Erdoğan: Bu son olmasın seneye yine bekleriz

Güncelleme Tarihi:

Erdoğan: Bu son olmasın seneye yine bekleriz
Oluşturulma Tarihi: Mart 16, 2004 01:53

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 19 uluslararası şirketin başkan ve CEO'sunun katılımıyla gerçekleşen Yatırım Danışma Konseyi toplantısında, ‘‘ Türkiye'nin artık uluslararası iş dünyasına entegre olmaya mecbur değil mahkum olduğunu söyledi.

Başbakan, Türkiye'de bir zihniyet devrimi yaşandığını anlattığı CEO'lara, yatırım beklentisi içinde olduğunu da dile getirdi.

Yatırım Danışma Konseyi'nin hem açılışında hem de bitişinde konuşan Başbakan Erdoğan, sonuç bildirgesindeki 7 önerinin geliştirilmesi için 8 aylık bir takvim belirlendiğini ve alınacak mesafeyi konseye bildireceklerini açıklayan Erdoğan, hükümetin bu öneriler doğrultusunda gerekli önlemleri en kısa sürede alacağını vurguladı. Erdoğan, ‘‘Yatırım Danışma Konseyi sadece bu toplantıdan ibaret kalmayacak. Yılda en az bir kez toplanarak gelişmeleri değerlendirecektir’’ dedi.

Ekonomide sağlanan ilerlemeler hakkında bilgi veren Başbakan, hükümetin yatırımlar konusunda yatırımcı taleplerine çok duyarlı bir çalışam yürüttüğünü belirtti. Türkiye'de artık bir günde şirket kurulabildiğini, yerli girişimciyle yabancı girişimci arasında hiçbir fark kalmadığını kaydeden Erdoğan, ‘‘Konsey üyeleri hükümetimizin göreve başlamasıyla elde edilen politik istikrarın, makro ekonomik istikrar konusunda kısa sürede aldığımız mesafenin ve yatırımların önündeki engelleri kaldırmak için sarfedilen çabaların altını çizmiş ve bu olumlu gelişmenin devamlılığının önemini vurgulamışlardır’’ diye konuştu.

SON OLMASIN

Konukların bir çoğunun iş ilişkileri nedeniyle Türkiye'ye ilk ziyaretleri olmadığına dikkat çekerken, ‘‘Diğerleri, yani Türkiye'deki yatırım imkanını henüz değerlendirmemiş olanlarınız için ise bu ziyaretin son olmayacağını ümit ediyorum. Aslında bunun bir ümit değil, yaptığımız hazırlıklar çerçevesinde bir beklenti olduğunu belirtmeliyim’’ dedi.

Türkiye'nin dönüşüm sürecini anlatırken sadece ekonomik reformdan söz etmenin dönüşümün boyutu açısından yetersiz kalacağını ifade eden Recep Tayyip Erdoğan, şöyle konuştu:

‘‘Türkiye 21'inci yüzyıla girerken bir zihniyet devrimi yaşamaktadır. Bunun içerisinde ekonomik hayatın yeniden yapılandırılmasının yanı sıra toplumun gündelik yaşamını ve gelecek kuşakların refahını doğrudan etkileyecek siyasi açılımlar da yer almaktadır.’’

Yatırım Konseyi'nden 7 ev ödevi çıktı

İdari ve bürokratik engellerin kaldırılması.

Fikri mülkiyet haklarını etkin uygulama.

Vergi sisteminin anlaşılır ve basit hale getirilmesi.

Kayıt dışı ekonominin kontrol altına alınması.

Hızlı, etkin işleyen, öngörülebilir yargı sistemi kurulması.

Yatırım Promosyon Ajansı kurularak sağlanan avantajların uluslararası iş dünyasının etkin biçimde bilgilendirilmesi.

Ar-Ge faaliyetlerine dönük yatırımların özendirilmesi.

Artık yatırım ortamında iyileşmeye odaklanacağız

TÜRKİYE'de son 16 aydır hem siyasi, hem makro ekonomik istikrarda gerçekten çok önemli mesafeler kaydettiklerini söyleyen Devlet Bakanı Ali Babacan, bundan sonra yatırım ortamının iyileştirilmesine odaklanacaklarını belirtti. Yatırım Danışma Konseyi'nin dün sabahki ilk oturumundan önce bir açıklama yapan Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan, şu anda yatırımcılar için önlerini daha iyi görebildikleri bir ortam olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

‘‘Bundan sonra Türkiye'deki yatırım ortamınının iyileştirilmesine odaklanacağız. Mikro konulara eğileceğiz. Mevzuat, yasal düzenlemeler ve bürokratik engellerin azaltılmasına çalışacağız. Türkiye'nin her geçen ay, her geçen gün çok daha kolay bir ülke haline gelmesi için uğraşacağız. Bu toplantı, bu çabalarımızın bir göstergesi. Bundan sonra bir ya da iki kere gerçekleştireceğiz.’’

NOTLAR

Sizin Başbakan ‘Pragmatik ve interaktif’

19 Başkan ve CEO'nun katılımıyla gerçekleşen Yatırımcı Danışma Konseyi Toplantısı, İspanya'daki terör saldırısında ölenler için saygı duruşu ile başladı.

Yuvarlak masa düzenine göre oturan CEO'lara toplantı sırasında kanepe, nane şekeri soda, portakal ve elma suyu ikram edilirken, içecekler arasında kolaya yer verilmedi.

Tarih olarak toplantının zamanlamasını çok doğru bulan CEO'lar, Türkiye ile AB görüşmelerinin yoğunlaştığı ve reformların hızlandığı bir dönemde böyle bir toplantı yapılmasının çok önemli olduğu görüşünü paylaştı.

Başbakan'ın bir tam gününü kendilerine ayırmasından çok etkilendiklerini dile getiren CEO'lar, Erdoğan'ı ‘‘Sadece dinleyen değil, pragmatik ve interaktif bir başbakan’’ olarak nitelendirdiler. Bu arada Başbakan, toplantı bitiminde Çırağan'ın önünden kaldırılan tekne ile partisinin Üsküdar'daki mitingine yetişti.

Mitsui’nin CEO’su Norio Shoji rahatsızlandığı için katılmadı.

1- Michael Deppler (IMF Avrupa Direktörü)

2- Stef Wertheimer (Iscar Group)

3- Ali Babacan (Devlet Bakanı)

4- Tayyip Erdoğan (Başbakan)

5- James Wolfensohn (Dünya Bankası Başkanı)

6- Kemal Unakıtan (Maliye Bakanı)

8- Hans Joachim Korber (Metro AG)

9- Johannes Feldmayer (Siemens)

11- Michael Garret (Nestle)

12- Pierre Lassonde (Newmont)

13- Oğuz Satıcı (TİM)

14- Şaban Erdikler (YASED)

15- Rifat Hisarcıklıoğlu (TOBB)

16- Lewis Booth (Ford)

17- Giuseppe Marchio (Fiat)

18- Ömer Sabancı (TÜSİAD)

19- Marco Tronchetti Provera (Pirelli)

21- Michael Klein (Citigroup)

22- Pieter Kesteren (Nunza)

23- Bertrand Collomb (Lafarge)

24- Andrea Guerra (Merloni)

25- Rachid Mohamed Rachid (Unilever)

26- Paul Matthys (Arcelor)

27- Shuhei Toyoda (Toyota)
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!