Güncelleme Tarihi:
EPDK'dan verilen bilgiye göre, EPDK şirketlerin yatırım yapma yükümlülüklerini yerine getirdiklerini tespit etmesi halinde teminat mektuplarını iade alabilecek.
FATURASI 82 LİRAYI AŞANLAR...
EPDK yaptığı toplantıda ayrıca serbest tüketici limitini yıllık 3,600 kWh'tan 2,400 kWh'a düşürme kararı aldı.
Gelecek yıl için belirlenen söz konusu limit çerçevesinde aylık faturası 82 liranın üzerinde olan tüketiciler serbest tüketici niteliğine haiz olacak.
Bu çerçevede yıllık tüketimi 2,400 kWh'ın üzerinde olan yaklaşık 8.4 milyon abone serbest tüketici olma hakkına sahip olacak.
8 MİLYON 400 BİN ABONEYİ İLGİLENDİRİYOR
Konu ile ilgili yapılan yazılı açıklamada "Bu limite karşılık gelen talep tarafında teorik piyasa açıklık oranı yüzde 90 olarak hesaplanıyor. 2017 yılı için belirlenen söz konusu limit çerçevesinde aylık faturası 82 TL’nin üzerinde olan tüketiciler serbest tüketici niteliğini haiz olacak. Bu çerçevede yıllık tüketimi 2.400 kWh’in üzerinde olan yaklaşık 8,4 milyon abone serbest tüketici olma hakkına sahip" denildi.
SÖZLEŞMEYİ DİKKATLİ OKUYUN
Kararı değerlendiren EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz: “Sözleşme imzalayacak serbest tüketicilerimizin sözleşme imzalamadan önce haklarını ve yükümlülüklerini çok iyi öğrenmesi gerektiğini hatırlatmak isterim. Abonelik sözleşmeleri çok dikkatle okunmalı ve imzalanmalı. Vatandaşlarımız; tedarikçisini titizlikle seçmeli ve kendi tüketim alışkanlıklarına uygun sözleşmelerin altına imza koymalı” şeklinde konuştu.
TEDARİKÇİYİ SEÇERKEN DİKKAT!
4.2 milyon müşteriye hizmet veren Boğaziçi Elektrik Genel Müdürü Halit Bakal, yeni dönemle birlikte daha fazla sayıda elektrik tüketicisinin istediği tedarikçiyi seçme ve daha uygun koşullarda elektrik kullanma hakkı olacağını söyledi.
EPDK’nın 2003 yılından bu yana elektrik sektörünü adım adım serbestleştirerek tüketiciye daha avantajlı elektrik tüketiminin önünü açtığını kaydeden Halit Bakal, bu durumun tüketici lehine oluştuğunu söyledi. Bakal, “9 milyon kilovat saat olan serbest tüketici limiti aradan geçen 15 yılda 2 bin 400 kilovat saate kadar indi. Şirket olarak bu dönemin hazırlıklarını yürütmüştük. Piyasanın önemli ölçüde rekabete açıldığını görüyoruz. Bu durum beraberinde elektriği de ucuzlatıyor” ifadelerini kullandı.
Piyasada 200’ün üzerinde elektrik perakende satış şirketi bulunduğuna işaret eden Halit Bakal, abonelerin sözleşme imzalarken dikkatli olması gerektiğini belirterek, “Aylık 82 lira ve üzerinde kullanımları olan serbest tüketicilerin yeni sözleşmelerini imzalamadan önce haklarını çok iyi bilmelerini tavsiye ediyoruz. Fazla fiyat indirimleri ile göz boyayıp kesintisiz enerji sağlayamayan veya sözleşmelerinde tüketici aleyhine durumda koşullar bulunduran şirketlerin son dönemde kötü durumlarla karşılaştıklarını gördük. Bu durumda abonelerin enerji alamaması mağduriyet oluşturuyor” diye konuştu.
SERBEST TÜKETİCİ NEDİR?
Serbest tüketici, tedarikçisini seçme ayrıcalığına sahip gerçek veya tüzel kişiye denir. Serbest tüketici olabilmek için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanan “Serbest Tüketici Limiti”nden daha yüksek elektrik enerjisi tüketmek gerekmektedir.
SERBEST TÜKETİCİ OLDUĞUNUZDA;
- Özel tedarikçilerle yapacağınız anlaşmalarla dilediğiniz tedarikçiden elektrik enerjisi satın alma hakkını elde edersiniz.
- Kendi tedarikçinizi seçerek mevcut tarifeler arasından belirleyeceğiniz biriyle ihtiyacınıza uygun, daha hesaplı elektrik enerjisi kullanma olanağına kavuşursunuz.
- Enerji şirketleriyle yapacağınız sözleşmelerle, üretim ve işletim maliyetlerinizi en alt seviyeye düşürebilirsiniz.
- Toptan satış şirketleriyle işbirliği yaparak tesis ve ürünlerinizi piyasadaki gerçek zamanlı üretim-tüketim dengesizliğinden kaynaklı belirsizliklerden soyutlayıp, maliyet artışlarını en düşük düzeyde tutabilirsiniz.
- Kontrat süresi bittiğinde tedarikçinizin çalışma performansını değerlendirebilir, elde ettiğiniz sonuçlara bağlı olarak kendiniz için en uygun tedarikçiyi, içeriği size göre uyarlanmış bir kontrat ile belirleyebilirsiniz.