Güncelleme Tarihi:
İletişim teknolojilerinde dünyanın en büyük kuruluşlarından biri olan İsviçreli Ericsson, ABD'deki iletişim ağını bir Türk'e emanet etti. 19 yıldır ABD'de bulunan Mehmet Baloş, Ericsson için aynı anda 2 milyonun üzerinde telefon görüşmesi sağlayan bir sistemi ABD'de kuruyor.
Dünyanın en büyük iletişim sistemleri üreticisi İsveçli Ericsson Corporation'ın ABD'de iletişim ağının başında bir Türk yönetici var. 19 yıldır aralıksız olarak ABD'de telekomünikasyon sektöründe çalışan Mehmet Baloş, geçen yıldan bu yana Dallas'ta Ericsson'un Çok Amaçlı Erişim Ağ Sistemleri Başkanlığı'nı yürütüyor. Baloş, yeni teknoloji konusunda Dallas'ta otorite olarak gösterilen 10 kişi arasındaki tek yabancı. Baloş, daha önce çalıştığı Pirelli'de geliştirilen ve aynı anda 2 milyonun üzerinde telefon görüşmesi sağlayan sistemi şimdi Ericsson'da hayata geçiriyor.
Master için gitmesinden bu yana ilk kez Türkiye'ye gelen Mehmet Baloş, ‘‘Telekom Koridoru’’nun yer aldığı Dallas'ın çok yakında dünyanın telekomünikasyon merkezi olacağını söyledi. Dallas'ta 120 binden fazla insanın telekomünikasyon alanında çalıştığını belirten Mehmet Baloş, Fujitsu, Siemens, NEC, Ericsson, Alcatel, Hitachi Nokia, Motorola gibi dev telekomünikasyon firmalarının hepsinin üretim yaptığını vurguladı. Baloş, Dallas'ta dünyanın dev firmalarının yer aldığı koridora 1990'da ‘‘Telekom Koridoru’’ adı verildiğini söyledi.
BALOŞ’U AT&T KEŞFETTİ
43 yaşındaki Mehmet Baloş, ODTÜ Endüstri Mühendisliği'nden mezun olduktan sonra master için ABD'ye gitti. ABD'de endüstri ve sistem mühendisliği alanında master yaptığı dönemde AT&T'nin araştırma bölümü Bell Labs firması tarafından staj için seçildi. Mehmet Baloş, AT&T'nin telekomünikasyon bölümünde de 3.5 yıl çalıştı. Daha sonra yine aynı sektörde faaliyet gösteren Belsouth'a ‘‘Yeni Teknoloji Bölümü Başkanı’’ olarak geçti. Mehmet Baloş, burada çok elyaflı iletişim sistemleri projesini başlattı.
Bir yıl sonra Northern ABD'nin ürün ve pazarlama müdürlüğünü üstlendi. Cam elyaf fiber optik sistemler konusunda dünyanın en büyük şirketi olan Fujitsu'nun ABD'de telekomünikasyon bölümünü kurdu. 1995-1997 yılları arasında, geçtiğimiz aylarda Siemens'e satılan Pirelli Kablo'da cam elyafla dalga gönderilerek telefon görüşmesi yapılmasını sağlayan WDW Projesi'ni yürüttü. Mehmet Baloş, 1997 yılında ise Ericsson'a geçti. Baloş, cep telefonunda ABD'de çok başarılı olan Ericsson'un ABD dışında özellikle şebeke santrallerinde kuvvetli olduğunu söyledi.
Bakır telle 40 kat hızlı iletişim
Son yıllarda İnternet'in patladığına dikkat çeken Mehmet Baloş, bu gelişimi şöyle anlatıyor:
‘‘İletişim teknolojisi korkunç bir hızla ilerliyor. Şu anda bakır telefon kablolarıyla iletişimin sağlandığı teknolojide bir süre öncesine kadar saniyede 128 kilobit veri aktarılabiliyordu. Ancak, ADSL (Asimetrik Orjinal Abone hattı) adı verilen yeni teknolojide ise aynı bakır telefon kablosuyla 5 kilometrelik çapta 8 megabit hızla, yani eskiye göre 40 kat daha hızla iletişim sağlanabiliyor. Bu, kanıtlanan bir teknoloji ve ABD'de uygulamaya geçildi. Benim ABD'deki ilk projem de cam elyaftı. Ancak o yıllarda cam elyaf, aynı anda sadece 672 telefon konuşması yollayabiliyordu. 1980'de bu sayı 2032'ye çıktı. 1985'de 7 bin oldu. Şu anda ise 2 milyon 48 bin telefon aynı anda görüşebiliyor. Bu sistem henüz Avrupa'da kullanılmıyor. İletişim teknolojisinde 1880-1980 arasında 100 yıl aşıldı. 1980'den 1990'a teknoloji yenilendi. 1990-95 arasında bir yüz yıl daha aşıldı. Şimdi iki yılda bir, teknoloji iki misli gelişiyor. Data verileri hızla büyüyor. 2002 yılında iletişimin yüzde 95'i data, yüzde 5'i telefon konuşması olacak.’’