EPDK’dan ‘Kamer’ savunması: İhaleyi eleştiren tekelcidir

Güncelleme Tarihi:

EPDK’dan ‘Kamer’ savunması: İhaleyi eleştiren tekelcidir
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2005 00:00

Doğalgaz kontrat ihalesini alan şirketlerden Enerco’da Başbakan’ın yakın arkadaşı olarak bilinen Cihan Kamer’in ortaklığı bulunduğu yönündeki iddialar, EPDK’yı kızdırdı. İddialara sert bir yanıt veren EPDK yönetimi , ihaleyi tartışanları ‘tekelci yapıyı desteklemekle’ suçladı.

BOTAŞ’ın doğalgaz kontrat devri ihalesinin yapılmasını sevinçle karşılayan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), tartışmalar ihalenin sorgulanmasına yol açınca sert tepki gösterdi. Yapılan ilk ihalede 3 milyar 750 milyon metreküplük gazın Rus Gasprom’un doğrudan ya da dolaylı ortaklığı bulunduğu şirketlere verildiği, bu şirketlerden Enerco’da Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yakın arkadaşı olarak bilinen Cihan Kamer’in de ortaklığı bulunduğu iddiaları üzerine bir açıklama yapan EPDK, ihaleyi tartışanları ‘tekelci yapıyı desteklemekle’ suçladı.

TEKELCİ ANLAYIŞ:

EPDK açıklamasında, Botaş’ın kontrat devri ihalesini başarıyla sonuçlandırarak, Türkiye’nin doğalgaz piyasasında birden fazla gaz tedarikçisinin faaliyet göstermesi konusunda önemli bir adım attığını belirterek şöyle dedi: ‘Kontrat devri ihalesinin sonuçlarının üzerinden sürdürülmekte olan tartışmaların, başından beri bu ihalelerin yapılmasına karşı olan tekelci anlayış ile paralellik taşıdığı belirtilen ve ihalelerin onaylanmasını engelleme çabası olarak değerlendirilmektedir.’

AYRIM GÖZETMEDİK:

Doğalgaz piyasasının serbestleştirilmesinin, kanun, hükümet programı ve Avrupa Birliği’ne (AB) verilen taahhütler doğrultusunda öngörüldüğü vurgulanan açıklamada, EPDK’nın enerji politikaları belirleyen değil, kanunlarla verilmiş sorumlulukları yerine getiren bir kurum olduğu belirtildi. Açıklamada, süreç şöyle özetlendi: ‘Botaş tarafından, 3 yıllık bir gecikmeden sonra, geçen yıl kontrat devri ihalesine çıkıldı. Ancak bu ihale 4 kez ertelenip sonuçlandırılmadan iptal edildi. Ardından yeniden çıkılan ve 30 Kasım’da gerçekleştirilen doğalgaz kontrat devirleri ihalesi için EPDK’ya 40 firmanın ithalat ön yeterlik belgesi almak üzere başvurdu. Bunlardan 37’sine yeterlilik verildi. Kurum, bugüne kadar tüm iş ve işlemlerini şeffaf bir şekilde, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeme ilkesi ile yaptı.’

SORUMLULUĞUMUZDA DEĞİL:

Yeterlilikler verilirken mevzuat gereği firmaların mali açıdan güçlü olup olmadığının değerlendirildiği belirtilen açıklamada, bu kapsamda yönetmelik hükümlerine göre, 2005 yılı için ithalat lisansı alacak şirketlerin sahip olmaları gereken asgari sermaye şartı arandığı kaydedildi. Açıklamada, doğalgaz tedarikçileri ile ihaleye katılan şirketler arasındaki ‘satıcı ön onayı’ sürecinin tamamen EPDK’nın kanuni görev alanı dışında olduğu belirtildi.

Enerco Enerji’nin içinden Botaş’ın ‘Baltacı’sı çıktı

RUS Gasprom’un onay verdiği 4 şirket arasında son günlerde ismi öne çıkarılan şirket Enerco Enerji. Gasprom’un onay verdiği firmalardan Enerco Enerji, Başbakan Tayyip Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer’in de ortak olduğu iddialarıyla da gündeme geldi. Enerco Enerji’nin, Shell’den, Ali Şen’in ortak olduğu Bosphorus ve Tahincioğlu Grubu’na ait Avrasyagaz’dan çok daha yüksek miktarlar için onay alması tartışılıyor.

AKFEL GRUBU:

Tartışmaların merkezindeki Enerco, Baltacı Ailesi’ne ait Akfel Grup bünyesinde faaliyet gösteren bir şirket. Şirkette yönetici olarak öne çıkan isim Mehmet Fatih Baltacı’nın diğer ortakları ise kardeşleri Abdurrahman ve Mehlika Betül Baltacı olarak görünüyor. 1995’te kurulmuş olan grup bünyesinde Enerco’nun dışında Promet, Akpol, Gastrans gibi başka şirketler de bulunuyor. Ağırlıklı olarak doğalgazla ilgili işler yapan Akfel Grubu’nun referansları arasında Botaş ve İGDAŞ önemli bir yer tutuyor.

KAMER KONUŞMUYOR:

Enerjinin yanı sıra petrol ve su gibi projeleri de yürüten grubun İstanbul’dan Bursa’ya kadar pek çok belediyenin su ve kanalizasyon şirketlerine de ekipman ve mühendislik gibi hizmetleri bulunuyor. Şirket yetkilileri doğalgaz işinde uzman olduklarını vurgularken, Enerco’da Baltacı Ailesi’nden daha çok ismi anılan Cihan Kamer ortaya atılan iddiaların asılsız olduğunu söylemekle yetiniyor.

İhaleyle birlikte gündeme gelen sorular

Neden haziran ayında yapılan yasal bir değişiklikle doğalgaz kontratlarının, gazı satan ülke şirketlerinin ön onayıyla devredilmesi sağlandı?

Bu şirketler neye göre seçildi? Bu konuda deneyimleri var mı?

İhaleye giren şirketlerde Gasprom’un doğrudan ya da dolaylı ortaklığı bulunuyor mu?

Enerco’da Atasay Kuyumculuk’un sahibi Cihan Kamer’in ortaklığı var mı? Bu şirketin onay almasında Kamer’in Başbakan Erdoğan’ın yakın arkadaşı olması etkili oldu mu?
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!