Erdemir’e 50 milyon dolar kredi

Güncelleme Tarihi:

Erdemir’e 50 milyon dolar kredi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2000 00:00

Haberin Devamı

EREĞLİ Demir ve Çelik Fabrikaları, yılda 250 bin ton kapasiteli sürekli galvanizleme tesisi için Japonya'dan geri ödemesiz süre hariç, 10 yıl vadeli 50 milyon dolarlık kredi aldı. Şirketten İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’na (İMKB) gönderilen açıklamaya göre, anlaşması 7 Ağustos tarihinde Tokyo'da imzalanan kredi, Japon Bank For International Cooperation (JBIC) tarafından veriliyor. Fonlama JBIC ve BNP Paribas tarafından ortaklaşa sağlanan kredi ile ilgili banka garantisini ise Türkiye İş Bankası verdi. Söz konusu tesislerin yapımı Mitsui Nippon Steel konsorsiyumu tarafından gerçekleştirilecek. Projenin 50 milyon dolarlık bölümünün dış krediden, 20 milyon dolarlık bölümü de şirketin özkaynaklarından sağlanacağı kaydediliyor.

Defterdar açığa alındı

KARAMAN Defterdarı Ruşen Safran, harcamalarındaki usulsüzlük nedeniyle açığa alındı. Geçen hafta Karaman'a gelen Maliye müfettişi Kamil Karatepe'nin yaptığı incelemelerden sonra hazırladığı rapor üzerine, Defterdar Ruşen Safran'a görevinden el çektirildi. Karatepe'nin gördüğü lüzum üzerine açığa alındığı belirlenen Safran'ın, harcamalarında usulsüzlük saptandığı ileri sürüldü. Müfettiş Karatepe, Karaman'da faaliyet gösteren ve maliye ile iş yapan şirketleri de denetliyor. Bu denetlemelerin yaklaşık 3 ay süreceği belirtildi.

Bankaların kredi hacmi 146 trilyon yükseldi

BANKALARIN kredi hacmi bir haftada 146.6 trilyon lira, tasfiye olunacak alacaklar da 18.4 trilyon lira artış gösterdi. Merkez Bankası verilerine göre, 21 Temmuz itibariyle 25 katrilyon 187.9 trilyon lira olan bankaların kredi hacmi, 146.6 trilyon lira artarak 28 Temmuz'da 25 katrilyon 334.5 trilyon liraya ulaştı. Sistemdeki kredilerin 28 Temmuz tarihi itibariyle 1 katrilyon 419.2 trilyon lirası mali kesime, 23 katrilyon 915.2 trilyon lirası da mali olmayan kesime ait bulunuyor. Mali kesime verilen kredilerin 744.5 trilyon liralık bölümü mevduat bankaları, 674.7 trilyon lirası kalkınma ve yatırım bankaları kredilerinden oluşuyor. Mali olmayan kesime verilen kredilerin dağılımına bakıldığında da,190.4 trilyon lirasının Merkez Bankası, 21 katrilyon 664 trilyon lirasının mevduat bankaları, 2 katrilyon 60.7 trilyon lirasının da kalkınma ve yatırım bankaları kredilerinden oluştuğu görülüyor.

Müsteşar görevden alındı

SANAYİ ve Ticaret Bakanlığı Müsteşarı Hikmet Cemil Akkutay görevinden alınarak Başbakanlık Müşavirliği'ne getirildi. Resmi Gazete'de dün yayınlanarak yürürlüğe giren atama kararlarına göre; ÇAY-KUR Yönetim Kurulu üyeliğine Servet Tüzün atanırken, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nda ise Personel ve Eğitim Dairesi Başkanı Ahmet Şahin görevinden alındı.

Elektrik zammı TBMM'de

FP Samsun Milletvekili Musa Uzunkaya, elektrik tüketim bedeline 150 kilowatsaatten sonra yüzde 50 zam yapan düzenlemeyi bir soru önergesiyle TBMM'ye taşıdı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Cumhur Ersümer'in yanıtlaması istemiyle verilen önergede; TEDAŞ kayıtlarındaki abone sayısı, abonelerin nitelikleri ve düzenli ödeme yapanlarla, abone olduğu halde fatura edilemeyen ya da tahsil imkanı bulunamayanlar soruldu. Uzunkaya, kaçak kullanım nedeniyle Doğu ve Güneydoğu'da tahsil edilemediği bildiren elektrik bedelinin miktarının açıklanmasını da istedi. Uzunkaya, Likit Petrol Gazı'ndan (LPG) alınan KDV'ye yapılan artış hakkında da Başbakan Bülent Ecevit'in yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Uzunkaya önergesinde, KDV oranının yüzde 17'den yüzde 40'a çıkarılması ve araç muayene ücretlerinin de 20 kat artırılmasının gerekçesine açıklık getirilmesini istedi.

İsviçre saatte hala bir numara

SAAT yapımıyla ünlü İsviçre'nin bu geleneksel ürününden sağlanan ihracat gelirleri, lüks saatlere rağbet sayesinde arttı. İsviçre Saat Sanayii Federasyonu'nun açıklamasına göre, saat ihracatı bu yılın ilk yarısında yüzde 17 artışla 4.03 milyar İsviçre frangından (2.36 milyar dolar) 4.72 milyar İsviçre frangına (2.76 milyar dolar) yükseldi. Altın ve çelik saatler ile bunların parçalarına talep artarken, plastik ve alüminyum saatlerin ihracatı azaldı. İsviçre'nin saat ihracatında birim başına fiyat 141 dolardan 170 dolara yükseldi. ABD'ye İsviçre yapımı saat ve parçaları ihracatı, yılın ilk yarısında yüzde 2 artışla 474 milyon dolara çıkarken, bu ülkeyi, Hong Kong ve Japonya izledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!