Enflasyonu en çok hissedenErzurum'da 30 bin işsiz

Güncelleme Tarihi:

Enflasyonu en çok hissedenErzurumda 30 bin işsiz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2001 00:00


Devlet İstatistik Enstitüsü rakamlarına göre, "seçilmiş bazı iller itibariyle yıllık fiyat artışının en yüksek gerçekleştiği il" olan Erzurum'da kayıtsız işsiz sayısının 30 bin olduğu bildirildi.
Haberin Devamı

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) Başkanı Lütfü Yücelik, DİE'nin yaptığı açıklamaya göre, yıllık fiyat artışının yüzde 55.4'le en yüksek gerçekleştiği Erzurum'un, her geçen gün sıkıntısının arttığını ifade ederek, bunun en büyük nedenini ise üretimin olmamasına bağladı.

İlde sanayi sektöründe yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Yücelik, birçok sanayi tesisinin kapandığını ifade ederek, "Tarım ve hayvancılık bitmiş durumda, üretim de yok denecek kadar az. Durum böyle olunca fakirlik her geçen gün artıyor" diye konuştu.

BAYAT EKMEK SATIŞLARI ARTTI

Bayat ekmek satışlarının büyük oranda arttığı Erzurum'da dilenci sayısında da patlamanın yaşandığını kaydeden Yücelik, son ekonomik krizin "Doğu'nun Paris'i" olarak nitelendirilen Erzurum'u iyice yoksulluğa sürüklediğini kaydetti.

Erzurum'daki işsiz sayısın günden güne arttığını, kriz sonrası yaklaşık 2 bin kişinin daha işsiz kaldığını anlatan Yücelik, şunları söyledi:

"Erzurum'da kayıtsız işsiz sayısı 30 bine ulaştı. Tarım kesiminde de binlerce insanımız gizli işsiz durumunda. Üretimin olmadığı, işsiz sayısının her geçen gün arttığı Erzurum'da, ekonominin sosyal hayata yansımasında istenilmeyen felaket ve musibetler gelişebilir."

TARIMA DAYALI SANAYİ

Erzurum'da uygulanan yanlış politikalar nedeniyle tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiği görüşünü de vurgulayan Yücelik, "Bir zamanların et merkezi Erzurum'da hatalı politikalar nedeniyle özel et kombinaları kapandı. Tarıma dayalı diğer sanayi yatırımlarının birçoğu da kapısına kilit vurdu. Bu hem işsizliği artırdı hem de üreten çiftçimize büyük darbe vurdu" dedi.

ERGİAD BAŞKANI ÖZDEMİR

Erzurum Genç İşadamları Derneği (ERGİAD) Başkanı Aziz Özdemir ise fiyat artışlarının en yüksek ilin Erzurum olmasının, üretim tesislerinin olmamasından kaynaklandığını söyledi.

Erzurum'a tüm tüketim maddelerinin batıdan geldiğine dikkat çeken Özdemir, şunları söyledi:

"Tükettiğimiz herşeyin başka illerden gelmesi pahalılığın ve fiyat artışlarının yüksek olmasına neden oluyor. Bunu önlemenin tek yolu üretmektir. Ama üretim yapacak tesisler birer birer kapanıyor. Biz artık devletten birşey beklemiyoruz. Devletin durumu ortada. Devlet bizlere dokunmasın, yeter."

Özdemir ayrıca, Erzurum'da ciddi bir işsizliğin yaşandığına dikkat çekti. (Erzurum-aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!