Güncelleme Tarihi:
Müfettişlerin iki konuda da soruşturmaya gerek olmadığı sonucu almasına karşın, Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanı Mutalip Ünal’ın takdire bırakması ve Erdoğan’ın oluruyla soruşturma kararı alındığına dayanan Cansızlar, kararın usul ve yasaya aykırı olduğunu savunuyor.
Cansızlar'ın Danıştay 1’inci Dairesi’nde açtığı davanın dilekçesinde, Sevinç Öztürk’ün İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ndeki yüksek lisans eğitimi için İstanbul’a gidişlerinde görevli gösterilerek; yol, konaklama ve günlük masraflarının karşılandığı iddialarıyla ilgili olarak şu değerlendirmede bulunuldu:
YÜKSEK LİSANS AÇIKLAMASI
“Öztürk’ün, Başkanlık Özel Kalem Müdürü olması itibariyle, çalışma programı ve takvimi Başkanlık çalışmalarına paralel biçimde belirlenmektedir. 70’e yakın uzman ve idari personelin fiilen görev yaptığı Kurul toplantılarının yapıldığı İstanbul’da, Başkan sıfatıyla üstlenilen birçok görev bulunmaktadır. Bu bağlamda Başkanlık Özel Kalem Müdürünün, Başkanlığın bu çalışmaları sırasında, öncesi ve sonrasında İstanbul’da görevli bulunması hizmetin zorunlu bir uzantısıdır. Bu çerçevede anılan personel, mevzuata uygun şekilde Kurulun mutat çalışmalarına diğer Kurul personeli ve uzmanlarıyla birlikte katıldığı için, Kurulun 72 personeli ve uzmanının çalıştığı İstanbul temsilciliğinde görevlendirilmesi tamamen hizmet gereği yapılmış olup, herhangi bir usulsüzlük içermemektedir. Dolayısıyla anılan personelin hizmet gereği olarak yapılan görevlendirmelerini, üniversitede devam zorunluluğu olmayan yüksek lisans eğitimi ile ilişkilendirilmesi dayanaktan yoksun olup, görevlendirmelerde mevzuata aykırı bir husus bulunmamaktadır.”
ERDOĞAN GEREKÇE GÖSTERMEDİ
Dava dilekçesinde, 2001-2005 dönemine ait 3 bin 859 YTL tutarındaki birikmiş yurtiçi seyahat harcırahlarını bir seferde almasının suç olmadığı, ödemenin kazanılmış hak doğrultusunda yapıldığını kaydeden Cansızlar, her iki konuda Başbakanlık müfettişlerinin aldıkları “soruşturma izni verilmemesinin uygun olacağı” kararına dikkat çekti.
Başbakanlık Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın, müfettişlerin kararına rağmen, soruşturma izni verilip verilmemesini Başbakanlık makamının takdirine bıraktığı belirtilen dilekçede, “Yazının alt kısmında yer alan boşluk doldurulmak suretiyle ve aksi yöndeki kanaatlerine hiçbir gerekçe veya mevzuat hükmü gösterilmeden Başbakanlık makamı tarafından soruşturma izni verilmesi uygun görülmüştür. Dolayısıyla soruşturma izni verilmesine ilişkin karar hiçbir gerekçe içermemekte olup bu husus, soruşturma izni verilmesine ilişkin kararlarda gerekçe gösterilmesinin zorunlu olduğunu öngören 4483 sayılı yasaya aykırıdır” denildi.
BAŞBAKANLIK DOSYAYI GÖNDERMEDİ
Başbakan Erdoğan'ın soruşturma açılmasına ilişkin kararının kaldırılmasını isteyen Cansızlar, ayrıca raporun yalnızca sonuç kısmının kendisine gönderildiğini; Teftiş Kurulu raporunun, müfettişlerce yapılan yazışmaların, Başbakan'ın soruşturma izni verilmesine ilişkin karar asıllarının yer aldığı işlem dosyasının Başbakanlık'tan celp edilmesini de talep etti.