Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2009 12:58
Örtü altında hasadın başladığı yaklaşık bir ay öncesine kadar kilosu 90 TL'den satılan erik, üretim bölgelerinde, açıkta hasadın başlamasıyla birlikte 3 TL'ye kadar geriledi.
Türkiye'nin yaş sebze ve meyve üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke İlçesine bağlı Keben köyünde, çoğunluğu kadın ve çocuk yüzlerce tarım işçisi tarafından açık alanda hasat edilen can erikleri, başta İstanbul ve Ankara olmak üzere büyük kentlere kamyonlarla sevk ediliyor.
Yaklaşık bir ay öce örtü altında yetişenlerinin kilosu 90 TL'ye satılan erik, açıkta hasadın başladığı 7 Nisan'dan itibaren hızla değer kaybederek, önce 20 TL'ye, son günlerde ise kilosu 3 TL'ye kadar geriledi.
Silifke Erik Üreticileri Birliği Başkanı Mustafa Göktaş, Göksu Vadisi köylerinden Keben başta olmak üzere Sabak, Bükdeğirmeni, Karakaya, Evkafçiftliği, Kargıcak, İmambekirli, Karahacılı, Ortaören köylerinin yanı sıra Silifke'nin Kabasakallı Mahallesi ile Atayurt, Atakent ve Taşucu beldelerinde erik üretiminin yoğun yapıldığını kaydetti.
Geçen yıl 600 dönüm araziden 5 bin ton erik hasadı yapıldığını ifade eden Göktaş, bu yıl ise üretim alanının 700 dönüme yükseldiğini ve 6 bin ton rekolte beklendiğini belirtti.
Göksu Vadisi köylerindeki açık alanda bulunan erik bahçelerinde hasadın 7 Nisan'da başladığını vurgulayan Göktaş, Göksu vadisinin mikroklima özelliği nedeniyle Türkiye'de ilk turfanda eriğinin hasadının da Silifke'de yapıldığını söyledi.
Silifke eriğinin gerek erkenci olmasından, gerekse görünümü ve lezzeti ile yoğun talep aldığına dikkat çeken Göktaş, karlı bir tarımsal faaliyet olan erik yetiştiriciliğine üreticilerin ilgisinin de arttığını bildirdi.
Türkiye genelinde yıllık 15 bin ton erik üretimi gerçekleştirildiğini belirten Göktaş, bunun büyük bir bölümünün Silifke'de üretilmesinin mutluluğunu yaşadıklarını sözlerine ekledi.