Güncelleme Tarihi:
19 Nisan tarihinde görev süresi sona erecek olan Erdem Başçı’nın yerine Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Murat Çetinkaya geliyor. Murat Çetinkaya’nın Merkez Bankası başkanlığına atanmasına yönelik kararnamenin Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldığı belirtildi. Erdem Başçı’nın ise OECD nezdinde büyükelçi olarak atanacağı kaydedildi. Başçı, atamalara ilişkin resmi açıklamanın beklenmesini isterken, “Merkez’e güvenmeye devam edin” dedi.
ŞİMŞEK: İSTİŞARE ETTİK
Merkez Bankası yeni başkanının kim olacağı merakla bekleniyordu. Kulislerde bir süredir kurum içinden bir atamanın ağırlık kazandığı konuşuluyordu. Dün atamaya ilişkin ilk açıklama Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, “Merkez Bankası başkanının belirlenmesi sürecinde son aşamaya gelindi. Bugün, yarın yeni başkan belirlenir. Kurum içerisinden olacak” dedi. Şimşek, “Merkez Bankası başkanının belirlenme sürecinde son aşamaya gelindi. Geçtiğimiz hafta içerisinde Başbakanımızla istişare ettik, ardından da Başbakanımızla Cumhurbaşkanımız istişare ettiler. Bugün, yarın yeni başkan belirlenir” diye konuştu. Şimşek, yeni başkanın kurum içerisinden olup olmayacağıyla ilgili de “Bizim için önemli olan liyakat ve tecrübedir. Dolayısıyla kurum içerisinden olacak” ifadelerini kullandı.
ÇETİNKAYA KATILMADI
Merkez Bankası’nın dün olağan genel kurulu vardı. Şimşek’in açıklama yaptığı saatlerde Genel Kurul’da Erdem Başçı başkanlığında toplanmıştı. Genel Kurul toplantısına Merkez Bankası başkan yardımcıları Mehmet Yörükoğlu, Turalay Kenç ve Necati Şahin katılırken, Murat Çetinkaya’nın gelmemesi dikkat çekti. Çetinkaya’nın başkan olabilmesi için Bakanlar Kurulu’nda imzaların tamamlanması, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylaması ve Resmi Gazete’de yayımlanması gerekiyor. Ardından Başçı’nın görev süresi dolduğu gün 19 Nisan günü devir teslim yapılacak.
BANKACILIK HAYATINA ALBARAKA’DA BAŞLADI
1976 yılında doğan Murat Çetinkaya, Başbakan Ahmet Davutoğlu gibi Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü ve çift ana dal programı kapsamında aynı üniversitenin Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümünden mezun. Bankacılık hayatına Albaraka Türk Katılım Bankasında başlayan Çetinkaya, uluslararası bankacılık ve hazine alanlarında çeşitli görevlerde bulundu. Çetinkaya, 2003 yılından itibaren kariyerine Halk Bankasında devam etti. Halk Bankası’nda, Uluslararası Bankacılık ve Yapılandırılmış Finansman Daire Başkanı ve sonrasında Uluslararası Bankacılık ve Yatırımcı İlişkilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yapan Çetinkaya, bu dönemde aralarında Halk Yatırım Menkul Değerler AŞ’nin de bulunduğu bankanın çeşitli iştiraklerinde, yönetim kurulu üyesi olarak da görev aldı. Çetinkaya, 2008 yılından, Başkan Yardımcılığına atandığı tarihe kadar, Kuveyt Türk Katılım Bankası’nda Hazine, Uluslararası Bankacılık ve Yatırım Bankacılığından Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Murat Çetinkaya, 29 Haziran 2012’den itibaren Merkez Bankası Başkan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
BAŞÇI: MERKEZ’E GÜVENMEYE DEVAM
ERDEM Başçı dün yapılan Merkez Bankası genel kurul toplantısının ardından OECD’ye atanıp atanmadığı sorularına, “Resmi açıklamalar yapılmadan henüz herhangi bir konuşma yapmak benim için erken” dedi. Başçı, “Görev değişikliği elbette olabilir. Eğer olacak olursa, onunla ilgili biz basın duyurusu yapıp, devir teslim merasimi yaparız. Devir teslim sırasında daha uzunca açıklamalar yaparız. Hazırlıklı olmakta fayda var” diye konuştu. Genel Kurula son kez başkanlık ettiğinin hatırlatılarak görüşlerinin sorulması üzerine Başçı, “Tek bir söyleyeceğim şey var. Merkez Bankasına güvenmeye devam edin” dedi.
AYSAN VE ORMAN YENİDEN SEÇİLDİ
BU arada arada Genel Kurul’da görev süresi dolan Banka Meclisi üyeleri Ahmet Faruk Aysan ile Sabri Orman yeniden seçildiler.
ÇETİNKAYA’NIN İLK SINAVI 20 NİSAN’DA
ERDEM Başçı’nın görev süresi 19 Nisan günü dolacak. Nisan ayının Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı 20 Nisan günü toplanacak. PPK, Murat Çetinkaya başkanlığında toplanacak. Mart ayındaki PPK toplantısında faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan indirim yapılmıştı. 20 Nisan’da yapılacak toplantıda da üst banttan bir indirim olması bekleniyor. Son günlerde başta Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş ve Cumhurbaşkanı danışmanlarından Cemil Ertem, faizlerin indirilmesi gerektiğine yönelik demeçler verdiler. Çetinkaya’nın ilk sınavı 20 Nisan günü olacak.
PİYASALARIN İLK TEPKİSİ OLUMLU
PİYASALARIN bir süredir yakından izlediği Merkez Bankası başkanlığı ataması konusunda belirsizliğin ortadan kalkması ve yeni başkanın kurum içinden seçilmesinin ilk etkisiyle dün kur düşerken, 2 ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri yaklaşık beş ayın en düşük seviyelerine geriledi. Yeni Merkez Bankası Başkanı’nın başkanının belirlenmesi piyasalarda bir rahatlama sağlasa da Murat Çetinkaya’nın para politikası konusundaki görüşlerinin piyasalar tarafından çok bilinmemesi bir belirsizlik olarak görülüyor. Kısa vadede atamaya olumlu tepki veren piyasaların önümüzdeki dönemde para politikasının yönüne odaklanacak. Kur ve tahvil faizlerindeki düşüş dün ilk olarak Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in Merkez Bankası’nın başkanının belirlenmesinde son aşamaya gelindiğini ve yeni başkanın kurum içerisinden olacağını söylemesinin ardından başladı. Açıklama öncesi 2.8340 civarında olan dolar/TL 2.8200 seviyesine kadar geriledikten sonra yönünü tekrar yukarı çevirerek, 2.8255/2.8269 seviyesinden işlem gördü. Şimşek’in açıklaması öncesi yüzde 9.90 civarında olan 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvil faizi kademeli olarak yüzde 9.78’e kadar geriledi. Öte yandan yüzde 9.92 seviyesinde olan 14 Haziran 2017 itfalı 2 yıllık gösterge tahvil faizi ise yüzde 9.75’e kadar geriledi. Borsa İstanbul ise günü düşüşle kapattı.