Güncelleme Tarihi:
Yurdanur’un girişimcilere tavsiyeleri şu şekilde:
1) Girişiminize aşık olmayın: Girişimci olmak bir hayat biçimidir. O nedenle sadece tek bir ürüne saplanmak başka fırsatların kaçmasına neden olabilir. ürününüze inanin, ama olmuyorsa da tamam deyip bırakmayı bilin. Çünkü en değerli sermayeniz zamanı başka ürünler için harcayabilirsiniz.
2) Ortaklar 1+1=3 yapmalı: Girişimcilik hayatı çok zordur. Bu zorlukları tek başına aşmaya çalışmaktansa, güven sorunu yaşamadığınız insanlarla iş bölümü yapmak hem verimliliği arttırabilir hem de en zor günlerde ayakta durmanızı sağlayabilir. 1+1=3 yapabileceğiniz ortaklar bulabilirseniz fark yaratabilirsiniz.
3) Gereksiz yatırım almayın: Girişimciliğin en büyük avantajı özgür olmaktır ve yatırım almak bundan bir ölçüde vazgeçmektir. Kendi paranızla yapabileceğiniz ve sonunda her şeyi sizin olacak bir girişimi, sırf riski azaltmak için başkalarının parasıyla yapmayı düşünüyorsanız, girişiminize olan inancınızı yeniden gözden geçirin derim. Ancak stratejik olarak size çok yararı olacak yatırımcılar bulabiliyorsanız, para almadan bile hisse verebilirsiniz. Bir startup için en öncelikli ihtiyacın para değil networking olduğunu düşünüyorum.
4) Sosyal hayatınıza önem verin: Sadece işe ve ürüne gömülüp sosyal hayatını sıfırlayan girişimcilerin bu ürününü pazarlaması gerektiği zaman zorluk çekmesi muhtemeldir. Çünkü networkunuzu geliştirmenin en iyi yolu sosyal hayatinizi geliştirmektir. Hiç kimseyi küçümsemeden herkese zaman ayırmaya, karşılıklı yarar anlayışıyla bakmaya çalışın. Bazen en önemli anlaşmanızı bir barda bir içki içerken, bir partide sohbet ederken yapabilirsiniz.
5) Çalışanların sevgisini kazanın: Çalışanlarınızı motive etmenin en iyi yolu onların emeğine ve kişiliğine değer verdiğinizi göstermektir. Vaadlerle veya kuru laflarla olmaz bu. Onlarla gerçekten arkadaş olabilir, takım oldugunuzu gösterebilir ve başarıyı da paylaşabilirseniz, onlar da sizleri zor günlerinizde yalnız bırakmayacaktır. Bırakan olursa da üzülmeyin, zor zamanlarda bırakanların gitmesi uzun vadede daha yararlıdır.