Erdemir hisseleri yüzde 42 değer kazandı

Güncelleme Tarihi:

Erdemir hisseleri yüzde 42 değer kazandı
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2007 14:21

Oyak Grubu bünyesindeki ilk faaliyet yılında üretim rekoru kırıp kârını yüzde 254 oranında artıran Erdemir'in hisseleri ortaklık ve kar beklentisiyle yüzde 42 değer kazandı.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi'nde Pınar Sungur imzası ile yer alan habere göre sermayesinin yüzde 49,29'u Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) tarafından satın alınan Erdemir hisseleri borsada endeksin yüzde 3,5 değer kazandı. yılbaşından bu yana yatırımcısına yüzde 42,2 oranında getiri sağladı. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın (İMKB) dış borsalardaki kayıplardan olumsuz etkilendiği söz konusu dönemde Erdemir hisselerinin endeksin düşüş trendine rağmen yükselişini korumasında, özellikle yabancı ortaklık ve yüksek kâr beklentisi etkili oldu.

Erdemir hisseleri neden yükseliyor

* Dünya genelinde yükselen çelik fiyatları
* Oyak Grubu'nun ilk yılındaki yönetim performansı
* 2006 yılında kârını yüzde 254 oranında artırmayı başarması
* Yabancı ortaklık beklentisi ve bu yönde bazı şirketlerin öne çıkması
* Şirkete gelecek ortağın çağrı yapacağı beklentisi
* Oyak Grubu şirketlerinin Erdemir hissesi alması   

Haberin Devamı

Oyak Grubu, 27 Şubat 2006'da Erdemir'in yönetimini devralırken hisseler borsada, 8.75 YTL'den işlem görüyordu. Şirket hisseleri, Oyak Grubu'na geçtiği 27 Şubat 2006'dan bu yana borsada, 12 YTL'nin üzerine çıkarak yüzde 88'lik değer artışı sağladı. Erdemir'i devralan Oyak Grubu, bazı çevreler tarafından "bu işi bilmiyorlar" şeklinde eleştirilere maruz kalmış ve Erdemir hisseleri borsada 6.75 YTL'ye kadar düşmüştü. Erdemir'in piyasa değeri ise şirketin Oyak Grubuna devredildiği tarhiten bu yana 1.1 milyar dolar artarak 4.4 milyar doların üzerine çıktı.

AVRUPALI ORTAK GELEBİLİR

Uzmanlar Erdemir hisselerindeki hareketlilikte, Oyak Grubu'nun yönetim performansı, 2006 yılında kârının yüzde 254 oranında artırması ve grubun yabancı bir demir çelik üreticisi ile ortaklık yapacağı beklentisinin etkili olduğunu düşünüyor. Oyak Grubu'nun Erdemir'e ortak olması için ilk olarak Mittal ile masaya oturduğunu hatırlatan uzmanlar, önümüzdeki dönemde Almanya'nın en büyük demir çelik üreticisi Salzgitter AG ya da İtalyan Riva'nın şirkete talip olabileceği görüşünde. Mittal'in Erdemir'de büyük ortak olmayı istediğini ancak Oyak Grubu'nun buna razı olmadığından iki şirket arasında anlaşma sağlanamadığını vurgulayan uzmanlar, Salzgitter AG ya da Riva'nın Erdemir'de küçük ortak olmayı kabul edecek yapıda olduklarının altını çiziyor. İtalya'nın en büyük demir çelik üreticisi olan Riva, Avrupa'da sektörün 4., dünyada ise 11. en büyük şirketi konumunda.

Haberin Devamı

İŞTİRAKLERİ ERDEMİR ALIYOR

Oyak Grubu'nun Erdemir'de yönetimi devretmek istemeyeceğine dikkat çeken uzmanlar, Brezilyalı CSN'nin de şirkete talip olabileceğini vurguladı. Bu yılın şubat ayında Hindistanlı Corus'u satın almak için ihaleye giren ancak kazanamayan CNS'nin elinde bulunan nakitle Erdemir'e ortak olmak isteyebileceği düşünülüyor. Erdemir'e ortak olacak şirketin küçük yatırımcılarına çağrı yapacağı beklentisinin de hisselerdeki yükselişi desteklediği belirtiliyor.

Ancak Erdemir'in yüzde 51'ine sahip olan Ataer Grubu'nun şirketin yönetimini devretmeyeceği açıklanırken olası ortağın şirketteki payının yüzde 25'in altında kalması halinde de çağrı zorunluluğunun bulunmayacağı hatırlatılıyor. Oyak Grubu'nun iştiraklerinin Erdemir hissesi aldığını da iddia eden uzmanlar, yükseliş trendine giren çelik fiyatları ile Oyak Grubu'nun Erdemir'deki ilk yılında iyi bir performans göstermesinin hisselerdeki yükselişi tetikledeğini söyledi.

Haberin Devamı

BAŞARININ ÖLÇÜTÜ KARDIR

Bu arada Oyak Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Coşkun Ulusoy, geçen yılın şubat ayında Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 2.9 milyar dolar karşılığında devraldıkları Erdemir'e yabancı ortak aradıklarını ilan etmişti. Geçtiğimiz günlerde 2007 sonunda Erdemir'in net kârında yüzde 20'lik artış hedeflediklerini de vurgulayan Ulusoy, Oyak Grubu'nda başarının ölçütünün kâr olduğunu söylemişti. 2008 sonunda yassı mamulde yaklaşık 9 milyon tona giden yatırım oluşmasının planlandığını da ifade eden Ulusoy, Erdemir'de 2005'den bu yana 1.5 milyar dolara yakın yatırım gerçekleştirildiğini, 2008'de ise 800 milyon dolar mertebelerinde bir yatırım oluşacağını ifade etmişti. Erdemir, 2006 yılında kârını önceki yıla göre yüzde 254 oranında artırarak 684.9 milyon YTL'ye çıkardı. Esas faaliyet kârını ise yüzde 256 artıran Erdemir, nihai yassı mamul üretiminde 3 milyon 903 bin tonla rekor kırdı. Bu dönemde şirketin satışları yüzde 16,7 oranında arttı.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!