Oluşturulma Tarihi: Haziran 15, 2008 00:00
Türk işadamlarını Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü ile Afrikalı meslektaşlarına bağlayan TUSKON, 17-18 Haziran’da bu kez Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü kuracak.
TUSKON Başkanı Rızanur Meral, "Afrikalı girişimcilerin yarısı kadın idi. Benzer durum Avrasya, Rusya ve Ukrayna’da var. Türk işadamları erkeklerle güreşmeye alışmış, karşılarında bayan görünce pazarlık yapamıyor" dedi.
TÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türk işadamlarını geçtiğimiz ay "Türkiye-Afrika Dış Ticaret Köprüsü" ile Afrikalı meslektaşlarına bağladıklarını hatırlatarak, önümüzdeki hafta içinde (17-18 Haziran) düzenleyecekleri "Türkiye-Avrasya Dış Ticaret Köprüsü" ile, bu kez Türk iş adamlarının Asyalılarla buluşacağını bildirdi.
Bu ’dış ticaret köprüsü’ toplantılarında elde edilen sonuçlar ve bundan sonra düzenlenecek toplantılar konusunda umut dolu beklentilere sahip olan TUSKON Başkanı Meral, 2 gün sonra başlayacak Avrasya dış ticaret köprüsü için, aralarında Filipinler, Papua Yeni Gine, Pakistan, Vietnam, Güney Kore ve Japonya’nın da bulunduğu 20 ülkeden 465 işadamının geleceğini bildirdi.
Meral, TUSKON’un bu toplantıları, bu malları eritmeye yönelik pazar oluşturma ve dış ticarette Avrupa lehine dengesizliği giderme gereği kapsamında gerçekleştirdiğini söyledi.
İmajımızı yükseltmeliyiz
Rızanur Meral, aynı zamanda Türkiye’nin bu bölgedeki ülke imajını da yükseltmeyi hedeflediklerini belirterek, "Ülke imajı yükselince ürünlerin imajı da ona paralel olarak yükseliyor" dedi. Fakat bu toplantılarda ortaya çıkan bir ilginç bir duruma da dikkat çeken Rızanur Meral, bunu şu ifadelerle dile getirdi:
"Afrikalı girişimcilerin neredeyse yarısı kadınlardan oluşuyordu. Benzer bir durum, Avrasya ülkeleri ile Rusya ve Ukrayna’da gözleniyor. Bunlar çok güçlü, dirayetli kadınlar. Bizim Türk iş adamlarında ise geleneksel Türk centilmenliği var. Biz erkeklerle güreşmeye alışmışız. Türk iş adamları karşılarında bayan görünce pazarlık yapamıyor. Baktık ki Türkiye bu işten zararlı çıkıyor, yeni karşılaşmalara Türk iş hanımı hazırlamamız lazım diye düşündük. Aksi takdirde telef olacak bizim iş adamları! Biz nezaketin zararını gördük. Arenaya daha fazla iş hanımı çıkarmayı arzu ediyoruz."
Afrika ülkeleri adeta İstanbul’un semti olduGEÇTİĞİMİZİN ay düzenlenen Afrika Dış Ticaret Köprüsü toplantısı ile çimento, jeneratör, gıda, eğitim araç gereci, inşaat malzemeleri, tarım aletleri, ev eşyası, otomobil lastiği ve yedek parçası, piknik tüpü, deri ürünleri, baston ve asaya kadar pek çok ürüne yönelik iş bağlantılarının kurulduğunu aktaran Rızanur Meral, "Eskiden Burkina Faso’nun ismini bilmezdik. Şimdi üyelerimiz Afrika’nın ülkelerinden, İstanbul’un semtleri gibi bahsediyor" dedi. Meral, İstanbul’a bu toplantı için 45 Afrika ülkesinden 974 işadamı geldiğini, heyetlerin 20 ili daha ziyaret ettiğini kaydetti.
Yılda 2.9 trilyon dolarlık mal alan Asya-Pasifik pazarına göz diktikTÜRKİYE İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu Başkanı Rızanur Meral, Türkiye’de, "Asya-Pasifik ülkeleri sadece mal satar, mal almazlar" gibi bir önyargı olduğuna dikkati çekerek, "Oysa bu ülkeler 3.1 trilyon dolarlık mal satarken, 2.9 trilyon dolarlık mal alıyor. 2 trilyon dolarlık kısmını Batı ülkelerinden alıyorlar. İhracatının yüzde 60’ını Avrupa’ya yapan Türkiye bu pazarda yer bulabilir. 2.9 trilyon dolarlık pazara göz diktik" dedi. Rızanur Meral, şöyle konuştu:
"Asya-Pasifik bölgesinde büyük ticaret dönüyor. İnsanlarımızı orayla tanıştıracağız. Yılda 4 milyar dolarlık ihracat yapıp, 32 milyar
dolar alım yapıyoruz. 28 milyar dolarlık açığı kapatarak artıya geçmek istiyoruz. 4 milyar dolarlık ihracatı 5 yılda 25 milyar dolara çıkarmalıyız. Bu rakamlar ütopik rakamlar değil, ciddi çalışmalıyız. Afrika’da başardık. Afrika’da 2004’te ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 64 idi. 2007’de yüzde 88.5’e çıktı ve şu an yüzde 100. Afrika’yla ticaret hacmi 2004’te 6 milyar dolardı, bu sene 18 milyar dolar olacak. 5 yıl içinde 50 milyar olur."