Güncelleme Tarihi:
ENFLASYONDA mart ayında başlayan iniş trendi hızlanarak sürüyor. Nisanda toptan eşya fiyatları yüzde 2.4, tüketici fiyatları yüzde 2.3 arttı. Yüzde 2.4'lük TEFE artışının yüzde 2.2'yik bölümü özel sektörden, yüzde 0.2'si kamu kesiminden kaynaklandı. Yani, enflasyonun inişinde kamu kesimi önemli rol oynadı.
ENFLASYON nisan ayında düşüş sinyalleri veriyor. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE), geçtiğimiz nisan ayında toptan eşya fiyatlarının yüzde 2.4, tüketici fiyatlarının ise yüzde 2.3 arttığını açıkladı. Geçen yıl nisan ayında enflasyon toptan fiyatlarla yüzde 5.3 tüketici fiyatlarıyla yüzde 4.9 oranında artmıştı.
Nisan ayı itibariyle son bir yıllık enflasyon ise toptan eşya fiyatlarında yüzde 61.5, tüketici fiyatlarında yüzde 63.8 olarak belirlendi. Geçen yıl nisan ayı itibariyle yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 50, tüketici fiyatlarında yüzde 63.9 olarak gerçekleşmişti.
1999 yılı Nisan ayı ile karşılaştırıldığında, bu yılın aynı ayında enflasyon, toptan eşya fiyatlarında 2.9 puan, tüketici fiyatlarında 2.6 puan altında gerçekleşti.
Aylık bazda enflasyon rakamlarının bu yıl Mart ayına göre de azaldığı gözlendi. Bir önceki ay toptan eşya fiyatları yüzde 3.1, tüketici fiyatları ise yüzde 2.9 oranlarında artmıştı.
Yıllık enflasyon da Nisan ayında, önceki yılın toptan eşya fiyatının 11.5 puan üzerinde, tüketici fiyatında da 0.1 puan altında gerçekleşti. 1999 Nisan ayında yıllık enflasyon toptan eşyada yüzde 50, tüketici fiyatlarında yüzde 63.9 olmuştu.
4 aylık enflasyon rakamları ise toptan eşya fiyatlarında yüzde 16.2, tüketicide yüzde 14.5 oldu. Geçen yıl aynı dönemde enflasyon toptan eşyada yüzde 17.2, tüketici fiyatlarında yüzde 18'di.
DİE verilerine göre, toptan eşya fiyatlarında Nisan ayında kaydedilen yüzde 2.4'lük artışın 2.2'si özel sektör, 0.2'si devlet sektöründen kaynaklandı. Toptan eşyada fiyat artışları devlet sektöründe yüzde 1.1, özel sektörde yüzde 2.9 oldu.
Bu yılın Nisan ayında, sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 4.7 ile tarım, avcılık, ormancılık ve balıkçılıkta gerçekleşti. Nisan'da, fiyatlar elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 1.9, imalat sanayinde yüzde 1.6 arttı.
YILLIK ARTIŞLAR
Nisan ayı itibariyle son bir yıllık dönemde ise sektörel bazda en yüksek fiyat artışı yüzde 96 ile madencilik sektöründe gerçekleşti. Yıllık enflasyon, tarım sektöründe yüzde 37.4, imalat sanayinde yüzde 72, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 62 oldu.
Alt sektörler bazında, yıllık en yüksek fiyat artışları yüzde 278.5 ile hampetrol ve doğalgaz çıkarımında, yüzde 153.1 ile tütün ürünleri imalatında, yüzde 125.5 ile kok kömüründe görüldü.
Tüketici fiyatları endeksine göre, Nisan ayında en yüksek fiyat artışı yüzde 9.7 ile giyim ve ayakkabı harcamalarında gerçekleşti.
İTO'NUN RAKAMLARI
İstanbul Ticaret Odası (İTO) İstanbul Ücretliler Geçinme Endeksi'ne göre nisanda perakende fiyatlar yüzde 4.9, toptan fiyatlar yüzde 3.1 oranında arttı. Bir önceki yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında ise, perakende fiyatlar yüzde 61.3, toptan fiyatlar ise yüzde 61.5 arttı.
Hazine: Sonuç alıyoruz
HAZİNE, konjonktürel olarak fiyatların artmaya başladığı bir ay olmasına rağmen nisan ayında fiyat artışlarının bir önceki aya göre azalmasının, enflasyonla mücadele programı çerçevesinde alınan önlemlerin sonucu olduğunu bildirdi.
Memur ek zammı bekleyecek
MEMURA, yüzde 15 zam yaptıktan sonra, enflasyonun bu rakamı aşması halinde ek zam sözü veren hükümet, nisan ayı sonunda da ek zamdan kurtuldu. Nisan ayı sonu itibarıyla tüketici fiyatlarıyla 4 aylık enflasyon yüzde 14.5 olarak gerçekleşti.