Erdemir’in zararı 23 trilyon lira

Güncelleme Tarihi:

Erdemir’in zararı 23 trilyon lira
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 13, 1999 00:00

Haberin Devamı

Borsanın bir zamanlar lokomotifi olan Ereğli Demir Çelik Fabrikaları'nın (Erdemir) yılın ilk 6 ayında zararı 23 trilyon 34 milyar liraya çıktı. Yılın ilk 3 ayında 22 trilyon 372 milyar lira zarar eden tesisin ikinci üç ayda zararı 662 milyar lira arttı.

Erdemir Genel Müdürü Tanju Argun, ortaya çıkan zararın Erdemir'in aldığı borçların kur farklarından doğduğunu ve bu zararın yıl sonu itibariyle sıfırlanacağını söyledi. Argun, yılın ilk yarısına ilişkin bilançosunu açıklamak amacıyla düzenlediği basın toplantısında, Erdemir'in 2000 yılında kára geçebileceğini belirtti.

Erdemir'in Türkiye'nin yassı çelik ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan şirket olarak büyümeye devam ettiğini ve tesisin şu anda 108 milyon dolar nakitinin bulunduğunu belirten Argun, ‘‘Geçtiğimiz 6 ay içerisinde Erdemir'de pek çok yenilik yaptık ve üretim maliyetlerini yüzde 13 düşürdük’’ dedi.

Erdemir şu anda ton başına 215 dolar maliyetle dünyanın en ucuz çeliğini üreten ikinci fabrika olduğunu vurgulayan Argun, şunları söyledi:

‘‘Fabrika içerisinde uygulamaya soktuğumuz yeni yöntemler ve kalitemizle dünyada rekabet edemeyeceğimiz ülke yoktur. Erdemir'in ürettiği çeliğin yıl sonuna kadar müşteri bağlantısını yaptık. Dünya demir çelik fiyatlarının tırmanışa geçtiği bir dönemde Erdemir'in satışları ve geliri aratacaktır.’’

Argun, Erdemir'in uzun süre satın almak için çalışmalar yaptığı Bulgaristan'daki Kremikovtzi demir çelik tesislerinin geçtiğimiz ay sonunda bir İtalyan Bulgar ortaklığına devredildiğini, ancak İtalyan'ların alımdan vazgeçmesiyle Bulgar şirketinin yalnız kaldığını söyledi. Kremikovtzi fabrikasının yenilenmesi için gelişmiş bir teknolojiye ve 450 milyon dolarlık yatırıma ihtiyaç olduğunu kaydeden Argun, bu konuda şunları söyledi:

‘‘Bulgaristan'da bu fabrikaya talip olan ticari bir şirkettir. Fabrikanın yenilenmesi için gerekli olan teknolojiyi bu şirket bilemez ve yenilemek için gerekli olan 450 milyon doları bulamaz. Bulgaristan'daki fabrikanın şu anda görünen tek ciddi talibi biziz. Bulgaristan'ın IMF ile yaptığı anlaşma gereği, bu fabrika'nın yenilenip üretime başlaması gerekiyor. Şu anda bu fabrika için eskisi kadar ısrarlı değiliz, ancak Bulgaristan'ın bize bu konuda başvuru yapacağını umuyoruz.’’

Erdemir ürünlerine ABD'de anti damping soruşturması açıldığını ve bu konuda açılan davanın halen sürdüğünü belirten Argun, ABD'lilerin anti damping uygulaması yaparken objektif kriterlerle davranmadığını, bu ülkeye satışı arttıran şirketlere anti damping uygulaması başlattıklarını söyledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!