Güncelleme Tarihi:
CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Swissotel’de düzenlenen Atlantik Konseyi Zirvesi’nde önemli siyasi ve ekonomik mesajlar verdi. Türkiye’de yatırım yapmanın önünde hiçbir engel olmadığını dile getiren Erdoğan, “Kim engel var diyorsa bakın ben Cumhurbaşkanı olarak kapımı açık tutuyorum. Bize müracaatını rahatlıkla yapar. Çünkü siyasetçinin görevi yatırımcının önündeki taşı kaldırmaktır. Eğer siz önüne engel koyarsanız o ülkede yatırım olmaz. Ama biz o taşları kaldırarak yatırımcının gelmesini sağlayacağız. Bugüne kadar bunu başardık. Başbakanlığım döneminde bir ara küresel yatırım 22.5 milyar dolara kadar çıktı. Şimdi bizim onu yakalayıp daha da ileri taşımamız gerekiyor. Bu adımı da atacağız. Fakat şundan mutluyum. Ülkemde dinamik bir iç yatırımcı portföyümüz var. Onların da dışarıdan yanlarındaki ortaklarıyla bu yatırımları geliştirmelerinin çok büyük önem arz ettiğini söylüyorum” şeklinde konuştu.
TRUMP İLE EKONOMİDE 3 BAŞLIK
Erdoğan, Atlantik Konseyi Zirvesi’ndeki konuşmasından sonra Atlantik Konseyi Başkanı ve CEO’su Frederick Kempe’nin sorularını yanıtlarken, ABD Başkanı Donald Trump ile 16 Mayıs’ta Washington’da yapacağı görüşmede gündeminde olacak üç ekonomik başlığı da açıkladı. Erdoğan ilk olarak Türkiye ve ABD arasındaki 17.5 milyar dolarlık ticaret hacmini düşük bulduğunu söyleyerek, bunun yükselmesi gerektiğini ve yükselmesi için gerekli olanları Trump konuşmak istediğini kaydetti. Erdoğan, gündemindeki ikinci önemli konunun savunma sanayi olacağını söyleyerek, “Savunma sanayine yönelik Amerika ile müşterek atmamız gereken adımlar var. Bugüne kadar bunlar çoğu zaman Kongre tarafından hep engellenmiştir. Temenni ederim ki bundan sonraki dönemde Kongre bunun önünü açar ve Türkiye ile Amerika arasında iki NATO üyesi olarak savunma sanayinde farklı adımları birlikte atabiliriz” ifadelerini kullandı.
AKDENİZ’DE ABD İLE İŞBİRLİĞİ
Erdoğan son olarak Trump ile enerji konusunu gündeme getireceklerinin altını çizerek, “Enerjide Doğu Akdeniz’de ABD ile yapabileceğimiz ortak çalışmalar var. Diğer bölgelerde de müşterek birçok adımları atmamız mümkün” şeklinde konuştu. Erdoğan, konuşmasında ise daha fazla Amerikan firmasının Türkiye’de yatırım yapmasını, uluslararası yatırımcılar için sağladıkları kolaylıklardan faydalanmasını istediklerini belirterek, ikili ticari ve ekonomi ilişkilerinin geliştirilmesi için DEİK ve TOBB gibi sivil toplum kuruluşlarının etkinlerini de arttırmak gerektiğini kaydetti.
GİRİŞİMCİLER İÇİN YENİ DÖNEM BAŞLADI
ERDOĞAN, Kempe’nin “16 Nisan referandumunun ABD ve Avrupa tarafından yakinen izlendiğini biliyorsunuz. İnsanlar referandumun etkisini nasıl görmeli?” şeklindeki sorusu üzerine, Türkiye’ye şu anda samimi bakış serdeden tüm girişimciler açısından yeni bir dönemin başladığını söyleyerek, özetle şöyle konuştu: “Son birkaç gün içerisinde ekonomideki sıçramanın özellikle yatırım alanlarının açılmasına yönelik atılmakta olan adımların Türkiye’nin bir güvenli liman olarak görülmesi tabii ki bu seçim neticesinin nereye vardığını gösteriyor. Bizler ‘evet’ diyenler, ‘hayır’ diyenleri dışlayacağız, öteleyeceğiz, onları bir daha artık görmezden geleceğiz. Asla böyle bir şey olamaz. Niye? Onlar da benim ülkemin insanlarıdır. Eğer hizmetse biz zaten hizmeti ülkemizin dört bir yanına veriyoruz. 780 bin kilometrekarelik alanda biz 15 senede hiçbir dönemde görülmeyen yatırımlar yaptık.”
RÜZGÂR SANTRALİ DESEN AVAL AVAL BAKARDI
GEÇMİŞTE Türkiye’de enerjinin ulaşmadığı nice yerler olduğunu, şimdi dağ taş demeden her yere enerji ulaştırıldığını anlatan Erdoğan, Türkiye’de 15 sene önce “rüzgar santrali”, “güneş enerjisi” diye bir ifade kullanıldığında kimsenin anlamayacağını, aval aval bakacağını söyledi. Şu anda çeşitlendirme, temiz enerji denildiğinde bunları en iyi yapan ülkelerden biri haline geldiğini vurgulayan Erdoğan, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığının ciddi manada azaltılması için çalıştıklarını anlattı. Amerika ile Türkiye’nin enerji alanında da çok büyük bir işbirliği potansiyelinin olduğunu düşündüğünü de belirten Erdoğan, “Enerji alanındaki stratejimizi üç temel üzerine inşa ettik. Bunlar, arz güvenliği, yerlileştirme ve öngörülebilir piyasadır. 2003’den bu yana elektrik ve doğalgaz piyasalarında kamu ve özel sektör olarak 75 milyar dolarlık yatırım yaptık. Mevcut doğalgaz ve petrol boru hatlarımıza ilaveten TANAP, Türk Akımı, Kuzey ırak Doğalgaz Boru hattı ve Doğu Akdeniz Boru Hattı gibi tarihi nitelikte projelerle jeopolitik riskleri en aza indiriyoruz. Bu tür projelerle bir taraftan Türkiye’yi enerji koridorunun merkezi kılarken, diğer taraftan da Avrupa’nın enerji arz güvenliğine katkıda bulunuyoruz” dedi.
DAİMA GİRİŞİMCİLERİN YANINDA OLACAĞIM
HÜKÜMETİN teşvik yasası çıkardığını, teşvikte büyük önem arz eden bu paketin yatırımcıya “Gel burada yatırımını yap, muafiyetlerden de istifade et” dediğini kaydeden Erdoğan, şu anda birçok yatırımcının bu konuda attığı adımların da kendilerini teşvik ettiğini dile getirdi. Erdoğan, şöyle devam etti: “Ben Cumhurbaşkanı olarak şu anda tüm girişimcilerin, yatırımcıların her zaman yanında olmaya devam edeceğim. İkili ve üçüncü ülkelerde de yatırım yapmaya özellikle birlikte devam edeceğiz. Kimsenin bu konuda endişesi olmasın ve dışarıda yapılan bu yalan yanlış kampanyalara da kimse kulak asmasın. Ben bu kampanyaları yapanlara sesleniyorum; siz önce şu teröristleri ülkenizde gizlemekten, saklamaktan şöyle bir vazgeçin. Özellikle Avrupa... Bunlardan vazgeçin. Tamam, ‘hayır’ kampanyasına destek verdiniz, kaybettiniz. Şimdi o defteri kapayın da ‘Türkiye ile nasıl münasebetleri geliştireceğiz?’ buna gayret edin. Biz o kampanyayı yapmanıza rağmen kapımızı açıyoruz. Şimdi de onları görelim.”
SON 24 SAATTE EKONOMİ GÜNDEMİ