Oluşturulma Tarihi: Ekim 25, 2006 00:00
Erdemir’i aldıkları zaman kendileri için, ’Onlar demir-*çelikten ne anlar’ dendiğini hatırlatan Oyak Grubu Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Bugüne kadar aldığımız sonuçlar, önümüzdeki dönemde yapacağımız atılımlar kimin haklı olduğunu gösteriyor ve gösterecek" dedi. Oyak Genel Müdür Yardımcısı Aydın Müderrisoğlu da,"Erdemir Grubu’nu almamız Oyak Grubu’na bir Oyak daha katmış oldu" dedi.
OYAK Grubu Genel Müdürü Coşkun Ulusoy, "Erdemir’i aldığımızdan beri bizim için, ’Onlar demir-çelikten ne anlar diyorlardı. Bugüne kadar aldığımız sonuçlar, önümüzdeki dönemde yapacağımız atılımlar kimin haklı olduğunu gösteriyor ve gösterecek" dedi. Oyak Grubu Genel Müdür Yardımcısı Aydın Müderrisoğlu da, 3 milyar
dolar verip Erdemir’i almakla Oyak Grubu’na bir Oyak daha katmış gibi olduklarını söyledi.
ÇELİĞİ BİLMEK ŞART DEĞİL: Coşkun Ulusoy, kimsenin her işten anlamasının mümkün olmadığına işaret ederek, şöyle konuştu: "Evet, biz demir-çelik işinden anlamıyoruz. Anlamamız da şart değil. Bizim hedefimiz Oyak üyelerinin birikimlerini doğru yatırımlra yönlendirmek ve o birikimleri daha da büyütmek. Erdemir’i de bu amaçla aldık. Burada önemli olan, bünyenize kattığınız bir şirketi işi bilenlere emanet edip geliştirebilmek. Bizim şu anda Erdemir ve İsdemir’de yaptığımız bu. Geçmişte Erdemir’de görev yapmış doğru insanları bulduk, onları yönetime getirdik. İlk aldığımız sonuçlar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Hedefimizi Erdemir Grubu’nu dünyada önemli bir güç haline getirmek."
BİR OYAK DAHA: Oyak Genel Müdür Yardımcısı Aydın Müderrisoğlu, "Erdemir’i almak, Oyak Grubu’na ne kazandırdı?" sorusunu şöyle yanıtladı: "Erdemir Grubu’nu almamız Oyak Grubu’na bir Oyak daha katmış oldu. Erdemir’in yıllık cirosu 3 milyar dolar dolayında. İsdemir’in de 1 milyar dolara yakın cirosu var. Bu ciro büyüklükleriyle birlikte Oyak Grubu’nun büyüklüğü de ikiye katlandı demek mümkün. Bu da azımsanacak bir adım değil."
2.5 MİLYAR YTL: Erdemir Genel Müdürü Oğuz Özgen, 2006 yılı ilk 9 aylık net satış gelirlerinin geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artışla 2.5 milyar YTL’yi aştığını bildirdi. Özgen’in verdiği bilgiye göre, Erdemir’in yılda 4.8 milyon ton olan sıcak haddehane kapasitesi devam eden yatırımlarla 2007 yılı başında 5.3 milyon tona çıkacak. Erdemir’in ayrıca 2 milyon ton kapasiteli teneke ve galvanizli üretim hattı bulunuyor. Erdemir’de 6 bin 697 personel çalışıyor.
YATIRIMDA ÜRETİM REKORU: İskenderun Demir Çelik (İsdemir) Genel Müdürü İsmail Akçakmak, şirketin 2002 yılında Erdemir tarafından 50 milyon dolara satın alınmasının ardından başlatılan "yassı ürüne geçiş" yatırımının hızla sürdüğünü belirterek, şunları söyledi: "İsdemir’deki yatırımlar 2008 yılına kadar sürecek. Yatırım toplamı 2 milyar doları bulacak. Yatırım tamamlandığında halen yılda 2.2 milyon ton olan sıvı çelik kapasitemiz 5.2 milyon tona çıkacak. Tesislerde yatırıma dönük çalışmalar sürerken üretime de hızla devam ediyoruz. Hatta bu yıl tüm zamanların üretim rekoruna ulaştık. Böylece bu yılın ilk 6 ayındaki kárımız 40 milyon dolara ulaştı ve 2006 hedefimizi ikiye katlamış olduk."
Erdemir, Avrupa’nın 6’ncı büyük çelik üreticisi olacak
ERDEMİR’in hazırladığı verilere göre, AB-15 liginde Mittal Steel 56.5 milyon tonluk yıllık üretimiyle ilk sırada bulunuyor. Onu 46 milyon tonluk üretimle Arcelor izliyor. Corus da 18.9 milyon tonluk üretimiyle üçüncü sırada yer alıyor. Erdemir Grubu (Erdemir-İsdemir birlikte) da 2005 yılı verileriyle 5.2 milyon tonluk üretimiyle 8’inci sırada bulunuyor. Erdemir ve İsdemir’de süren yatırımlar tamamlandığında 2010 yılında toplam üretimlerinin yıllık 9 milyon tona ulaşması planlanıyor. Bu durumda Erdemir Grubu’nun AB-15 liginde 6’ncı sıraya yükseleceği öngörülüyor.
10 milyon dolara kartondan ince teneke
ERDEMİR Genel Müdürü Oğuz Özgen, 40 milyon dolar yatırımla kurulan teneke hattındaki 10 milyon dolarlık bir modernizasyon yatırımıyla teneke kalınlığını 0.12 milimetreye kadar indirdiklerini söyledi. Özgen, "Böylece kartondan ince teneke üretebilir hale geldik. Bu ürünümüz meşrubat kutularının üretiminde kullanılıyor" dedi.
Ham çelik üretiminde dünya 11’incisi tüketimde 15’inciyizTÜRKİYE, 2005 yılı verilerine göre yıllık 349.4 milyon ton ham çelik üretimiyle Çin’in lider olduğu dünya liginde 21 milyon tonluk üretimiyle 11’inci sırada bulunuyor. Dünyada 1 milyar 129 milyon ton yıllık ham çelik üretimi gerçekleşiyor. Dünyada sıvı çelik tüketiminde de yıllık 263 milyon tonla yine Çin başı çekiyor. Türkiye de yıllık 15.6 milyon tüketimle 15’inci sırada yer alıyor. Dünyada toplam yıllık tüketim 950.1 milyonu buluyor.
Kişi başına 252.8 kilogram çelik tüketiyoruz, dünya 4’üncüsüyüz
DÜNYADA 2005 verilerine göre ortalama kişi başına çelik tüketimi 173.7 kilogram düzeyinde bulunuyor. Japonlar 612.6 kilogram tüketimle kişi başına çelik tüketim liginde başı çekiyor. Türkiye, 252.8 kilogram kişi başına tüketimle dünyada 4’üncü sırada yer alıyor.