Yelda ATAÇ
Oluşturulma Tarihi: Ocak 08, 2003 01:48
Karayolları Genel Müdür Vekili Sabri Erbakan, otoyol ve köprülere iki parça halinde yüzde 50'şer zam yapılması gerektiğini söyledi. Erbakan, ‘‘İstanbul'da yaşayanlara tavsiyem evlerini, işyerleri ile aynı yere taşısınlar’’ önerisini getirdi.
KARAYOLLARI Genel Müdür Vekili Sabri Özkan Erbakan, halen 2001 fiyatlarının uygulandığı otoyol ve köprülere iki parça halinde yüzde 50'şer zam yapılması gerektiğini söyledi. Kararı Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in vereceğini belirten Sabri Erbakan, ‘‘Vatandaşın hassasiyetini anlıyoruz ancak kaynak problemimiz var’’ dedi.
Erbakan, Hürriyet'e yaptığı açıklamada, Karayolları'nın en önemli gelir kaynağının otoyol ve köprü ücretleri olduğunun altını çizdi. Yol ve köprülerinin bakımının da bu ücretlerden karşılandığını anımsatan Erbakan, buna karşılık ücretlerin yurttaşa ağır geldiğini de kabul etti. Erbakan, ‘‘İstanbul'da yaşayanlara tavsiyem şu: Eviniz ve işiniz aynı yerde olsun. Buna göre evinizi taşıyın. Başka çaresi yok’’ diye konuştu.
22 Haziran 2001'de köprülere yüzde 40, otoyollara yüzde 200 zam yapıldığını ifade eden Erbakan, zamlara karşı açılan üç advadan Tüketiciler Derneği'nin açtığı kaybettiklerini, yürütmeyi durdurma kararı ile zamları geri aldıklarını anımsattı.
Enflasyonun çok gerisinde olduklarını kaydeden Sabri Erbakan, ‘‘Aslında yüzde 100 zam yapmamız lazım. Bu zammın yüzde 50'sini ilk etapta, kalan parçasını da ikinci etapta olmak üzere yapmamız lazım. Şu anda 4 Ocak 2001 fiyatlarıyla otoyol ve köprüler devam ediyor’’ dedi.
Zam kararını Bayındırlık Bakanı Zeki Ergezen'in vereceğini, kendisinin de bu konuda vatandaşa olabildiğince yük getirmemeyi istediğini anlatan Erbakan, ‘‘Yurttaşlar yine dava yoluna giderse ne olur?’’ sorusuna karşılık, ‘‘Olabilir. Çünkü zaten vatandaş bunun hep karşısında olacağı için yine davalar açılacaktır. Belki bir kısmını kazanacağız, bir kısmını kaybedeceğiz’’ yanıtını verdi.
Köprü ve otoyolların bakımı için de para gerektiğine işaret eden Sabri Erbakan, şöyle konuştu:
‘‘Bunlar bedava olmuyor ki. Nerden karşılayacaksınız, dünyanın her yerinde böyle. Orda bizden daha yüksek ama orda mahkemeler falan yok. Vatandaş vatandaşlığını bildiği için gerekli neyse onu yapıyor. Ama tabii onların gayri safi milli hasılası yüksek olduğu için oranlar çok dengeli oluyor. Bizde tabii hakikaten vatandaşın durumu; hergün karşıya geçen vatandaşımız var. Onun için benim İstanbul'da yaşayanlara tavsiyem şu: Eviniz ve işinizi aynı yerde olsun. Başka çaresi yok.’’