Güncelleme Tarihi:
Ben ekonomistim. Ticarette devamlı tırmanılmaz. kara tablolarla ve vedanamelerle bir yere gidilmez” dedi. Erdoğan, Tuzla’daki Torgem Tersanesi’nde Kaptan Arif Bayraktar Gemisi’nin teslim alınma törenine katıldı.
Tersane sayısı arttı
Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Konsey Başkanı Kenan Torlak, sektörün sorunlarını anlatırken, Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan da, “Bu benim veda konuşmam” mesajı verdi. İki başkanın ardından kürsüye çıkan Başbakan Tayyip Erdoğan, 2003’te 37 olan tersane sayısının 67’ye ulaşmasının sektördeki gelişmenin açık ispatı olduğunu savundu.
İniş çıkışlar olur
Erdoğan, şunları söyledi: “Bunları görmeden, biz battık, bittik, şöyle olduk, böyle olduk. Arkadaşlar ticaret inişi olan çıkışı olan bir yolculuktur. Ticaretin bir özelliği vardır. Kâr ile zarar ticarette ortaktır. Ben ekonomistim. Devamlı olarak tırmanmak diye bir şey yok bu hayatın içinde. Yaşam ile ölüm de bir aradadır. Olayı bir de böyle değerlendirelim. Motivasyonumuzu kaybederek bu iş yapılmaz. Tam aksine ben bu işi başaracağım kararlılığını ortaya koymak lazım. Yoksa biterek, tükenerek bu iş olmuyor. Dünya şu küresel krizde neler yaşadı gördük. Eğer biz onlar gibi değerlendirmiş olsaydık şu anda Türkiye bu konumda olmazdı. ABD ve AB’nin durumu ortada. Her ülkenin kendine has çıkış yolları vardır. Şu anda Avrupalılar bize ‘Bu süreci nasıl yönettiniz de büyüme oranının 2010 ilk 6 ayında yüzde 11 getirdiniz’ diye soruyorlar. Ne yaptınız da işsizliği yüzde 10.5’e indirdiniz diye soruyorlar.”
Olumsuzluk tahriki
Erdoğan, tersanelerin 488 milyon dolarlık ihracattan 2 milyar 650 milyon dolara yükseldiğini, bunu da sektör temsilcilerinin başardığını belirterek, “Olumsuzluğu tahrik etmek yerine bu süreci nasıl yeniden yakalayacağız. Bunun üzerinde durmamız lazım. Bunu sizler başardığınız gibi bunu yeniden yakalayıp bunun üzerine çıkmamız mümkün” dedi. Erdoğan, şöyle konuştu: “Küresel kriz başladı diye inşaat sektöründe toplu konutu kapasaydık, durdursaydık, hiçbir yerden bir şey gelmiyor deseydik, şu anda inşaat sektörü çökerdi. Ama biz kararlı durduk, direndik. Direndiğimiz için toplu konut aldı başını gitti. TOKİ 430 bin konuta yükseldi. Özel sektör de bu işin içinde.”
Ç-151 gemisini Nurdan Koşaner suya indirdi
BAŞBAKAN Tayyip Erdoğan, “Savunma sanayinde ihracatımız ciddi bir ivme kazandı. İhracatımız 240 milyon dolardan 832 milyon dolara çıktı. 2011’de hedef 1 milyar dolar” dedi. Türkiye’nin ilk süratli amfibi gemisi Ç-151’in denize indirme törenine katılan Erdoğan, askeri gemi inşasında dışa bağımlılığın ortadan kalktığını belirterek, “Göktürk adını verdiğimiz Türk mühendislerince yapılan istihbarat uydumuzun çalışmaları sürüyor. İnşallah 2012’de uzaya fırlatı-yoruz” dedi. Savunma Sanayi Müsteşarlığı’nın “Süratli Amfibi Gemi Projesi” kapsamında Anadolu Deniz İnşaat Kızakları Tersanesi’nde yaptırılan ilk yerli çıkartma gemisi Ç-151, dün Başbakan Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve kuvvet komutanlarının katıldığı törenle denize indirildi. Ç-151 gemisi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner’in eşi Nurdan Koşaner’in misinayı kesmesiyle denize indirildi.