Güncelleme Tarihi:
ÖZEL eğitime ihtiyacı olan çocukların toplumsal yaşama katılımını sağlamak amacıyla Turkcell’in Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) himayesinde başlattığı ‘Engelsiz Eğitim Programı’nın sonuçları alınmaya başlandı. Haziran 2015’te hayata geçirilen ve 2 yılda 40 ilde 80 okuldaki 10 bin öğrenciye ulaşması hedeflenen proje kapsamında İstanbul Veysel Vardal Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda özel teknoloji sınıfları tamamlandı. Engelli öğrencilerin ihtiyaçlarına göre tasarlanan ve özel ekipmanlarla donatılan sınıfların açılışı Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça’nın katılımıyla yapıldı.
2016’DA 36 OKUL
Bakan Avcı, MEB ve Turkcell işbirliği ile özel öğretim okullarında teknoloji sınıfı, özel eğitim meslek merkezlerinde atölyeler kurulmasına yönelik protokol imzaladıklarını hatırlatarak “Bu sınıflarda eğitim görecek öğrencilerimiz, edindikleri bilgileri ülkemizin yarınlarının inşasında alacakları görevlerde kullanacaklar. Bugüne kadar faklı bölgelerdeki 12 okulda çalışmalar tamamlandı. 2015’te 5 teknoloji sınıfı, 1 bilişim teknoloji sınıfı, 6 okula beceri kazandırma atölyeleri yapıldı. 2016’da ise 11 görme engelli ve 6 işitme engelli okulumuzda teknoloji sınıfı, 19 özel mesleki eğitim merkezinde atölyelerin kurulması planlandı. Böylece önümüzdeki yıl 36 okulda daha ihtiyaçları gidermiş olacağız. Engelli durumu ne olursa olsun bütün öğrencilerimizin teknolojik imkanlardan yararlanmasına, kullanıcı konumundan üretici durumuna geçebileceklerine inanıyoruz. “
HER 4 ÖĞRENCİDEN BİRİ
Turkcell Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Akça ise eğitime destek vermeye devam edeceklerini belirterek şöyle konuştu: “Bundan 5-6 ay önce Türkiye’nin doğusundan batısına 80 okulda, 10 bin evladımızı meslek sahibi yapacak bu sosyal sorumluluk projesinin imzalarını attık. 45 özel eğitim merkezinde atölyeler, 35 okulda bilgisayar ve teknoloji sınıfı kurarak öğrencilerin hayallerine yaklaşmasına destek olduk. 5 ay içinde 80 okulun 10’ununda teknoloji sınıflarımızı kurduk ve görme engelliler okulundaki sınıfı hizmete açtık. Meslek atölyeleri ve teknoloji sınıflarındaki öğrencilerle bir araya geldik. Sırada, gideceğimiz 70 okul ve hayatlarına dokunacağımız binlerce öğrenci var. Hedefimiz Türkiye’de özel eğitim sınıflarında hizmet alan 10 bin çocuğumuza yani her 4 engelli öğrencimizden birine ulaşmak var. Herkesin eğitim haklarından eşit faydalanması için çalışıyoruz. Bizim için Türkiye’nin hizmetinde olmak, ekonomiye, eğitime, spora, bilime, kadın istihdamına ve engelli çalışmalarına destek vermek anlamına geliyor. Biz destek varsa engel yoktur, diyor ve destek vermeye söz veriyoruz.”Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör ise, “2017’nin sonuna kadar 80 olan okul sayısının 100’e çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.
Bakan öğrencilerle yakından ilgilendi
BAKAN Avcı, sınıflara giderek öğrencilerle yakından ilgilendi. Avcı, Emir Saço isimli görme engelli öğrenciye bilgisayarda yaptığı çalışmayı sorarak, “Seni, okul bitince Milli İstihbarat Teşkilatı’na alalım. Olur mu? Orada da böyle bilgi toplarsın, güzel güzel değerlendirirsin ama fişleme yok” diyerek espri yaptı.
Proje bütçesi 7 milyon TL
ÖZEL eğitime ihtiyacı olan engelli çocukların yetkinliklerini artırmak ve toplumsal yaşama katılımlarını sağlamak amacıyla geliştirilen Engelsiz Eğitim Programı’nın temelleri 17 Haziran 2015’te atıldı. Turkcell 5 ayda toplam 12 okulda teknoloji sınıfları ve mesleki eğitim atölyelerini kullanıma hazır hale getirdi. İki yılda tamamlanması planlanan, 7 milyon TL bütçeli projeyle, 40 ilde 80 okulda 10 binden fazla öğrenciye destek olunması hedefleniyor.