Güncelleme Tarihi:
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin 2023 hedeflerine bir yenisini ekledi. 500 milyar dolarlık ihracat, 25 bin dolarlık kişi başı milli gelir hesap ettiklerini hatırlatan Başbakan Erdoğan, “Böyle bir tabloda Türkiye’nin enerji ihtiyacı katlanarak artacağı için, yatırımlar da katlayarak ilerlemeli. 2023’te hedefimiz 100 bin megavat kurulu güce ulaşmak. Bunun için her yıl 5 milyar dolar yatırım gerekli. Ayrıca Sinop ve Mersin’de kuracağımız nükleer santralların da ülkemizin kurulu gücüne 10 bin megavat katkısı olacak. Tabii bununla kalmayacağız. Buna hedefimiz 4 tane daha reaktör. Harita çalışmaları üzerinde duruyoruz. Yine bunların adımlarını atacağız” diye konuştu.
142 megavatlık santral açtı
Enerjisa ve Avusturyalı ortağı Verbund’un Kahramanmaraş’ta kurduğu 142 megavat kurulu gücündeki 120 milyon Euro yatırımla gerçekleştirilen Hacınınoğlu Hirdoelektrik Santralı’nın (HES) açılışında konuşan Başbakan Erdoğan, Türkiye’nin 2023 enerji hedeflerini açıkladı. Erdoğan, 100 bin megavat kurulu güce ulaşılması gerektiğini vurgulayarak, “Bunun adresi falancanın ismi filancanın ismi değil” dedi ve 2023’e kadar nükleerde 10 bin megavat HES’ler ve rüzgarda 20’şer bin megavat kurulu güce ulaşacak şekilde yatırımlarını sürdüreceklerini söyledi. Erdoğan, petrol ve doğalgaz ithal etmeyen, Türkiye hedeflediklerini belirtti ve 2023’te özel sektörün enerjideki payını yüzde 75’e çıkartacaklarını vurguladı.
Boğazı geçmeyelim mi
Nükleer santrala yönelik tartışmalara da değinen Başbakan Erdoğan, “Nükleer kararlılığımız devam ediyor” diyerek, Japonya’daki büyük ölçekli depremin fırsat bilinerek nükleere ilişkin tamamen bilgi eksikliği içinde yorumlar yapıldığını söyledi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Dünyada 442 nükleer santral bulunuyor. Bu santrallar enerji üretiyor, hem de bütün tedbirleri alınmak suretiyle güvenle üretiyor. Riski var mı? Tabii var. Patlayabilir. Bunu geçenlerde söyledim, malum şahıs veya şahıslar tarafından eleştiri aldık. Riski var, patlayabilir diye tüp gaz kullanmayacak mıyız? Riski var diye arabaya binmeyecek miyiz? Riski var diye İstanbul’un Boğaz Köprüsü’nden geçmeyecek miyiz? Olur ya, halatlar kopabilir deprem esnasında. Geçmeyecek miyiz? İşte bu zihniyete sorarsanız geçmeyeceksiniz.”
Bilgisayar kullanmıyor mu
“Boğazın altından tüp geçit yapıyoruz, raylı sistem yapıyoruz, geçmeyecek miyiz, riski var havasız kalabilirsin” diyen Erdoğan, şöyle devam etti: “Bu anlayış aklın, bilginin, deneyimin, tecrübenin ortaya koyduğu eserlere yönelik başında hep olumsuzdur ‘no’ tuşuna basarlar. Bittikten sonra ‘yes’ tuşuna basarak geçerler. Nükleer enerjiye karşı çıkanlar radyasyon riski olduğu için bilgisayar kullanmıyor mu, televizyon izlemiyor mu? Bir yandan Türkiye’yi büyütmekten bahsedecek, diğer yandan hayal tacirliği yapacak, diğer yandan enerjiyi nereden temin edeceğinizi açıklayamayacak, yatırımlara karşı çıkacaksınız.”
800 kişi çalıştı
TESİSLERİN yapımında Kahramanmaraş ve çevresinden 800 kişinin istihdam edilmesinin de en önemli boyutlardan biri olduğuna vurgu yapan Başbakan Tayyip Erdoğan, “Ülkemiz, sanayimiz, kalkınmamız için önemli bir tesis olması bakımından ülkem adına gurur duyuyorum. Kandil Barajı ve HES ile Dağdelen HES de devreye girdiğinde sadece bu bölgeden 1.5 milyar kilovatsaat elektrik üretebilecek böyle bir konuma geleceğiz” dedi.
Sabancı: Bölgeye 1 milyar dolar yatırmış olacağız
SABANCI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, Hacınınoğlu HES’in bölge için bir başlangıç olduğunu belirterek, “Sayın Başbakanımıza Bandırma’da ‘Sizi çok yorabiliriz’ demiştim. Bu yapacaklarımızın ilk adımı. İnşallah önümüzdeki günlerde 103 megavatlık Sarıgüzel, 214 megavatlık Kandil ve 8 megavat kurulu gücündeki Dağdelen santrallarını da devreye alacağız. Tüm bunların toplamı 1 milyar dolara denk gelecek ve Kahramanmaraş bölgesinin elektrik ihtiyacının yüzde 40’ını karşılayacak. Bölgedeki yatırımızda 2 bin 500 kişinin çalışıyor. Bölgenin insanı bölgenin geleceğini değiştirmek için çalışıyor. Hedefimiz toplamda 5 bin megavatı aşmak. Yüzde 40’ı HES olacak, yani 2 bin MW’a yakın HES yapacağız. Bunların dörtte biri Kahramanmaraş bölgesinde olacak” diye konuştu. Verbund’un Yönetim Kurulu Üyesi Ulrike BAumgartner-Gabitzer ise “2015 sonuna kadar yalnızca elektrik üretiminde 5.5 milyar Euro’nun üzerinde yatırım yapmayı planlıyoruz” dedi.
Enerjisa 3 ayda 1100 megavatı devreye aldı
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, Hacınınoğlu HES’e yönelik ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bulunduğumuz yer onyıllarca, yüzyıllarca bu tür bir hizmeti görmemiş bir yer. Burası bir ilçe değil, bir belde değil. Burası Hacınınoğlu köyü ve bu köyde 142 megavat gücünde bir yatırım yapılıyor. Enerjisa’nın son altı ayda üç ayrı çeşitte 1100 megavat kurulu gücündeki yatırımını devreye aldık. Bu tesisler ülkemizin enerji ihtiyacını karşılamada kaynak çeşitliliğini ayrıca sembolize ediyor.”
17 termik ve 28 HES bu yıl özelleşecek
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, lisans, devir, özelleştirme ve diğer çalışmalarla enerji sektörüne gerçekten büyük bir dinamizm kazandırdıklarını vurgulayarak, “17 termik ve 28 hidroelektrik santralin özelleştirmelerini bu yıl tamamlayacağız” dedi. Erdoğan, şunları söyledi: “Talepteki yüzde 50 artışa rağmen kendi ihtiyacını karşıladığı gibi elektrik ihraç eden bir ülke haline getirdik. İyi konumdayız fakat yerimizde sayarsak aleyhe dönebilir.”