Erdoğan: Faize müdahale yetkim yok ama ‘arazi’de gören bana hakaret ediyor

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Faize müdahale yetkim yok ama ‘arazi’de gören bana hakaret ediyor
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2011 00:00

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, hazır giyimcilerle yaptığı toplantıda bankacıları uyardı. “Merkez Bankası’na müdahale etme yetkim yok. Ama arazide ben varım. Merkez’e değil bana hakaret ediliyor” diyen Erdoğan, reel faizin düşmesi gerektiğini savundu.

Haberin Devamı

TÜRKİYE Giyim Sanayicileri Derneği’nce düzenlenen 4’üncü İstanbul Moda Hazır Giyim Konferansı’nın açılışında konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, faiz ve bankalar konusunda uyarıda bulundu. Faiz konusundaki eleştirilerin kendisine iletildiğini anlatırken, ‘para satarak zengin olan’ dediği finans sektörüne de reel sektörle dayanışma içinde olmasını önerdi. Türkiye’nin 3 haneli enflasyondan bugünkü seviyelere geldiğine dikkat çeken Erdoğan, şunları söyledi:
Enflasyonla doğru orantılı
Ama hâlâ bir şeyleri kabullenemiyorlar. Hala enflasyon ile faizi ters orantılı olarak görme gayreti içinde olanlar var.
Sebep netice ilişkisini görmek istemeyenler var. ‘Faizi yükseltirseniz enflasyon
düşer’ Hayır, tam aksine faiz ile enflasyon doğru orantılıdır. Ben de bunu iddia ediyorum.
Amerika ve Japonya örneği
Yaşadıklarımla iddia ediyorum. Eğer reel faizi daha düşük seviyelere indireceksek, bizim faizle enflasyonu at başı götürmemiz lazım. Bunu başarırsak o zaman göreceksiniz ki reel faiz çok daha düşük seviyeye inecek. Eğer bugün reel faiz Amerika ve Japonya’da 0.25, İsrail’de 2.3 ise bende niye 7, 8, 9 olsun? Biz de düşüreceğiz. Düşecek, düşmeli.
Bana hakaret ediliyor
Benim Merkez Bankasına müdahale etme yetkim yok. Ama arazide Merkez Bankası yok, ben varım. Halkın karşısında ben varım. Birisi faizden mutazarrır (zarar gören) olduğu zaman gidip Merkez Bankası’nın yetkililerini bulmuyor, beni buluyor. Hakaret ise bana hakaret ediyor, onlara hakaret etmiyor.
Neler çekildiğini gördük
Ben de düşüncelerimi sizlerle paylaşıyorum. İş dünyasının içinde sizsiniz, bankaya kredi için giden sizsiniz. Yeri geldiği zaman kredi vermeme noktasında da ne çileler çekildiği küresel finans krizi döneminde gördük. Gün olacak, ‘o zaman da kapınızda siz bulamadığınız zaman girişimciyi, kapı kapı tekrar dolaşmaya başlayacaksınız’ dedik.
Para satarak zengin olan
İşte bu bakımdan bizler bu ülkede parayı satarak zengin olan finans sektörüne uyarımızı yapmamız lazım. Biz emeği, ürünü satarak zengin olanlarla veya imkan sahibi olanlarla finans sektörünün dayanışmasını çok önemsiyoruz. Bunu adilane yapmak durumundayız. Adilane yapılırsa bu ülke hep birlikte kalkınır. İstikrarı bozmadan ekonominin dengelerini sarsmadan istikrarla Türkiye’yi büyütmeye devam etmek durumundayız. Bu olur mu, olur. İşte geldik devletin borçlanma faizi yüzde 63’tü, şu anda yüzde 7. Bakın nereden nereye geldik.

Haberin Devamı

Tekstildeki kayıtdışına katlanıyoruz daha fazla  hassasiyet bekliyorum

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Zamanı geldikçe, şartlar oluştukça adımlarımızı atıyor, üzerinizdeki yükleri hafifletiyoruz ama ben artık işverenlerimizden de şu kayıtdışı konusunda daha fazla hassasiyet bekliyorum” diyerek, şunları söyledi: “Eğer bu ülke güçlenirse biz sizlerden daha fazla vergi toplamanın gayreti içine girmeyiz. Bugün hâlâ Türkiye’de yüzde 40-45 kayıt dışı var. Türkiye’nin petrol kuyuları yok. Sizlere altyapı imkanlarını biz neyle yapacağız? Bizim tek kaynağımız var, vergi. Kayıtdışı azaldıkça üzerinizdeki yükler çok daha hızlı şekilde azalacaktır. Tekstil sektöründe bugün 2 milyon civarında çalışan var ama bunların sadece 350-400 bini kayıt içinde çalışıyor. Bunun farkındayız, biliyoruz ama katlanıyoruz. Kayıt dışı çalışanları ne kadar kayıt altına alırsak sorunları o kadar hızlı çözeriz, ancak şartlar ne olursa olsun sektör geri gitmiyor, ileri gidiyor.”

Haberin Devamı

12 yılda 10 marka oluşturmalıyız

BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “En büyük hedefimiz marka oluşturmak” derken, şöyle konuştu: “Hem mevcut sorunları aşmak hem 2023 hedefini yakalamak amacıyla önümüzdeki 12 yılda millet olarak, ülke olarak en az 10 markayı oluşturmak zorundayız.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!