Erdoğan RTE’yi marka seçti, ‘giyim’ için kapıyı açık bıraktı

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan RTE’yi marka seçti, ‘giyim’ için kapıyı açık bıraktı
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 2010 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, adının kısaltması olan ‘RTE’yi, 4 alanda tescil ettirecek. Buna göre RTE markasıyla dergi çıkarmak, halkla ilişkiler yapmak mümkün olmayacak. Ancak giyim markası olarak kullanmak isteyene herhangi bir yasak gelmeyecek.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, isminin baş harflerini oluşturan ‘RTE’yi marka olarak tescil ettirmek için Türk Patent Enstitüsü’ne başvururken, bu başvurunun 4 alanı kapsadığı öğrenildi. Erdoğan adına başvuru işlemlerini yürüten Marka Patent Vekili Avukat Arzu Akalın, tescil başvuru yapılabilecek 45 sınıftan 4’ünü seçtiklerini belirtirken, bu 4 sınıf dışında kalan alanlarda ‘RTE’ markasının kullanımının serbest olduğunu belirtti. Akalın, örnek olarak da ‘RTE’ ismiyle bir dergi çıkarılamayacağını, ancak giyim markası olarak ‘RTE’nin kullanılabileceğini söyledi.
Önce halkla ilişkiler
‘RTE’nin marka olarak tescil ettirilmesi yönündeki çalışmalar hakkında bilgi veren Arzu Akalın, gelişmeleri şöyle anlattı: “Başbakanımızın RTE ile alakalı bir internet sitesi var. Orada yaptıkları icraatlar anlatılıyor. RTE’nin marka olarak tescil edilmesi kararı alındığında, Başbakan Erdoğan’ın avukatları bana başvurarak, önerilerimi sordular. İlk olarak halka ilişkiler alanında düşünüyorlardı. Ancak sadece bu alanla sınırlı olmamasını söyledim. Bazı sınıflar önerdim, basılı yayınlar, tv-radyo yayın hizmetleri gibi. Bu alanları da kapsayan daha geniş içerikli bir başvuru yapılmasına karar verdik.”
45 sınıftan 4’ünde
Başvuru yapılabilecek 45 sınıf olduğunu belirten Akalın,şöyle konuştu: “Bir markayı hangi alanda tescil ediyorsanız, o alanda kullanırsınız. Biz 4 sınıf için marka tescil ettirdik. Örneğin 25’inci sınıfta tekstil vardır. Bu alanda tescilimiz bulunmamakta. Tescil edilen alanlarda başka biri, ‘RTE’ markasını kullanırsa tazminat ödemek zorunda kalacak. Ancak tescil edilmeyen alanlarda kullanmada sınırlama yok. Örneğin RTE ismiyle bir dergi çıkarılamaz. Çünkü Başbakanımız adına tescilli. O başlığı kullanmak marka hakkına tecavüz sayılır.”
Bilinçli bir marka başvurusu
Akalın, RTE başvurusunun bir şeyin engellenmesi için değil tamamen Başbakan Erdoğan’ın icraatlarının anlatıldığı her türlü konu için bilinçli bir marka başvurusu olduğunu söyledi. Avukat Akalın, “Başvuru yapıldığı tarihten itibaren artık başvurduğunuz alanlarda RTE koruma altına alınmış oluyor mu” sorusuna şu yanıtı verdi: “Başvuru yapılması ile birlikte, koruma başvuru yapan kişi bakımından başlıyor.”

Haberin Devamı

Başvuru için 656 lira ödendi

Haberin Devamı

RTE markası için yapılan başvurular 16, 35, 38 ve 41’inci sınıfları kapsıyor. 16’ncı sınıf, basılı evrak, basılı yayınlar, takvimler, posterler, fotoğraflar ve afişleri kapsıyor. 35’inci sınıfın içeriğinde, reklamcılık, pazarlama ve halkla ilişkiler gibi hizmetleri var. 38’inci sınıf radyo ve televizyon yayın hizmetlerini içeriyor. 41’inci sınıf ise, dergi, gazete yayımlama ile televizyon ve radyo programları, film yapım hizmetlerini kapsıyor. Türk Patent Enstitüsü’nün internet sitesinde yer alan verilere göre, tek sınıflı marka başvurusunun ücreti 121, üç sınıflı başvuru ücreti ise 428 lira. Üç sınıftan fazla her sınıf için ekstradan 228 lira ödeniyor. Bu rakamlara göre Erdoğan, RTE markası için 656 lira yatırdı.

Haberin Devamı

Özellikle sanatçı isimlerinde yaygın

İSİMLERİN marka olarak tescil ettirmesinin çok yaygın olduğunu anlatan Arzu Akalın, şunları söyledi: “Özellikle sanatçıların isimleri marka olarak tescil ediliyor. Hatta bu isimler çoğu zaman ajanslar tarafından tescil edildiği için sanatçı o ajanstan ayrılınca marka orada kaldığı için sıkıntılar da doğabiliyor. Türkiye’de örneğin Barış Manço için kanuni mirasçısı olarak eşinin yaptırdığı bir tescil var.”

Muhalefet, ‘RTE’li afiş basamayacak mı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan’ın yaptığı başvurunun kapsamında poster, afiş gibi alanlarında yer alması akıllara, “Muhalefet partileri üzerinde RTE olan herhangi bir poster ya da yazılı materyal basabilecek mi” sorusunu getirdi. Avukat Arzu Akalın, “Bir kimse afiş ya da poster üretmek isterse, bunu RTE markası altında yapamayacak” derken, “Yani ticari amaçlı kullanımları yasaklayan bir durum var marka tescili yaptığınızda. Ya da bir kimse bir radyo yayın hizmeti yapmak ister ve radyo kanalının adını RTE koymak isterse bunu şu aşamada Başbakanımızın marka başvurusu olduğu için yapamayacak” diye konuştu.
Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) bir yetkili, başvurunun haziranda yapıldığını belirterek, “Başvuru yapıldığı tarihten itibaren hak ortaya çıkar ama tescil edildikten sonra gerçek koruma belli olur” dedi. Muhalefete bir ‘RTE’ yasağı gelip gelmeyeceği konusunda, bu yetkilinin değerlendirmesi şöyle oldu: “Koşullara göre değişir. Ne amaçla kullanılmış, piyasaya nasıl sunulmuş, bunların hepsi belirleyici unsurlar. Somut olayın ortaya çıkması lazım, bunu da nihai olarak değerlendirecek olan mahkemelerdir. TPE’nin uyuşmazlıkları değerlendirme yetkisi yok. Marka aktif olarak kullanılacak mı, kullanılmayacak mı, bilemeyiz. O gerçekleştiği zaman görülür.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!