Güncelleme Tarihi:
HÜKÜMET, 20 yaş üstü hurda otomobillerle ilgili teşvik çalışmaları başladı. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmada 20 yaş üstü binek araçlar için yeni bir düzenleme geliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün dün hurda teşvikine ilişkin NTV’de yaptığı açıklamada, “Hedefimiz bu araçları trafikten çekerek vatandaşlarımıza daha yeni, çevreci araçlar alabilecek imkanlar sunabilmek. Bunu gerçekleştirirsek sektöre de çok büyük bir katkı sağlamış oluruz. 3 bakanlık bu ay sonunda biraraya gelecek” dedi.
BORÇLARI SİLİNMİŞTİ
Hurda araçlarla ilgili düzenlemeler hakkında da değerlendirmelerde bulunan Ergün, ağır taşıtlarla ilgili bir düzenleme yapıldığını ve bir destek modeli geliştirildiğini hatırlattı. Kamyonlar, otobüsler gibi işte belirli bir yaşın üzerindeki araçlara hurda bedeli ödenerek bu araçların trafikten çekildiğini ifade eden Ergün, şunları kaydetti: “Borçları iptal edildi ve silindi. Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ve benzeri varsa borçları geçmişten kalan onlarda terkin edildi. Bu mesele artık trafik meselesi olmaktan çıktı. Şimdi yeni bir çalışmayı İçişleri Bakanlığımız, Ulaştırma Bakanlığımız ile binek araçlar için yapalım dedik. Yani 20 yaşının üzerindeki binek araçlar gerçekten trafikte bazen ağır sorunlar oluşturmayı başladı.”
BİR YOLU BULUNACAK
Ergün, “Bunu trafikte giderken bizde görüyoruz. O araçların manevra kabiliyeti, hızları, çevreye etkileri ve trafiğe olan etkileri çok farklı. Şimdi bir çalışma yürütüyoruz henüz ayrıntıları ortaya çıkmış değil. Ama o çalışmayı da kısa zamanda inşallah tamamlarız ve onunda ayrıntılarını sizlerle paylaşma imkanımız olur. Çünkü artık o gün geldi. Türkiye’nin 20 yaşının üzerindeki araçları yavaş yavaş bir yolunu bulup uygun bir formülle trafikten çekersek, sektöre çok büyük bir katkı sağlamış oluruz” dedi.
Babalar yiğit değil yiğitler baba değil
Yerli otomobille ilgili olarak da konuşan Ergün, şunları anlattı: “Babayiğit, kavramı artık Türkiye’de herkesin kullandığı bir söze dönüştü. Şimdi bakıyoruz otomotiv sektöründe, sektörün babaları var. Ama bu sektörün babaları, markalaşma konusunda bizim düşündüğümüz kadar yiğit çıkmadılar. Babalar var, yiğit değiller. Yiğitler var biz yapalım bu işi falan diye. Fakat onlarda da yapacak güç yok. Yani onlarda baba değiller. Ya yiğitlerimizden birisi baba olacak ya da babalardan birisi yiğitlik yapacak ki bu iş olsun. Hani eskiden olduğu gibi devletin babalığında biz yiğitlik yapalım şeklinde yürümez bu. Devlet teşvik ediyor, devlet yönlendiriyor, hedef gösteriyor bu istikamette gelişecek hadiseler.”