Güncelleme Tarihi:
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvede terörizmle mücadelenin önemli bir başlık olduğunu söyledi. Erdoğan; "Terörün dini, milliyeti, ırkı yoktur. Terör örgütleri arasında ayrım yapılmaksınız, mücadele edilmelidir. Biz DAİŞ terörüne karşıda, El Kaide, Boko Haram, PYD, PKK, YGP, DHKPC gibi terör örgütlerine karşı da aynı kararlılıkla mücadeleye devam edeceğiz. G-20 liderleri olarak, terör örgütleriyle ayrım gözetmeksizin mücadele konusunda görüş birliği içinde olduğumuzu gördük.
Özellikle G-20'de temsil edilen ve içinde bizimde olduğumuz müslüman liderler olarak, İslam ile hiçbir ilgisi olmayan DAİŞ terörüne ve vahşetine karşı ortak sorumluluklarımız üzerinde durduk. Bölgemizde meydana gelen çatışmalar ve istikrarsızlık hepimizi yakından ilgilendiriyor. Çevremizde artık yönetilemez hale gelmiş ülkeler ortaya çıktı. Suriye bu konuda en fazla öne çıkan yerdir. Sınır komşusu olarak Suriye'de yaşanan dramın etkilerini çok yakından hissediyoruz. Türkiye bugün 2.5 milyon mülteciyi topraklarında barındırıyor. Bu tavır her şeyden önce bizim için insanlık vazifesidir. Ancak karşı karşıya bulunduğumuz, örneği görülmemiş sorun bir ülkenin tek başına üstesinden gelebileceği boyutu çoktan geçmiştir.
Esasen sorunun derinleşmesi, bu insanların geriye dönüş ümitlerinin her geçen azalmasından kaynaklanıyor. Suriye'de ülkede yaşayan herkesin kabul edebileceği bir çözüm üzerinde uzlaşılmadan, göçmenler ve terörizm başta olmak üzere bu bölge kaynaklı sorunların üstesinden gelinemez. Uluslararası toplumun artık etkin bir işbirliği, samimi bir külfet paylaşımı içinde olması gerekiyor. Cumartesi günü sona eren Viyana görüşmelerinde gelinen aşamayı sorunun çözümü yolunda atılmış ümitvar bir adım olarak görüyoruz.
Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması, terörden arındırılması bu sürecin ana hedefleridir. Kendi halkını katleden Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur, olamaz. Esed bu şansını çoktan kaybetmiştir. G-20 olarak liderleri olarak pek çok Avrupa ülkesinin toplam nüfusunu aşan bu mültecilere yardım için daha fazla gayret edeceğimizi açıkladık. Terör olaylarıyla mülteciler arasında ilişki kurulmasını insani sorumluluklardan kaçma gayreti olarak görüyoruz. Hem terörizmle mücadeleyi hemde mülteci krizine çare bulmayı birlikte yürütmeliyiz.
Suriye'de insani güvenlik bağlamında atılması gereken adımlar daha fazla geciktirilmeden hayata geçirilmelidir. Bu bizim için en az güçlü, sürdürülebilir ve dengeli büyüme kadar önemli bir hedeftir. Bunu birlikte yapabiliriz.
G-20 platformu bütün dünya için önemli bir imkan. Dönem başkanı olarak önceliklerimizi 3 temel kavram etrafında tanımladık. Bunlar; kapsayıcılık, uygulama ve yatırımlardır. Birçok G-20 ülkesi için genç işsizlik önemli bir sorundur. Biz sayısal bir hedef üzerinde uzlaştık. Buna göre; istihdam piyasasından dışlanma riski yüksek olan gençlerimizin oranını 2025 yılına kadar yüzde 15 düzeyinde azaltmayı kararlaştırdık.