Güncelleme Tarihi:
Enerji Bakanı Cumhur Ersümer, ‘‘İmtiyaz ve uluslararası tahkim konusunda yasal değişiklik zamanı geldi. Bunu yapmazsak, yatırımların maliyeti artar. Değişiklikler yapılacak. Kimse yolumuzdan döndüremez’’ dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer, enerji yatırım sözleşmelerinde Danıştay'ın kabul etmemesi nedeniyle yabancı şirketlerin yakınmasına yol açan ‘uluslararası tahkim’ kurallarının kabul edilmemesi halinde yatırımların daha pahalı olacağını belirtti. Ersümer, ‘‘Bunun faturası da bizden çıkacak’’ dedi.
Göreve geldiğinden bu yana 20 milyar dolarlık ihale yaptıklarını belirten Ersümer, ‘imtiyaz’ ve buna bağlı olarak uluslararası tahkim konusunda yeni bir yasal düzenleme vaktinin geldiğini söyledi.
Ankara Sanayi Odası (ASO)'nca düzenlenen ve uluslararası tahkim konusunn tartışıldığı toplantının çıkışında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Ersümer, enerji yatırımlarının karşılaştığı hukuksal sorunlarla ilgili olarak şu görüşleri dile getirdi:
Bize yatırımcıyı engelliyorsunuz, ulusal egemenliğe ipotek koyduğumuzu söylüyorlar. Ama ben bu konuda tarafım ve bir adım bile geri gideceğim nokta yok. Geri gitmemin anlamı enerji yatırımlarında geri gitmektir. Yasaların bize tanıdığı sınırlar içinde kaldık. Kanuna karşı hile yaptığımızçı kabul etmiyorum. Danıştay'dan birşey kaçırma niyetimiz hiç olmadı.
Tahkim diye bir sorunun olduğu artık kabul edildi. Herkes bu sorunun çözümü konusunda hemfikir. Yargı kurumlarının bu işi değerlendirmesi lazım. Koalisyon iktidarı olarak tavrımızı belirleyecek noktadayız. Hangi yasanın neresinin değişmesi gerekiyorsa değişsin.
Hükümete yasa değişikliklerini götüreceğim. Bu konua, hem ÖİB'de Bayındırlık, Ulaştırma Bakanlıklarında tartışılıyor. Diğer arkadaşlarla da görüşüyoruz. Meclis'te konsensus sağlamamız gerekiyor. Böyle bir süreçte izlenecek yöntemler bellidir. Mutabakata varacağmıza inanıyorum. Yap-İşlet yasası 10 gün gibi bir sürede geçti. Mühim olan karar verilmesidir.
Eğer tahkim kabul edilmezse ve bu sorun sürerse, olan Türkiye'ye olacak Yatırımcı yine geliyor ama riskim arttı diye faiz oranının yükselterek geliyor. 2-3 puanlık fark milyonlarca dolara karşılık geliyor bu da bizim cebimizden çıkıyor. Bu işlerin yapılmasını kimse engellleyemez.