Güncelleme Tarihi:
İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi görülen 220 sanıklı dava 20 Haziran 2012 tarihinde karara bağlandı. Erol Evcil 15 yıl, Hüseyin Kayapalı’nın da 15 yıl 10 ay hapis cezası ile cezalandırılmalarına karar veren mahkeme, menfaat temini maksadıyla örgüt kurmak ve yönetmek suçundan 79, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama suçundan 71 ve dolandırıcılık suçundan da 23 sanık hakkında çeşitli miktarlarda ceza vermişti.
19 ŞİRKETİN GELİRLERİNE NEDEN EL KONULDUĞU ANLATILDI
Yaklaşık 1800 sayfadan oluşan gerekçeli kararda, davanın sanıklarına ait olan aralarında Nilüfer Turizm’in de olduğu 19 şirketin tüm gelirlerine tedbir konulmasına karar verildiği anlatıldı.
BANKALARI ZARARA UĞRATACAK ŞEKİLDE KREDİ ÇEKTİLER
Kararda, sanıkların 10 bankadan banka şube müdürleri aracılığı ile yüksek miktarlı birçok kredinin ödeme kabiliyeti sorgulanmadan ve ilgili bankaların genel müdürlük kredi müdürlüklerine gerekli bilgi verilmeden bankaları zarara uğratıcı şekilde çekildiği belirtildi.
Kredilerin geri ödemelerinin yapılmadığının belirtildiği gerekçeli kararda, çekilen kredilerin amaç dışı şirket alımı amacıyla kullanıldığı ifade edildi.
HESAP AÇTIRIP, KARA PARA AKLAMADA KULLANDILAR
Sanıkların 16 ayrı bankada da güvendikleri şahıslar adına hesap açtırdıklarının belirtildiği kararda, açtırılan bu hesapların kara para aklama faaliyetlerinde kullanıldıklarının tespit edildiği vurgulandı.
NASİM MALKİ CİNAYETİ VURGUSU
Sanıkların şirketlerin kara para aklama sürecindeki işlemleri gizleyerek mali sisteme aktarma yoluna gittikleri kanaatine varıldığının ifade edildiği kararda, “Erol Evcil’in el koyma kararı verilen bu şirketleri satın alacak kadar sermaye birikiminin bulunmadığı hem kendisi hem de örgüt üyesi olan bir kısım sanıklar tarafından da dile getirildiği, Hüseyin Kayapalı’nın da sahibi bulunduğu Kayapalı Oteli ve Lokantası dışında sermaye birikiminin bulunmadığının belirtildiği, devralınan şirketlerin ise banklardan usulsüz olarak çekilen krediler ve Nesim Malki cinayeti sonrası Erol Evcil tarafından elde edilen eski paraya göre 740 Trilyon TL tutarındaki kıymetli evrakın taşınmaz satın alınması, daha önce satın alınan tekstil şirketleri (Şua, İnkişif ve Mones) ve zeytin ticaretine konu Eze isimli şirket aracılığı ile sisteme aktarılarak elde edilen kara paraların aklanmasının sağlandığı, bilahare bu şirketlerin faaliyet ihtiyaçları için çekilen kredilerin bu ihtiyaçlar dışında şirket alımlarında kullanılması suretiyle bu şirketlerin ele geçirildiği, şirketlerin hissedarlarının varlıklı kişiler olmadıkları, hisselerin Erol Evcil’in talimatı ile devralındığı, üzerlerinde gözüken hisselerin para ödenerek alınmadığına, Erol Evcil’in talimatı ile devralındığına dair çok sayıda ifade ve savunmalarının bulunduğunun belirtildiği, müsadereye konu şirketlerin yönetim kurullarında bulunan kişilerin Erol Evcil ve Hüseyin Kayapalı’nın kardeşleri, hısımları veya geçmişten beri iş yaptığı yakınları ile güvendiği işçilerde olduğu tespit edilmiştir."denildi.