Güncelleme Tarihi:
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, yüzde 25'lik enflasyon hedefinin yakalanmasının biraz gecikebileceğini açıkladı. CNN Türk Masası'na konuk olan Erçel, yıl sonunda enflasyonu yüzde 30'un altında beklemekle birlikte, hedefin mart 2001'de tutturulacağını kaydetti.
Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, yıl sonunda enflasyonun yüzde 30'ların altına çekileceğini, ancak hedefin yakalanmasında iki aylık gecikme olacağını söyledi.
CNN Türk Masası'nda Enis Berberoğlu, Ercan Kumcu ve Salih Başağa'nın konuğu olan Erçel, uygulanan ekonomik programın ilk altı ayını değerlendirdi. Erçel, ekonomik göstergelerden sadece enflasyonun beklentilerin altında seyrettiğini belirtti. Enflasyondaki düşüş trendinin önemli olduğunu, ancak hálá bir katılık görüldüğünü de kaydeden Erçel, ‘‘Onu kırdık mı, kıramadık mı kafamızda soru işaretleri var’’ diye konuştu.
EYLÜL KIRILMA NOKTASI
Erçel, enflasyondaki katılığın kırılma noktasının ise eylül-ekim ayı olduğunu vurguladı. Temmuz ve ağustos aylarında da yüzde 1 ve yüzde 1'in altında enflasyon beklendiğini ifade eden Erçel, mevsimsel olarak eylül-ekim aylarının enflasyonda katılıklar oluştuğunu bu nedenle enflasyonda asıl kırılmanın eylül ayında görüleceğini vurguladı. Erçel, enflasyon hedefine ilişkin şunları söyledi: ‘‘Enflasyonu yüzde 25 olarak nitelendirdik. Benim bekleyişlerim ve inancım, yıl sonunda bu 30'ların altında olacak. Mart ayında da hedefi tutturacağız. Niye 25'lerde olmadı diye baktığımızda, iki önemli föktör var. Biri içsel. Biz bu programı kasım ayında koymak üzere planladık. Fakat deprem olayı bizi geciktirdi ve çok süratli hareket ederek ancak yılbaşında koyduk. Yılbaşını da geçirsek, şubatta başlasaydık bir yük daha gelecekti. Onun içinde, hem toptan eşya, hem tüketici fiyat endeksleri yüzde 10'lar civarında bir birikimden geldi. Sonra dış konjönktörde beklemediğimiz gelişmeler oldu. Özellikle, enflasyonist bekleyişler sanayileşmiş ülkelerde artınca, otomatik olarak maliye ve para politikaları sıkılaştı, bu da faizleri yukarı çıkardı. Avrupa Parasal Birliği'ndeki ülkelerin enflasyonu 2.4 olarak açıklandı. Hedef birin altındaydı ama petrol fiyatları oraya götürdü.’’
CARİ AÇIKTA SORUN YOK
Gazi Erçel, yılın ilk dört ayında 3.5 milyar dolara ulaşan cari işlemler açığını sorun olarak görmediğini ve kaygı duymadığını belirterek, açığın yıl sonunda 7-8 milyar dolarda kalabileceğini tahmin ettiklerini açıkladı.
<> Ekonomide sağlanan gelişmelerin, bir an önce vatandaşın cebine yansıması gerektiğin belirten Maliye Bakanı Sümer Oral, ‘‘Hedefimiz sağlanan iyileşmenin pazarda, mutfakta ve halkın cebinde de hissedilmesini sağlamak’’ dedi. 2000 yılı bütçesinin ilk altı aylık uygulama sonuçlarını açıklayan Bakan Oral, bütçenin 6 aylık uygulama sonuçlarının, ekonomik program hedeflerine son derece uyumlu olduğunu vurguladı. ‘‘Enflasyonu tek haneye indirme kararlılığı içindeyiz’’ diyen Oral, ‘‘Gidiş iyi. 6 aydır düşen bir enflasyon var. Bu kendiliğinden olmaz. Yaz bolluğundan da olmaz. Bundan önceki yazlarda da aynı bolluk vardı’’ diye konuştu. Oral, bütçenin ilk 6 ayını şöyle anlattı: İlk altı ayda 13.6 katrilyon liralık gelir hedefi vardı, 15.5 katrilyon lirayı bulduk. Aynı dönemde 11.2 katrilyon lira olarak hedeflenen vergi geliri 12.3 katrilyon liraya çıktı. Faiz dışı fazla 4.8 katrilyon lirayı buldu. Vergi gelirleri geçen yılın ilk altı ayına göre yüzde 108 arttı. Ek vergiler hariç tutulsa bile vergi gelirlerinde yüzde 16 reel artış var.