Güncelleme Tarihi:
Â
 Türkiye'de istihdamın yüzde 27'sini kadınlar oluÅŸtururken, kadının iÅŸ gücüne katılma oranı da yüzde 31'e çıktı. Ancak AB ile karşılaÅŸtırıldığında Türkiye'nin alması gereken uzun bir mesafe olduÄŸu görülüyor. AB'de kadınların yüzde 66'sı çalışma hayatında yer alırken, Türkiye bu oranı ilk etapta yüzde 38'e çıkarmayı hedefliyor. Bir yanda kadını iÅŸgücüne katma çabası, diÄŸer yanda ise BaÅŸbakan ErdoÄŸan'ın koyduÄŸu 3 çocuk hedefi bürokrasinin iÅŸini zorlaÅŸtırsa da çözüm çalışmaları hızlanmış bulunuyor. Çalışma Bakanlığı çalışan kadını çocuk yapmaya ikna etmek için ilk etapta 6 öneri üzerinde durdu. Yeni öneriler ise gelmeye devam ediyor. Â
Â
DOĞUM İZNİ 6 AYA ÇIKACAK MALİYETİ DEVLET KARŞILAYACAK
Â
1- Doğum izni: Türkiye'de kadınlar 16 hafta doğum izni kullanabilirken, bu süre Almanya'da 14 hafta, Fransa'da 32 hafta, İngiltere'de 52 hafta. İşte bürokrasi ilk etapta doğum izninin 24 haftaya yani 6 aya çıkarılmasını önerdi. Doğum izninin artması nedeniyle işverenlerin itirazını önlemek için de bu maliyetin devlet tarafından karşılanacak.
Â
2- Aynı İşine Dönebilecek: Doğum iznine ayrılan kadının doğumdan sonra aynı işine geri dönebilmesi zorunlu kılınacak. Yani özel şirkette çalışan kadın da doğumdan sonra aynı işine geri dönebilecek. Ayrıca kadın memurların, ücretsiz doğum izninde geçen süreleri de derece kademe hesaplarına katılacak.
Â
3- Çocuk yardımı artacak: Hem özel hem kamudaki çalışanlara verilen 'çocuk yardımı' daha anlamlı rakamlara yükseltilecek.
Â
4- Kreş Zorunluluğu: Kamu kurumlarında kreş zorunluluğu getirilecek.
Â
5- Esnek Çalışma: Kadının yarı zamanlı ve kısmi çalışmasını teşvik edecek esnek çalışma modelleri getirilecek.
Â
6- Erken Emeklilik: Öneriler içinde belki de en vurucusu erken emeklilik. Çocuk sayısına göre kadınlarda emeklilik yaşı kademeli olarak aşağı çekilecek. Yani çok çocuk yapan kadın erken yaşta emekli olabilecek.