Güncelleme Tarihi:
Yugoslavya'nın parçalanmasıyla bağımsızlığını ilan eden ancak savaşta enkaz haline gelen 5 milyon nüfuslu Hırvatistan kısa sürede yaralarını sardı ve Avrupa'nın turizm cenneti olmak için büyük bir hamle başlattı. Adriyatik Denizi'ne 1777 kilometre uzunluğunda kıyısı bulunan ülkenin irili ufaklı 1185 adası var.
Acılı savaş yıllarına 1995 yılında imzalanan Dayton Barış Antlaşması ile nokta koyan Adriyatik kıyısındaki 5 milyon nüfuslu yeni ülke Hırvatistan, Avrupa'nın turizm cenneti olmak için seferberlik başlattı. Geçen yıl nüfusundan daha fazla insanı, yani tam 5.2 milyon turisti ağırlayan Hırvatistan, vize uygulamadığı Türkiye'den de turist çekebilmek için Türk turizmcileri ülkesinde konuk etti.
Sadece sahil şeridinde yaklaşık 500 otelin bulunduğu Hırvatistan'ın geçen yıl 5.2 milyon turisti konuk ettiğini belirten Hırvat yetkililer, hedeflerinin turizmde Avrupa birinciliği olduğunu söylüyor.
BİN ADALI ÜLKE
Adriyatik Denizi boyunca kuzeyden güneye 1777 kilometre uzunluğundaki sahil şeridinde sadece 60 tanesinde insan yaşayan irili ufaklı tam 1185 ada bulunuyor. Avlanabilecek 400'ün üzerinde balık türü yaşayan Adriyatik Denizi'nin adalarında ve ülkenin iç kesimlerinde de dünyaca ünlü kırmızı ve beyaz şaraplar üretiliyor. Ada sakinlerinin ürettiği şarap ve brendiler özellikle turistlerin büyük ilgisini çekiyor.
Suç oranı en düşük Avrupa ülkelerinden biri olan Hırvatistan'da şehirler, geniş meydanları, düzenli yapılaşma ve kolay ulaşım sistemleriyle yabancılara rahatlık sağlıyor. Başta başkent Zagreb olmak üzere tüm kentleri, saraylar, şatolar ve kiliseler gibi görkemli tarihi yapılarla süslü. Ancak savaş yıllarında hava bombardımanları sonucu bir çok kent ve tarihi yapı hasar görmüş. Barışla birlikte kolları sıvayan ve büyük bir kalkınma hamlesi başlatan Hırvatistan halkı, enkazları kısa sürede kaldırarak şehirlerini eski güzelliklerine kavuşturmuş. Ülke genelinde ise hala çok sayıda ev ve tarihi yapı inşaat iskeleleriyle örülü ve restorasyon çalışmaları yapılıyor.
Özellikle Güney Adriyatik sahilindeki tarihi kale şehir Dubrovnik, Sırp savaş uçakları tarafından yerlebir edilmiş. Hırvatların büyük değer verdiği surlarla kaplı tarihi Dubrovnik de kısa sürede restore edilmiş ve yeniden turistlerin gözdesi haline gelmiş.
KESTANE VE BÖREK
Uzun bir dönem Osmanlı İmparatorluğu yönetimi altında kalan Hırvatistan'da konuşulan dil çok sayıda Türkçe kelime barındırıyor. Örneğin Zagreb'te hemen her köşebaşında ‘kestini’ ve ‘burek’ yani kestane ve börek satıcısına rastalamanız mümkün.
Hırvatistan aynı zamanda benekleriyle köpekseverlerin ilgisini çeken ünlü Dalmaçya köpeklerinin anavatanı. Dalmaçya köpeklerinin anayurdu büyüleyici bir sahil şeridine sahip Güney Hırvatistan'daki Dalmatia bölgesi.
Hırvatistan, denizi ve bozulmamış doğasıyla özellikle yaz aylarında haftasonu kaçamağı yapmaya elverişli yerlerden biri. İstanbul'a uzaklığı da sadece 2 saatlik uçak yolculuğu.
Türklere vize yok
Türkiye'de fazla tanınmayan ve Türklere vize uygulamayan ender Avrupa ülkelerinden biri olan Hırvatistan'ın havayolu şirketi Croatia Airlines'ın Türkiye'de temsilciliğini Çelebi Şirketler Grubu bünyesindeki Kapella Turizm yapıyor. Kapella Turizm'in organize ettiği Hırvatistan tanıtım gezisine Türkiye'nin önde gelen seyahat acentalarından 15 tur operatörü ile Hırvatistan'ın İstanbul Başkonsolosu Boris Mitovic katıldı.
Türk turizmcilerle toplantılar yapan Hırvat turizmciler, büyük bir potansiyel olarak gördükleri Türkiye'de ülkelerinin yeterince tanınmadığını bu eksikliği gidererek Türkiye'den turist çekmeyi amaçladıklarını söyledi.
Hırvat yetkililer, Türkiye'de ülkelerinin tanıtımı için çalışmalara hız vereceklerini söylerken Kapella Turizm'in Genel Müdürü Lemis Coch Soyeren, ‘‘Zagreb'e İstanbul'dan sadece 2 saatlik bir uçuşla ulaşılabiliyor. Bugüne kadar sadece Croatia Airlines'ın uçtuğu İstanbul-Zagreb hattına 28 Ekim'den itibaren THY de katıldı. Croatia Airlines perşembe ve pazar günleri yaptığı seferlerini sürdürürken, THY de salı ve cuma günleri sefer yapacak. Böylece Hırvatistan ile olan hava köprümüz sağlamlaşacak’’ dedi.
Zagreb'ten ise iç hat uçuşlarıyla Dubrovnik ve Split gibi diğer turizm merkezlerine ulaşmak mümkün. Buraya kadar gelmişken bir de İtalya'yı görelim diyen olursa Dubrovnik'ten İtalya'nın Bari kentine düzenli feribot seferleri yapılıyor.