslararası rekabette pazar payı alabilmek için finans merkezi konusunda en iyi olunması gerektiğini ve iddialarının da bu yönde olduğunu vurgulayan Ertaş, yeni kanunda hedeflenenleri şöyle anlattı:

"Yeni kanunla AB standartları referans alınarak yatırımcıların korunmasında bir adım öne geçmek, piyasamızın büyümesinin önündeki engelleri kaldırmak, şirketlerimiz için alternatif finansal kaynaklar oluşturmak, aracılık sektörünün dünyayla rekabet edebilir bir düzeye ulaştırmak. Bu kanun çıtayı biraz yükseltti ama çerçeve bir kanundur. Bunun bir rehber olduğunu, yapılacak ayrıntılı düzenlemeler, düzenleyici otoritenin uygulamaları, yatırımcıların, aracı kurumlar ve halka açık şirketlerin ve piyasanın diğer unsurlarının yeni düzene verecekleri tepki önümüzdeki yıllarda bizim kalitemizi belli edecek temel unsurlardır. Her şeyi kanundan beklersek önümüzdeki dönemde hayal kırıklığına uğrayabiliriz."

"Önümüzdeki günlerde VOB, Borsa İstanbul'da yerini alacak"

AB'ye katılım sürecinde müktesebat uyumuna da bu kanunun önemli katkı sağlayacağını ifade eden Ertaş, yeni dönemde izahnamenin önem kazandığını, ilgili tarafların daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Haberin Devamı

Ertaş, kurumsal yönetim ilkelerinin ilk defa kanunla düzenlendiğini belirterek, "Önümüzdeki dönemde şirketlerimizin kurumsal yönetim ilkelerine uyum konusunda bir adım daha atmaları gerekecek. Bu piyasalarımızın şeffaflığının artırılması yönünde büyük bir açılım olacak. Uyum konusunda isteksiz olan şirketlere de yaptırım uygulanacak" diye konuştu.

SPK Başkanı Ertaş, yeni kanunla borsaların birleştirilmesi konusunda hukuki zemin hazırlandığını, geçen ay İMKB ile Altın Borsası'nin, Borsa İstanbul çatısı altında birleştiğini ve önümüzdeki günlerde İzmir Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın da bu çatı altında yerini alacağını belirtti.

Yılmaz: "Sermaye piyasası büyük bir hamle içerisine girdi"

Borsa İstanbul AŞ Genel Müdür Vekili Mustafa Kemal Yılmaz da Türk ekonomisinin son 10 yılda çok ciddi değişim ve dönüşüm geçirdiğini belirterek, bu değişim ve dönüşümün en önemli ayaklarından birinin de finansal piyasalardaki dönüşüm ve değişim süreci olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Son 10 yıl içinde finansal piyasalarda bankacılık sektörünün bu değişim ve dönüşümü oldukça başarılı bir şekilde tamamladığını ifade eden Yılmaz, bu süreçte sermaye piyasası kurumları olarak kendilerinin de önemli değişim ve dönüşüm süreçlerinden geçtiklerini ancak bu sürecin istenildiği ölçüde başarılı olmadığını vurguladı.

Sermaye piyasasının son iki üç yıldır büyük bir hamle içerisine girdiğini dile getiren Yılmaz, 2012 yıl sonunda çıkan yeni SPK kanunu ile birlikte çok önemli bir aşamanın katedildiğini ve sermaye piyasasını daha modern, uluslararası boyutta bir sektör noktasına gelmesi noktasında önemli değişikliklere imza atıldığını söyledi.

Haberin Devamı

Yeni SPK kanunun bir başlangıç noktası oluşturduğunu belirten Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu kanun sonrasında SPK çok önemli düzenlemeleri hayata geçirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor ve haziran ayı sonuna kadar bir çok tebliğ yayınlanacak ve hayata geçirilecek. Diğer taraftan sermaye piyasası kanunu ile birlikte Borsa İstanbul çatısı altında tüm borsaların bir araya geldiği bir oluşum şekillendi.
Borsa İstanbul çatısı altında artık sadece pay piyasası borçlanma araçları piyasası değil aynı zamanda altın borsasında işlem gören ürünlerin, vadeli işlem ve opsiyon borsasında işlem gören ürünlerin ve sonraki dönemde de elektrik sözleşmeleri, metal sözleşmeleri gibi emtiaya dayalı ürünlerin işlem göreceği bir platforma oluşacak."

Haberin Devamı

Bu noktada hukukçuların bu sürece vereceği katkının çok önemli olduğuna değinen Yılmaz, "Çünkü SPK'nın çıkaracağı düzenlemelerin hem de Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayacak enstrümanların anlaşılması, bunların hukuki uzantılarının kullanıcılara anlatılması çok önemli bir husus. Bu nedenle hukukçularımızın hem yeni düzenlemelere vakıf olması ve bunları ilgili kişilere doğru bir şekilde anlatmaları hemde yatırımcıları doğru bir şekilde bilgilendirmeleri ve bilinçlendirmeleri kritik önem arz ediyor" diye konuştu.

Yılmaz, gelecek dönemde yeni SPK Kanunu'nun getirdiği imkanla ihtisas mahkemelerinin kurulmasının ve bankacılık, sermaye piyasası, faktoring, leasing gibi konularda bu konularda uzmanlaşmış hukukçuların yer alacağı ihtisas mahkemeleri üzerinden sorunların giderilmesi imkanının getirileceğini belirterek, "Bu da hukuki açıdan baktığımız zaman özellikle uzun yıllar süren davalardaki yatırımcı mağduriyetinin ortadan kalkmasına uzmanlaşmış mahkemelerin olaylara daha hızlı reaksiyon vererek sermaye piyasalarının çok daha etkin çalışmasına vesile olacak" değerlendirmesini yaptı.

Yılmaz, sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Halka arz seferberliği noktasında halka arz işlemi gerçekleştirilecek şirketlerimize verilen hukukçu raporlarının izahnamede de yayınlandığı düşünüldüğünde bu hukukçu raporların yatırımcı mağduriyetine sebep olmayacak şekilde kaleme alınması gerekiyor.

Diğer taraftan finansal okuryazarlığı gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Finansal okur yazarlığı gerçekleştirmeye çalıştığımız noktada da yatırıcıların hem sahip olduğu haklar hem de karşılaşacağı hukuki sorunlar konusunda hem avukatların hem de hukukçuların yatırımcılarımıza doğru ve eksiksiz bilgi vermesi kritik önem arz ediyor."

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!