Şükrü KÜÇÜKŞAHİN
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2003 01:52
Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Ülker ürünlerinin dağıtımını yapan Emniyet Gıda A.Ş'nin hissedarlığından henüz ayrılmadığı ortaya çıktı. Şirketin 28 Mayıs 2003 günü yapılan genel kurulunda Erdoğan 42 bin hisse ile temsil edildi. Erdoğan hisseleri için vekaleti eniştesi Ziya İlgen'e verdi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ana ortaklarından biri olduğu ve Ülker ürünlerinin İstanbul Anadolu yakası dağıtımını yapan Emniyet Gıda Anonim Şirketi'nin yönetiminden ayrılmasına rağmen, hissedarlığını sürdürmeyi tercih etti.
AKP'nin kuruluş çalışmaları nedeniyle şirket yönetiminden ayrılan Erdoğan, 28 Mayıs 2003'deki son genel kurulda 42 bin hissesi için vekaleti eniştesi Ziya İlgen'e verdi.
Emniyet Gıda'nın kriz yılı olan 2000'de 73 milyar lira zarar etmesine karşın, Erdoğan'ın yönetimden ayrılıp AKP çalışması başlattığı yıl olan 2001'de tam bir kar patlaması yaptı. Emniyet Gıda'nın bu yılki karı, kriz zararı ile birlikte 726 milyar liraya çıktı. Erdoğan'ın şirketinin geçen yılki karı ise 866 milyar liraya fırladı.
Cola Turka'nın dağıtımının ardından yeniden gündeme gelen Emniyet Gıda, 1999 Temmuz'unda limited şirketten, anonim şirket statüsüne geçti.
Limited şirketin 12 Aralık 1998 tarihli Ortaklar Kurulu Kararı'na göre, şirketin hisseleri ile hissedarları şöyle oluştu:
Erdoğan'ın Üsküdar'daki evsahibi Reşat Sözen'in hisselerini bu toplantıda devrettiği eşi Nuran Sözen 240 milyon lira.
Recep Tayyip Erdoğan 240 milyon lira. Erdoğan'ın kardeşi Mustafa Erdoğan ile eniştesi Ziya İlgen'in 60'ar milyon lira. Bu yapıya göre Erdoğan ailesinin şirketteki payı yüzde 60'a ulaşıyor.
EN ÖNEMLİ GÖREV ENİŞTENİN
Ortaklar Kurulu'nun bu toplantısında, Erdoğan'ın tam güvenine sahip eniştesi Ziya İlgen'in sorumlu müdürlük görevi 10 yıl daha uzatıldı ve İlgen'e, şirketin en geniş şekilde temsil etmesi ittifakla karara bağlandı.
Ziya İlgen, 28 Mayıs 2003 günü yapılan son genel kurul toplantısında, Erdoğan'ın 42 bin hisseseni vekaleten temsil eden kişi de oldu. Erdoğan'ın vekaleti kardeşi Mustafa yerine eniştesine vermesi, Ziya İlgen'e duyduğu tam güvenin göstergesi olarak kabul ediliyor.
ANONİM ŞİRKET
Emniyet Gıda, İstanbul Kadıköy Ticaret Sicil Memurluğu'nun 15288 sicil numarası ile 30 Temmuz 1999'da anonim şirkete dönüştürüldü.
Şirket, bu kararla sermayesini 500 milyon liradan 200 milyar liraya çıkardı. Reşat Sözen'in 60 bin
hisse ve 60 milyar lira sermaye ile yeniden ortaklığa girdiği şirkette, eşi Nuran Hanım'ın hissesi 40 bin, sermayesi 40 milyar lira oldu. Erdoğan'ın payına düşen 40 bin hisse ve 40 milyar lira olurken, Mustafa Erdoğan ve Ziya İlgen, 30'ar bin hisse ve 30'ar milyar lira sermaye ortaklığı ile Erdoğan ve Sözen aileleri arasında ortaklığın yarı yarıya oluşmasını sağladılar.
Böylese anonim şirkete geçişte, Erdoğan ailesinin şirketteki payı yüzde 60'tan yüzde 50'ye inmiş oldu.
BAŞBAKAN HİSSEDAR
Emniyet Gıda AŞ'nin 28 Mayıs 2003'da yapılan ve sermaye miktarının 350 milyar liraya yükseltildiği Olağan Genel Kurulu Hazirun cetveline göre, ortaklık yapısında önemli değişiklikler yaşanırken, Erdoğan'ın Başbakan olduktan sonra da şirketin hissedarlığını sürdürdüğü ortaya çıktı. Hezirun cetveline göre Erdoğan'ın şirketteki ortaklığı 42 milyar liranın karşılığı olan 42 bin hisse ile sürüyor.
Bu genel kurul ile Emniyet Gıda'ya kuruluşundan bu yana ilk kez yeni üyeler alındı. Üç yeni üyenin Erdoğan ve Sözen ailelerinin hisselerinin üstünde bir oranla temsil edildikleri görülürken, bu iki ailenin yine de şirketin asıl sahipleri olma özelliği devam ediyor. Bu tabloya göre Erdoğan ve Sözen ailelerinin 105 biner hissesine karşın yeni ortakların hisse toplamı 139 bin 500'de kaldı.
Erdoğan, Emniyet Gıda'nın yönetiminden AKP kuruluş çalışmaları nedeniyle ayrıldığından İstanbul Ticaret Odası icil kayıtlarında şirketle ilgili bilgiler bölümünün eski yönetim kurulu üyeleri listesinde yer alıyor. Erdoğan'ın siyasete aktif katılımı ile birlikte şirket yönetiminden ayrılmasıyla birlikte şirketin karlılık oranında ilginç bir gelişme yaşanıyor.
20 yıldır Ülker bayisi
Başbakan Tayyip Erdoğan, oğlu Ahmet Burak'ın Cola Turka bayiliğine ilişkin iddiaların gündeme gelmesi üzerine, AKP grubunda konuya şu sözlerle açıklık getirmişti:
‘‘Biz yıllardan beri Ülker'in bayiliğini yapıyoruz. 20 yıldır Ülker'in bayisiyiz. Ancak, ben siyasete atıldıktan sonra bu işlerden çekildim. Ama şirketimiz bu işi yapıyor, oğlum da bu şirkette çalışıyor. Cola Turka'yı da biliyorsunuz Ülker çıkarıyor. Yani yeni bir bayilik sözkonusu değil’’
Aktif siyasetle birlikte Emniyet Gıda'nın sadece yönetim kurulu üyeliğinden ayrılmayı tercih eden Erdoğan'ın aksine eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz, siyasete girmesi ile birlikte Delta A.Ş'deki yüzde 49'luk hissesinin tamanı eşi Berna Yılmaz'a devrederek, şirketle hukuki bağını da koparmıştı.
Hem kárı hem vergisi patladı
Ekonomik krizin yaşandığı 2000 yılında 73 milyar zarar eden Emniyet Gıda, krizin ve Tayyip Erdoğan'ın yönetimden ayrılıp aktif siyasete girmesinin ardından tam bir kár patlaması yaptı. İstanbul Defterdalığı kayıtlarına göre, Erdoğan'ın şirketinin 1998'den bu yana, 73 milyarlık kriz zararına rağmen ödediği vergi miktarı yarım trilyonu geçti. Şirketin dört yılda ödediği vergi miktarı 523 milyar lira oldu.