Güncelleme Tarihi:
DENİZBANK’ı Belçika-Fransa ortaklı Dexia’dan satın alarak Türkiye pazarına giren Rusya’nın en büyük bankası Sberbank’ın CEO’su Herman Gref, Türkiye’nin genç nüfusu ve küresel krizdeki ekonomik performansıyla Rusya için önemli bir ülke olduğunu belirtti. Denizbank’ın yüzde 99.85 hissesi için 6 milyar 469 milyon liraya (3.5 milyar dolar) satılması konusunda Dexia ile anlaştıklarını söyleyen Gref, “Türkiye’nin mevcut makro ekonomik politikası ile kredi notunun yükselmesi kaçınılmaz. Başbakan Erdoğan’la görüştüm ve Türkiye’nin son yıllardaki politikalarını bizzat inceledim ve bu yatırımın doğru bir yatırım olduğuna karar verdim. Bizim kararımız, herşeyden önce Türkiye’nin bu başarısına olan cevaptır” diye konuştu.
170 yılda en büyük alış
Sberbank’ın CEO’su Gref’in yanı sıra, Sberbank’ın Başkan yardımcısı, Dexia CEO’su Pierre Mariani, Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş ve Sebrbank’ın üst yönetiminin katıldığı imza töreninde konuşan Gref, Sberbank’ın 170 yıla dayanan tarihindeki en büyük satın alma işlemini gerçekleştirdiklerini söyledi. Bu yıl içinde 3 satın alma yaptıklarını kaydeden Gref, “6.5 milyar lira bedelle Denizbank en büyük satın almamız oldu. İnanıyorum ki Sberbank ailesi Türkiye’de son derece başarılı olacak” dedi.
Türkiye’de risk yok
Türkiye’nin küresel ekonomik krize karşı son derece dayanıklı olduğunu gördüklerini belirten Gref şöyle konuştu: “Türk bankacılık sektöründe son derece büyük bir gelişme potansiyeli bulunuyor. Nispeten düşük bankacılık hizmetleri penetrasyonu olan Türkiye’de bankacılığın hızlı bir tempoyla gelişeceğine inanıyoruz. Türkiye’deki bankacılık sektörü oldukça karlı ve verimli. İyi ve akıllıca düzenlemeler yapılıyor. Diğer birçok ülkede gördüğümüz riskleri Türiye’de görmüyoruz. Denizbank’ın genel potansiyelinden çok etkiledik.”
Sıçrama noktası olacak
Sberbank olarak gelecekte de Rusya’da “bir numaralı” banka olmaya devam etmek istediklerini dile getiren Gref şunları kaydetti: “Bankamız, Rusya pazarındaki en güçlü pozisyona sahip. Ekibimiz Rusya’da yaptıklarını dünya pazarlarına ihraç etmeye kararlı. 2014 yılına kadar stratejimize bakmak gerekirse, uluslararası pazarlardan net karımızın en az yüzde 5’ini sağlamayı hedefliyoruz. Bu satın almayla, artık yaklaşık yüzde 7-8 oranında net karı yurt dışından sağlayabilme şansımız var. Türkiye’yi bir sıçrama noktası olarak görüyoruz.”
İlk turda fiyatı beğenmedi ikinci rauntta ucuza aldı
DENİZBANK ile daha önce de ilgilendiklerini hatırlatan Herman Gref, şunları söyledi: “Aslında biz satın almaya iki defa yaklaştık. İlk anlaşma şartlarından memnun kalmadık. Bu yüzden ikinci defa başvurduk. O zaman son derece büyük rekabet vardı. İkinci rauntta hem satıcılar, hem bizim için uygun şartlar oluştu. İkinci rauntta, anladık ki satın alma konusunda şansımız çok daha yükseldi. Satın alma şartları da bizim için çok daha elverişli olduğu için, düzenleyici kurumlar dahil olmak üzere görüşmeler yapmaya devam ettik.”
İsim değişikliğini değerlendirecek
ANLAŞMANIN 6 aya kadar onaylanmasını beklediklerini belirten Herman Gref, “Onay sürecinden sonra Denizbank’ın büyüme stratejisini beliryeceğiz. İsim değişikliği sonra netleşecek” dedi.
Denizbank çalışanlarının şartlarını iyileştireceğiz
DENİZBANK’taki mevcut yönetimden ve çalışanlarından olumlu etkilendiklerini belirten Herman Gref, “Bu satın almayla Denizbank çalışanları da 300 bine yakın çalışanımızın bulunduğu büyük bir aileye katıldı. Bundan sonraki süreçte Denizbank çalışanlarının şartları çok daha fazla iyileştirilecek. Biz herşeyden önce ekibi alıyoruz ki bu ekip bizim büyük ailemizin bir parçası olacak. Denizbank’ın yönetim kadrosundan son derece memnunuz. Yönetim kadrosunun liderliğini takdir ediyoruz. Denizbank CEO’su Hakan Ateş gördüğümüz en mükemmel yöneticilerden” ifadesini kullandı. Gref, “Rus şirketlerinin ve Rusya’dan gelen vatandaşların yoğunlukla bulunduğu yerlerde Denizbank’ı yoğun şekilde şubeleştireceğiz” diye konuştu.
Başarı öyküsü
DENİZBANK Genel Müdürü Hakan Ateş, Sberbank’ın 10.5 milyar dolar olan 2011 yılı net kârı neredeyse Türk bankacılık sisteminin toplam net karına eşit. Bankanın, nüfusu 143 milyon olan Rusya’da 70 milyon bireysel müşterisi bulunuyor. Denizbank’ın Dexia’ya satıldığı 2006 yılından bu yana sergilediği performansın iki kelimeyle ifade etmek gerekirse bir ‘başarı öyküsü olduğunu belirten Ateş, şunları söyledi: “Mayıs 2006’dan Mayıs 2012’ye kadar geçen sürede Denizbank’ın aktifleri 12.2 milyar liradan 47.6 milyar liraya, kredileri 7.2 milyar liradan 32.5 milyar liraya mevduatını 7.4 milyar liradan 30 milyar liraya özkaynaklarını 1.1 milyar liradan 5.8 milyar liraya yükseltti. Bu tam anlamışla bir başarı öyküsüdür.”
10.5 milyar dolar kâr
Sberbank, Rusya’da yüzde 50 pazar payına sahip.
Yıllık kârı 10.5 milyar doları buluyor.
Rusya’da 70 milyon müşteriye sahip.
Sberbank’ın 20 bin şubesi bulunuyor.
ATM sayısı Rusya’da 49 bin 500 oldu.
Rusya Merkez Bankası, hisselerin yüzde 57.6’sına sahip.
Banka 2014 yılına kadar Rusya dışında büyümeyi hedefliyor.
700 milyon Euro zararına içi kan ağlayarak verdi
DEXIA CEO’su Pierre Mariani, Denizbank’ın satışının grubun yeniden yapılanması kapsamında zorunlu bir satış olduğunu belirterek şunları kaytetti: “Hisselerin satış işleminin yıl sonunda tamamlanması ve kurların bugünküyle aynı düzeyde kalması halinde, toplamda bu işlem nedeniyle 700 milyon Euro zarar etmiş oluyoruz. Son derece karmaşık duygular içindeyim. Türkiye bizim için önemli bir pazar. Pazardan içimiz kan ağlayarak çıkıyoruz. Denizbank’ı aldığımız 2006’dan bu yana bankayı iyi bir noktaya getirdiğimize inanıyorum. Ekim ayında Dexia Grubu’nun ticari faaliyetlerinin birçoğunu satmak, Avrupa’daki borç krizinin kötüleşmesi nedeniyle böyle bir adım atmak zorunda kaldık. Avrupa Komisyonu daha önce de Denizbank’ı satmak istemişti ancak ben o dönemde satılmaması için yönetimi ikna etmiştim. Şimdi dönüp baktığımda zarar etmemize rağmen pişman değilim. Çünkü o dönemki koşullar daha kötüydü. Bizim zararımız bankanın değerinden değil, Türk Lirası’nın değer kaybetmesinden kaynaklandı.”